حد مجاز فروش در سامانه مودیان و نحوه محاسبه آن

رایان محاسبان

حد مجاز فروش در سامانه مودیان

حد مجاز فروش در سامانه مودیان، به سقف تعیین شده برای جمع مبالغ صورتحساب‌های الکترونیکی صادره توسط هر مؤدی در هر دوره مالیاتی اطلاق می‌شود. به عبارت دیگر، هر مؤدی در هر دوره مالیاتی (مثلاً سالانه) مجاز به صدور صورتحساب تا سقف مشخصی ( پنج برابر دوره قبل) است.

سامانه مودیان، سامانه‌ای تحت نظر سازمان امور مالیاتی کشور است که به منظور ایجاد شفافیت در معاملات و مبارزه با فرار مالیاتی طراحی شده است. یکی از بخش‌های مهم این سامانه، موضوع حد مجاز فروش است.

در این مقاله با سامان محاسبان همراه باشید تا مبحث مبلغ مجاز فروش در سامانه مودیان را بخوبی درک کرده و تمام جزئیات آن را بدانید.

برای جلوگیری از فروش فاکتور رسمی و جلوگیری از تشکیل شرکت های سوری، محدودیت حد مجاز فروش ایجاد شده است.

میزان حد مجاز فروش دقیقا به چه معناست؟

حد مجاز برای شرکت های تازه تاسیس برابر است با 5 برابر معافیت مالیاتی ماده 101 که برای سال 1403 این مبلغ 144 میلیون تومان بوده و میتوانند تا 5 برابر 144 میلیون فاکتور فروش صادر کنند و اگر از این مبلغ بیشتر باشد باید تضمین پرداخت بدهند تا حد مجاز برای آنها باز شود.

اگر حد مجاز نداشته باشید به طرف مقابل هم اعتبار ارزش افزوده داده نمیشود.

مودیان و شرکت هایی که سابقه مالیاتی دارند میتوانند به اندازه 5 برابر فروش سال قبل فروش کالا و خدمات مشمول ارزش افزوده داشته باشند.

5 برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیات‌های مستقیم: این ملاک برای مودیانی که در سال قبل سابقه فعالیت نداشته‌اند، اعمال می‌شود، در سال 1402، معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیات‌های مستقیم، 47.5 میلیون تومان است.

واحد های جدید التاسیس و واحدهای فاقد سابقه مالیاتی از قانون دوم یعنی 5 برابر معافیت سالانه بایستی استفاده کنند اما تعاریف این دو نوع مؤدی چیست؟

مؤدی با واحد جدید التاسیس: به مؤدی ای گفته می شود که از تاریخ شروع این قانون ( دی ماه 1402) به بعد شروع به فعالیت و کسب و کار کرده و پیش از آن فعالیتی نداشته است.

مؤدی دارای واحد فاقد سابقه مالیاتی: مؤدی ای که به هر دلیلی در دوره مالیاتی قبل مشمول مالیات بر ارزش افزوده نبوده است.

حد مجاز فروش برای هر مؤدی در کار پوشه وی در سامانه مودیان به وی اعلام می شود، اگر می خواهید بدانید کار پوشه چیست، ما به شما می گوییم :

مبلغ مجاز صدور فاکتور در مودیان

کارپوشه در سامانه مودیان چیست؟

کارپوشه در سامانه مودیان، فضایی اختصاصی برای هر مؤدی (اعم از حقیقی و حقوقی) است که به منظور ارائه خدمات مالیاتی به صورت آنلاین ایجاد شده است. این سامانه توسط سازمان امور مالیاتی کشور راه اندازی شده و به منظور تسهیل و تسریع در انجام امور مالیاتی مودیان، شفافیت در معاملات و مبارزه با فرار مالیاتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در کارپوشه مودیان، امکانات زیر برای مودیان فراهم شده است:

  • مشاهده و دریافت صورتحساب‌های الکترونیکی: مودیان می‌توانند صورتحساب ها و فاکتورهای الکترونیکی خود را که توسط طرف‌های معامله صادر شده است، در کارپوشه خود مشاهده و دریافت کنند.
  • ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی: مودیان می‌توانند صورتحساب‌های الکترونیکی خود را برای طرف‌های معامله خود از طریق کارپوشه ارسال کنند.
  • ثبت اطلاعات مربوط به معاملات: مودیان می‌توانند اطلاعات مربوط به معاملات خود را در سامانه ثبت کنند.
  • پرداخت مالیات و عوارض: مودیان می‌توانند مالیات و عوارض مربوط به فعالیت‌های خود را به صورت آنلاین از طریق کارپوشه خود پرداخت کنند.
  • ارسال اظهارنامه مالیاتی: مودیان می‌توانند اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت آنلاین از طریق کارپوشه خود ارسال کنند.
  • پیگیری و مشاهده وضعیت پرونده‌های مالیاتی: مودیان می‌توانند وضعیت پرونده‌های مالیاتی خود را در کارپوشه خود پیگیری و مشاهده کنند.

استفاده از سامانه مودیان و کارپوشه آن برای همه مودیان مالیاتی الزامی است. مودیان می‌توانند با استفاده از هر نوع سخت افزار یا نرم افزار مانند لپ تاپ، گوشی موبایل، پایانه فروشگاهی‌، سامانه‌های ابری یا هر وسیله دیگری که اینترنت داشته باشد به سامانه مودیان متصل شوند. لذا مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان می‌باشد.

صورت حساب الکترونیکی چیست؟ صورت حسابی که یک شماره یکتا دارد و اطلاعات درون آن در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می گردد، اگر از دستگاه های کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی برای فروش استفاده شود، رسید و یا گزارش الکترونیکی پرداخت، همان صورت حساب الکترونیکی است.

حد مجاز فروش در کدام قسمت کارپوشه مودیان است؟

در بخش “صورتحساب های صادره” در کارپوشه مودیان آن را خواهید یافت.

رنگ های نمودار در کارپوشه به چه معناست؟

در این بخش، نموداری با سه رنگ نارنجی، قرمز و خاکستری وجود دارد که وضعیت میزان فروش را به مؤدی نشان می‌دهد:

رنگ نارنجی نشان می‌دهد که 85 درصد از مبلغ مجاز فروش استفاده شده است، اگر نمودار به این رنگ در بیاید، سامانه با ارسال پیامک، به مؤدی هشدار می‌دهد که به زودی به حد مجاز فروش خود نزدیک می‌شود.

رنگ قرمز نشان می‌دهد که 95 درصد از حد مجاز فروش استفاده شده ، کارپوشه مؤدی به زودی غیرفعال می‌شود و امکان دریافت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض در فاکتورهای رسمی صادره از خریدار را نخواهد داشت.

رنگ خاکستری نشان می‌دهد که هنوز از حد مجاز فروش استفاده نشده است و یا کاملا غیر فعال شده و به 100 درصد حد مجز فروش رسیده که این موارد هم از طریق پیامک به مؤدی اعلام می شود.

خوب است بدانید که سازمان امور مالیاتی از طریق پیامک و ایمیل به مودیان در خصوص وضعیت حد مجاز فروش برای فروش اطلاع می‌دهد، همچنین مودیان می‌توانند با مراجعه به کارپوشه خود در سامانه مودیان، از حد مجاز فروش خود و همچنین میزان فروش انجام شده در هر دوره مطلع شوند.

دلیل تعیین حد مجاز فروش فروش چیست؟

جلوگیری از فرار مالیاتی: با تعیین مبلغ مجاز فروش، سازمان امور مالیاتی می‌تواند از عدم صدور صورتحساب برای معاملات و فرار مالیاتی مودیان جلوگیری کند.

ایجاد شفافیت در معاملات: با ثبت تمام معاملات در سامانه مودیان، شفافیت در معاملات افزایش یافته و امکان رصد و بررسی معاملات توسط سازمان امور مالیاتی فراهم می‌شود.

تسهیل فرآیند رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی: با وجود اطلاعات کامل معاملات در سامانه مودیان، فرآیند رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی برای سازمان امور مالیاتی و مودیان تسهیل می‌شود.

نحوه محاسبه دقیق حد مجاز فروش

نحوه محاسبه حد مجاز فروش

مودیان می‌توانند از طریق سامانه مودیان، از حد مجاز فروش خود و همچنین میزان فروش انجام شده در هر دوره مطلع شوند، حد مجاز فروش به صورت ماهانه و فصلی نیز محاسبه می‌شود.

مبنای اصلی محاسبه حد مجاز فروش، توسط سامانه مودیان، اظهارنامه تسلیمی مؤدی است. بنابراین توجه داشته باشید که اگر شما خارج از زمان تعیین شده، اظهارنامه ارزش افزوده را به اداره مالیات ارسال نماید، اظهارنامه مذکور در محاسبه مبلغ مجاز فروش دوره مشابه سال آینده تان در نظر گرفته نخواهد شد.

برای مودیانی که در سال قبل سابقه فعالیت داشته‌اند:

حد مجاز فروش = 5 * (فروش اظهار شده در دوره مشابه سال قبل)

برای مودیانی که در سال قبل سابقه فعالیت نداشته‌اند:

حد مجاز فروش = 5 * 47.5 میلیون تومان

اگر از حد مجاز فروش فراتر رویم چه می شود؟

غیرفعال شدن کارپوشه در سامانه مودیان: در صورت عبور از حد مجاز فروش، کارپوشه مؤدی در سامانه مودیان غیرفعال شده و امکان دریافت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض در فاکتورهای صادره از خریدار را نخواهد داشت.

جریمه نقدی: سازمان امور مالیاتی می‌تواند به مودیانی که از مبالغ مجاز فروش عبور کرده‌اند، جریمه نقدی تعلق دهد.

چنانچه مؤدی از حد مجاز فراتر رود، نمیتواند در هنگام فروش کالا یا ارائه خدمات به مشتری، از وی مالیات بر ارزش افزوده دریافت کند بلکه فروشنده موظف به پرداخت کل مالیات بر ارزش افزوده آن کالا یا خدمات خواهد بود؛ وی نمی تواند مبالغ را از خریدار دریافت نماید.

اگر مؤدی از حد مجاز فروش فراتر رود، قانون گذار، وی را از فروش منع نمیکند و مانع کسب و کار وی نخواهد شد اما بایستی فرایندی را طی کند که زمان بسیار کوتاهی را هم به خود اختصاص خواهد داد. در ادامه با سامان محاسبان همراه باشید تا بدانید در صورت گذر کردن از حد مجاز فروش چه راهکارهایی تعریف شده است!

راه های افزایش حد مجاز فروش

  1. پرداخت بدهی مالیاتی دوره قبل

مؤدی می‌تواند از طریق سامانه مودیان، نسبت به درخواست افزایش حد مجاز فروش خود به صورت سیستمی و غیر حضوری اقدام کند. تا سال 1402 این امکان وجود نداشت و مؤدی می بایست بصورت حضوری با تکمیل فرم مخصوصی، درخواست افزایش حد مجاز فروش خود را ارائه می داد اما هم اکنون در سامانه مودیان این امکان وجود دارد که به صورت غیر حضوری این درخواست ثبت شود.

حالا اگر مؤدی هنوز بخشی از مالیات بر ارزش افزوده خود در سال مالیاتی قبل را پرداخت نکرده، می تواند با پرداخت بدهی خود تاثیر مستقیمی بر حد مجاز داشته باشد، این بدان معناست که اساس محاسبه حد مجاز فروش برای سامانه مودیان، مبلغ پرداخت شده مالیات بر ارزش افزوده سال قبل است.

بنابراین یکی از کارآمد ترین شیوه ها برای افزایش میزان حد مجاز فروش، پرداخت بدهی های مالیاتی و یا ترتیب پرداخت مالیات سال قبل است، دولت به این وسیله درتلاش است مالیات تعیین شده را هر چه سریعتر از مودیان دریافت نماید!

در صورت پرداخت این بدهی، اداره امور مالیات موظف است در همان روز، نسبت به افزایش حد مجاز فروش وی برای فروش تا سقف مشخص اقدام نماید. بنابراین به معاونت فناوری های مالیاتی اعلام می کند که این امر انجام شود.

  • ارائه وثیقه

اگر بدهی مالیاتی از دوره قبل وجود ندارد و یا امکان پرداخت لحظه ای آن توسط مؤدی وجود ندارد، می توان از طریق ارائه وثیقه، حد مجاز فروش را افزایش داد اما چگونه؟

مراحل افزایش حد مجاز فروش با ارائه وثیقه یا تضمین:

  1. مؤدی باید به کارپوشه خود در سامانه مودیان به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کند.
  2. در کارپوشه، مؤدی باید بخش “درخواست افزایش حد مجاز فروش” را انتخاب کند.
  3. مؤدی می‌تواند از بین انواع تضمین های مورد قبول سازمان امور مالیاتی، نوع تضمین یا همان وثیقه مورد نظر خود را انتخاب کند.
  4. وی باید اطلاعات مربوط به وثیقه را به طور کامل و دقیق در سامانه ثبت کند.
  5. حالا  باید مدارک مربوط به وثیقه را در سامانه بارگذاری کند.
  6. پس از تکمیل مراحل فوق، مؤدی می‌تواند درخواست خود را برای افزایش حد فروش با ارائه وثیقه ارسال کند.

پس از ارسال، درخواست مؤدی توسط کارشناسان سازمان امور مالیاتی بررسی می‌شود و در صورت تأیید وثیقه، حد مجاز فروش مؤدی برای فروش به میزان وثیقه ارائه شده افزایش می‌یابد. مؤدی می‌تواند از طریق کارپوشه خود، از وضعیت درخواست خود و همچنین حد مجاز فروش جدید خود مطلع شود.

نکات مهمی که درباره ارائه تضمین باید بدانید:

  • سپرده بانكي، ضمانت نامه بانكي، وثيقه ملكي يا چك صيادي (بنفش رنگ) می تواند به عنوان تضمین معرفی شود.
  • میزان تضمینی که اداره امور مالیاتی دریافت می کند باید برابر با ماليات و عوارض متعلق به مؤدی به اضافه 9% باشد و نه بیشتر.
  • استرداد تضامین دریافتی به مؤدی، پایان دوره مالیاتی است که تکلیف مالیات بر ارزش افزوده مشخص شده باشد و مؤدی نسبت به پرداخت و یا ترتیب پرداخت اقدام عملی انجام دهد، در غیر این صورت بدهی مالیاتی از محل تضامین ارائه شده توسط اداره امور مالیاتی، وصول خواهد شد.
  • اگر برای وثیقه و یا تضمین از چک صیادی استفاده می کنید، می توانید عبارت “جهت افزایش حد مجاز فروش” را در آن بنویسید، تاریخ این چک را 20 روز بعد از پایان فصل مالیاتی خود در نظر بگیرید و تلاش کنید قبل از این زمان نسبت به پرداحت بدهی مالیاتی اقدام کنید تا چک به شما عودت داده شود، در غیر این صورت، چک، پاس خواهد شد!
  • تمام این مراحل را در هنگام دریافت اخطار های اولیه ( نارنجی و قرمز) انجام دهید تا در فروش و کسب و کار شما خللی ایجاد نشود.
  • در نظر داشته باشید که از هر شیوه ای برای افزایش حد مجاز فروش استفاده می کنید، تا پایان همان دوره اعمال خواهد شد و نه بیشتر.

10 موردی که حد مجاز فروش لحاظ نمی شود:

در برخی موارد خاص، حد مجاز فروش برای مودیان در سامانه مودیان لحاظ نمی‌شود. این موارد عبارتند از:

  1. معاملات صادراتی: معاملاتی که به اشخاص حقیقی یا حقوقی خارجی انجام می‌شود و در بحث مالیات صادرات به آن اشاره شده است.
  2. معاملات با اشخاص معاف از مالیات: معاملاتی که با اشخاص معاف از مالیات بر ارزش افزوده انجام می‌شود.
  3. معاملات در مناطق آزاد تجاری-صنعتی: معاملاتی که در مناطق آزاد تجاری-صنعتی انجام می‌شود.
  4. معاملات مربوط به خدمات:در حال حاضر، برای معاملات مربوط به خدمات، حد مجاز فروش لحاظ نمی‌شود.
  5. معاملات با اشخاص دولتی:معاملاتی که با اشخاص دولتی و نهادهای عمومی انجام می‌شود.
  6. معاملات در بورس اوراق بهادار: معاملاتی که در بورس اوراق بهادار انجام می‌شود، شامل حد مجاز فروش نمی باشد.
  7. معاملات مربوط به طلا و جواهرات: معاملات مربوط به طلا و جواهرات هم مشمول حد مجاز فروش نمی شود.
  8. معاملات مربوط به حواله ارز
  9. معاملات مربوط به اوراق بهادار
  10. معاملات مربوط به سکه

سوال مهم، آیا کالاهایی که به صورت نسیه فروخته می شوند هم در حد مجاز فروش منظور می شوند؟

پاسخ : خیر ، در محاسبه حد مجاز فروش مبالغی که کالا به صورت نسیه فروخته شده و شامل مالیات بر ارزش افزوده نبوده لحاظ نمیشود، مگر زمانیکه در همان دوره مالیاتی تسویه توسط خریدار صورت پذیرد و در واقع قسمت پرداخت صورت حساب تکمیل و توسط خریدار و فروشنده تایید شود که در این صورت مالیات بر ارزش افزوده شامل آن خواهد بود و در حد مجاز فروش هم به حساب خواهد آمد.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه