مالیات مشاورین املاک شامل سه نوع واریزی مرتبط با شغل آنها می شود. مورد اول کمیسیون های دریافتی که 9 درصد آن مشمول مالیات ارزش افزوده شده و براساس نرخ مالیاتی محاسبه می شود، مورد دوم بابت خرید و فروش هایی که به نام خود صاحبین املاک انجام میشود و مبلغ آن به حساب خود آژانس املاک می آید. مورد سوم مبالغی است که خریدار به صورت امانی به حساب املاک واریز میکند. در ذیل نکات قابل توجهی در این خصوص وجود دارد که حتما توجه داشته باشید.
نکته اول: توجه داشته باشید در خصوص موارد بالا مورد دوم و سوم، مشخص کردن ارتباط واریزی به معامله مد نظر ضروری است که در آینده در بحث مالیاتی شما قرار نگیرد.
نکته دوم: هر پولی چه از طریق کارت به کارت، چک صیادی، واریز به حساب و … به حساب شما بیاید، جزو درآمدهای مشمول مالیات ثبت می شود. پس بهتر است دریافتی ها را در کارت خوان بکشید تا هم احساس امنیت به مشتریان خود بدهید و از طرفی ممیز مالیاتی هنگام بررسی شما را به عنوان مودی صادق در نظر بگیرد.
نکته سوم: اینکه مهلت اظهارنامه مالیاتی مشاورین املاک پایان خرداد ماه هر سال بوده و عدم ارسال اظهارنامه در زمان مشخص شامل جرایم مالیاتی خواهد شد. اطلاعات درج شده در آن نیز باید صحیح و کامل باشد و توصیه می شود از مشاوره مالیاتی حضوری یا تلفنی کمک بگیرید.
نکته چهارم: تمامی واریزی ها درآمد محسوب نمی شود و هزینه هایی مثل حقوق، کمیسیون مشاورها، هزینه های تبلیغات، هزینه های درمانی، کمک به خیریه و … از درآمد شما کسر می شود و جزو هزینه های قابل قبول مالیاتی است. البته توجه داشته باشید در خصوص حقوق مشاور در صورتی مورد قبول می باشد که بیمه برای آن شخص رد کنید.
نکته پنجم: مد نظر داشته باشید پس از بررسی دارایی برای شما مالیات در نظر گرفته می شود و تا قبل از قطعی شدن آن می توانید نسبت به آن اعتراض مالیاتی داشته باشید. پس از قطعی شدن، برگه مالیات قطعی به شما داده می شود. بر اساس این مالیات قطعی از سال بعد شما میتوانید از تبصره ماده 100 هم استفاده کنید.
چند سوال مهم در این خصوص هست که همین ابتدا پاسخ داده ایم:
مالیات مشاور املاک چقدر است؟ مالیات مشاورین املاک بر اساس نوع فعالیت آنها که شامل خرید، فروش، رهن، اجاره بوده محاسبه می شود و بر اساس درآمد در یکی از گروه های مالیاتی قرار می گیرند. به صورت کلی مالیات مشاورین املاک 15 تا 35 درصد از سود درآمد آنها است و موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده 9% از معاملات خود نیز هستند.
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده مشاورین املاک به چه صورت است؟ ابتدا مبلغ کمیسیون خریدار و فروشنده محاسبه و دریافت می شود، نرخ مالیات ارزش افزوده مشاورین املاک 9% بوده و این 9 درصد شامل کمیسون های دریافتی می شود.
به طور مثال آپارتمانی به مبلغ 10 میلیارد تومان معامله می شود و مبلغ 0.5 درصد کمیسون دریافت می شود که 9 درصد مالیات ارزش افزوده به این مبلغ کمیسیون در یافتی تعلق می گیرد.
کمیسیون خریدار = 0.5% * 10 میلیارد تومان = 50 میلیون تومان
کمیسیون فروشنده = 0.5% * 10 میلیارد تومان = 50 میلیون تومان
مالیات بر ارزش افزوده خریدار = 9% * 50 میلیون تومان = 4.5 میلیون تومان
مالیات بر ارزش افزوده فروشنده = 9% * 50 میلیون تومان = 4.5 میلیون تومان
جمع کل مالیات بر ارزش افزوده: برابر است با 9 میلیون تومان
مالیات مشاورین املاک یکی از چالش های بنگاه های معاملاتی محسوب می شود، همان طور که می دانید تمام مشاغل در حال حاضر مستلزم به پرداخت مالیات هستند که یکی از آن ها بنگاه های املاک است. مدیران املاک باید مبالغی را علاوه بر هزینه های پرداخت شده به عنوان مالیات نیز در نظر بگیرند. در حوزه کاری املاک و مستغلات نیز، مالیات اجاره املاک و مالیات فروش املاک با توجه به درآمد و شرایط بازار مسکن برای آژانس های املاک محاسبه می گردد که مدیران این مشاغل باید یک سری موارد را درمورد آن بدانند.
مشاورین املاک و یا همان آژانس ملکی مانند سایر مشاغل موظف به پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده هستند. که در این مقاله به بررسی آن می پردازیم.
مالیات مشاورین املاک جزء کدام گروه مالیاتی است؟
چنانچه مشاوران املاک به صورت مجزا فعالیت کنند، جزء دسته ی سوم گروه مالیاتی محسوب می شوند. گروه سوم مالیاتی، افراد حقیقی هستند که باید مدارک، سندها و موارد مرتبط با خرید و فروش و معاملات خود را نگهداری کرده و چکیده ای از ورودی ها و پرداختی ها را با توجه به فرم خلاصه درآمد و هزینه های سالیانه مودیان گروه سوم، در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت کنند.
به عبارتی دیگر برای مالیات یک بنگاه مشاور املاک، ابتدا باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود را در ماه خرداد طی هر سال برای ارسال به مرکز دارایی تنظیم کند. پس از آن با توجه به بررسی های ممیزان دارایی و با توجه به درآمد، مالیات مشاورین املاک محاسبه می گردد.
لازم به ذکر است که دفاتر معاملات املاک باید مدارک و اسناد مرتبط به ورودی ها و درآمد خود را در دفاتر ثبت کرده تا در زمان برآورد و پرداخت هزینه های مالیات مربوط به بنگاه املاک خود با مشکلات رو به رو نشوند. ضمنا باید اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود را به مدت 5 سال نگهداری کنند.
اظهارنامه مالیاتی مشاوران املاک
اظهارنامه مشاورین املاک به صورت اجباری و سالانه می باشد و در آن می بایست، اطلاعات درآمد، هزینه ها و معافیت های مالیاتی درج شود.
اظهارنامه مالیاتی، فرمی مهم به منظور جمع آوری و بررسی داده های مالیاتی مودیان است. اظهارنامه مالیاتی در واقع نوعی سند رسمی محسوب می شود که طی آن افراد حقیقی و حقوقی باید هر سال با توجه به قوانین و شرایط مالیات ، میزان درآمد و ورودی های معاملاتی خود را در آن مشخص کرده و آن را ارسال نمایند.
در خصوص مالیات مشاورین املاک، تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی اهمیت زیادی دارد. اظهارنامه مالیات مشاور املاک در برگیرنده ارزش افزوده که 9 درصد از کمسیون ها می باشد، که باید آن را به وسیله سامانه مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند. همین طور یکی دیگر از مواردی که در اظهارنامه آورده می شود، مقدار درآمد مشاوران است.
تمامی مودیان باید با توجه به ماده 191 قانون، اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی خود را ارسال کنند. در صورتی که این کار در زمان مقرر شده انجام نشود، جریمه برای او در نظر گرفته می شود که می تواند برابر با 30 درصد مالیات عقب افتاده برای اشخاص حقوقی و 10 درصد مالیات پرداخت نشده برای افراد حقیقی باشد.
در زمان ارسال و پر کردن اظهارنامه مالیاتی مشاور املاک، اطلاعات و صحت آن ها اهمیت زیادی دارد، چرا که هر گونه خطا و اشتباه در ثبت اطلاعات، باعث می شود تا داده های دقیق مودی مالیاتی بررسی شود و چنان چه تخلف یا کم و کاستی صورت گرفته باشد، مجازات های مالیاتی اعمال می گردد. به همین دلیل برای ممانعت از هر گونه جریمه و یا بروز مشکل، بهتر است مشاورین املاک در زمان گفته شده و به صورت صحیح و دقیق اظهارنامه مالیاتی خود را به منظور پرداخت مالیات مشاورین املاک ارسال نمایند و یا از یک مشاور مالیاتی خبره کمک بگیرند.
انواع مالیات مشاورین املاک و تکالیف آن ها
بنگاه های معاملاتی و مشاورین املاک جزء گروه سوم مالیاتی قرار می گیرند و انواع مالیات در نظر گرفته شده برای آن ها به شرح ذیل است.
- مالیات بر درآمد مشاغل مشاور املاک: مشاورین املاک در طی سال، در ماه خرداد، باید اظهارنامه پر کنند که شامل درآمد های آن ها یعنی حق مشاور و کمیسیون اجاره نامه و قولنامه و هزینه های جانبی مانند مبالغ اجاره مغازه و هزینه های آب و برق می شود. با توجه به موارد گفته شده و ناحیه مالیاتی و موقعیت مکانی بنگاه املاک و بررسی درآمد کل و ارزیابی آن با تراکنشات مالی، مالیات تعیین شده باید پرداخت شود.
- مالیات بر ارزش افزوده: مشاورین املاک باید در طی یک سال، چهار بار اظهارنامه ارزش افزوده هر فصل از سال را تا پانزدهم ماه بعد تکمیل کرده، که باید در آن جمع درآمد سه ماه و هزینه های سه ماه وارد شود و مبلغ مالیات بر ارزش افزوده نیز از ثمن کمیسیون معامله نه درصد محاسبه می گردد.
- مالیات بر نقل و انتقال املاک: در صورتی که مشاوره املاک با هزینه و درآمد خود نیز ملکی را تهیه کرده باشد و با نام خود آن را فروخته یا اجاره داده باشند، به این منظور نیز باید اظهارنامه مجزا ارسال کند.
تکالیف مالیاتی مشاورین املاک
- ثبت نام در سامانه مالیات بر ارزش افزوده
- ارائه اظهارنامه مالیاتی
- پرداخت مالیات بر درآمد
- پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
- نگهداری اسناد و مدارک
- ارائه اطلاعات به مراجع ذیصلاح
نکات مهم مالیاتی مشاورین املاک
- مشاورین املاک باید تمام مدارک مرتبط به مبالغ هزینه شده را جمع آوری کرده و بایگانی کنند، چرا که در زمان پر کردن اظهارنامه به آن ها نیاز دارند.
- اظهارنامه برای مالیات مستقیم باید به صورت منظم در خرداد یا تیرماه ارسال گردد.
- اظهارنامه های مالیات بر ارزش افزوده باید در هر فصل، در نخستین 15 روز فصل بعدی پرداخت شود تا مستلزم جریمه نگردد.
- تمام مبالغ مستقیم و مرتبط با مشاور املاک می تواند به منظور کسر مالیات به کار رود که عبارتند از: هزینه های امور خیریه، تبلیغات، کمک های مالی، حقوق پرسنل بیمه شده، اجاره مغازه و …
- چنان چه میزان درآمد مشاورین املاک از سقف بررسی و تعیین شده مالیات کم تر باشد، مشمول معافیت مالیاتی خواهد شد.
کارتخوان مشاور املاک
در حال حاضر بیشتر افراد و کسب و کار ها برای مبادلات مالی از دستگاه های پوز یا همان کارتخوان استفاده می کنند. نکته مهمی که در مورد این دستگاه ها وجود دارد، این است که صاحبان کسب و کار در قبال بهره گیری از ورودی های این دستگاه باید هزینه های را به عنوان مالیات در نظر بگیرند و آن را به دولت پرداخت کنند.
با توجه به قوانین سازمان امور مالیاتی، تمام افراد حقیقی و حقوقی که از کارتخوان استفاده می کنند، باید مالیات بپردازند و این کار را با ثبت نام در سامانه و اخذ کد مربوطه انجام دهند. با توجه به قانون تمام مشاغل و کسب و کارها و کلیه افراد حقیقی که حتی به صورت آزاد هم فعالیت کرده و از این دستگاه بهره می گیرند، باید مالیات آن را پرداخت نمایند که یکی از آن ها بنگاه های معاملاتی املاک است.
مالیات دستگاه کارتخوان مشاورین املاک
با توجه به قوانین، تمام تراکنش هایی که به وسیله دستگاه پوز صورت می گیرد، به عنوان یک کار شغلی در نظر گرفته می شود و کسانی که دستگاه پوز دارند، باید به ازای تراکنشات انجام شده، مالیات آن را پرداخت کنند؛ اما مالیات این دستگاه ها به عنوان مثال برای دستگاه کارتخوان مشاور املاک با توجه به ورودی ها، درآمد و سود آن ها فرق دارد.
مبالغی که در کارتخوان آژانس املاک کشیده می شود، اگر کمیسیون باشد که 9 درصد مالیات ارزش افزوده شامل آن میشود و اگر در خصوص موارد دیگر باشد باید منبع آن مشخص شود و اگر درآمد نیست مدارک برای اثبات آن ارائه شود.
به صورت کلی برای دستگاه کارتخوان تا سقف 35 میلیون و 600 هزار تومان سود سالیانه کسب و کارها با استفاده دستگاه کارتخوان از پرداخت مالیات معاف می شوند؛ اما بیشتر از سود سالیانه مشاغل با توجه به فرمول زیر محاسبه شده و به عنوان مالیات دریافت می شود:
- نرخ 15% مالیات به منظور باقی مانده 35.6 میلیون تا سقف 50 میلیون تومان
- نرخ 25% مالیات به منظور باقی مانده سود برای مبالغ ببیشتر از 100 میلیون تومان
- نرخ 20 % مالیات برای باقی مانده سود از مبلغ 50 میلیون تا سقف 100 میلیون تومان
البته لازم به ذکر است که مالیات با توجه به اصول و قوانین و میزان ورودی ها بررسی و ارزیابی می شود و هزینه ها از مبالغ واریزی قابل کسر هستند.
پاسخ به سوالات متداول
- مشاورین املاک جزو کدام گروه مالیاتی هستند؟ اگر در خصوص کسب و کار خود تا به حال شرکتی ثبت نکرده اید و شعبه دیگری نداشته و به عنوان فرد مشغول به کار هستید سال اول در گروه سوم مالیات قرار می گیرید و در 2 سال بعد گروه بندی مشاغل مالیاتی مشخص میشود.
- مالیات مشاوران املاک چطور محاسبه می گردد؟ مالیات آن ها شامل دو مالیات سالانه و ارزش افزوده است که باید برای آن ها اظهارنامه پر کنند.
- بهترین توصیه برای مالیات مشاور املاک چیست؟ در صورتی که تجربه و مهارت کافی در زمینه پرداخت مالیات و پر کردن اظهارنامه های مربوطه ندارید، بهتر است از شرکت های تخصصی ارائه دهنده خدمات مالیاتی مثل رایان محاسبان بهره بگیرید.
- چطور مالیات دستگاه کارتخوان آژانس املاک را استعلام بگیرید؟ برای بررسی و ارزیابی تمامی دستگاه های کارتخوان هایی که در اداره مالیات ثبت شده اند و همین طور دریافت مالیات دستگاه کارتخوان باید به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و از طریق آن استعلام بگیرید.
- عدم ثبت دستگاه پوز چه پیامدهایی دارد؟ تمام تراکنشاتی که در دستگاه های پوز انجام می شود؛ از نظر امور مالیاتی نوعی فعالیت و درآمد محسوب می شود، زمانی که اشخاص حقیقی و حقوقی به هر دلیلی دستگاه کارتخوان خود را در سامانه ثبت نکرده و پرونده مالیاتی تشکیل نداده باشند. خود سازمان امور مالیاتی آن را در سامانه ثبت می نماید و اطلاعات آن را از بانک صادر کننده دستگاه کارتخوان دریافت میکند.