امروزه شاید شما هم نام سامانه مودیان به گوشتان خورده باشد. اگر دارای شرکت یا کسبوکاری هستید، آشنایی با این سامانه از واجبترین امور است؛ زیرا تا حد زیادی میتوانید کارهای خود را سریعتر از قبل انجام دهید.
همچنین با ثبت نام در سامانه مودیان تا حد زیادی میتوانید امور مالی و مالیاتی خود را در کمترین زمان ممکن و بدون حضور به ادارات مالیاتی انجام دهید. اگر شما هم قصد دارید تا بدانید سامانه مودیان چیست و چگونه میتوان در آن ثبت نام کرد، لازم است تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید. تمامی نکات و مواردی که در خصوص سامانه مودیان وجود دارد، در این مقاله برای شما گنجانده شده است.
سامانه مالیاتی مودیان، عنوان سامانهای بوده که برای اولین بار در قانون پایانههای فروشگاهی، مورد تصریح افراد قانونگذار قرار گرفت. البته این سامانه از سال 1398 شروع به کار کرده اما تا سال 1401 به عنوان سامانه مستقل شناخته نمیشد. به طور کلی اگر بخواهیم بدانیم که سامانه مودیان چیست، سامانهای بوده که تحت مدیریت سازمان مالیاتی و به نوعی کارپوشه اختصاصی تعلق یافته و تبادل اطلاعاتی که میان این سامانه و سازمان انجام میشود، منحصرا از طریق کارپوشه انجام میشود.
مودیان مالیاتی میتوانند توسط هر وسیله ای که به حافظه مالیاتی متصل باشد، به این سامانه وصل شوند بنابراین آخرین مرجع برای ثبت و صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی، سامانه مودیان است.
افرادی که باید مالیات بپردازند، برای اینکه از امکانات سامانه مودیان مالیاتی استفاده کنند و تکالیف خود را طبق قانون انجام دهند، باید ابتدا وارد این سامانه شوند. ابتدا مرورگر دستگاه خود را باز کرده و آدرس سامانه مودیان، یعنی tp.tax.gov.ir را جستجو کرده و وارد صفحه اصلی شوید.
برای ورود به سایت باید کد ملی یا شناسه حقیقی را که با توجه به حقوقی یا حقیقی بودن فرد تعیین میشود، وارد کنید. همچنین در پایین وارد کردن کلمه و رمز عبور هم ضروری است. پس از اینکه عدد امنیتی را وارد کردید، بر روی دکمه ورود کلیک کرده و وارد پنل کاربری میشوید.
توجه کنید که اگر نام کاربری و کلمه عبور را نمیدانید، یعنی در این سامانه از قبل ثبت نام نکردید و حتما باید برای ورود به این سامانه از قبل ثبت نام کنید. نحوه ثبت نام را در ادامه مقاله بیشتر توضیح خواهیم داد.
برای اینکه بدانید نحوه ثبت نام سامانه مودیان چیست در ادامه همراه ما باشید. همانطور که گفتیم برای استفاده از امکانات این سامانه، ابتدا باید ثبت نام انجام دهید. برای ثبت نام در این سامانه در وهله اول آدرس درگاه ملی خدمات مالیات یعنی my.tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد کرده تا وارد صفحه اصلی شوید. روی دکمه ثبت نام کلیک کنید.
در این مرحله، اطلاعات مربوط به کد ملی، شماره تلفن همراه، تاریخ تولد و تصویر امنیتی را کامل کرده و در نهایت دکمه ثبت نام را بزنید. در مرحله آخر ثبت نام سامانه مودیان، به طور مجدد وارد درگاه شوید و بر روی گزینه عضویت در سامانه و ایجاد کارپوشه کلیک کنید. در اینجا نام کاربری، رمز عبور به شماره تلفن شما ارسال میشود و بنابراین هر وقت بخواهید که وارد سامانه شوید باید از این رمز عبور و نام کاربری استفاده کنید.
در بالاتر متوجه شدیم که سامانه مودیان چیست و چگونه میتوانیم درآن ثبت نام کنیم. سامانه مودیان برای افراد مشمول، این امکان را فراهم میکند تا برای ارسال صورتحساب الکترونیکی و اتصال پایانههای فروشگاهی، به این سامانه مراجعه کنند. حال سوالی که پیش میآید این است که افراد مشمول چه کسانی هستند؟ یا به عبارتی چه کسانی باید در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کنند؟
در بالاتر در خصوص افرادی که موظف به ثبت نام در سامانه مودیان هستند، صحبت کردیم. اما لازم است بدانید که همه افراد نیازی به ثبت نام در سامانه مودیان ندارند. این افراد شامل:
قانونهای پایانهی فروشگاهی و سامانه مودیان، اصطلاحات جدیدی را معرفی کردهاند. برای درک کامل این قوانین و اجرای آن، لازم است که تا حدودی با تعاریف این قوانین و اصطلاحات آشنا شوید. برای اینکه بدانید اصطلاحات سامانه مودیان چیست، در ادامه همراه ما باشید.
یکی از اصطلاحات سامانه مودیان که برای استفاده از خدمات مالیاتی به آن نیاز دارید، دریافت گواهی امضای الکترونیک است. میتوانید این امضا را به صورت حضوری یا غیر حضوری دریافت کنید. با داشتن این امضا فرآیندهای مالیاتی شما بسیار راحتتر انجام میشود.
اصطلاح حافظه مالیاتی نوعی حافظه الکترونیکی برای ثبت و نگهداری اطلاعات ثبت شده در صورتحسابهای الکترونیکی است. با استفاده از حافظه مالیاتی این اطلاعات به سامانه مودیان منتقل میشود. این نوع حافظه هم صورت سخت افزاری و هم صورت نرم افزاری دارید که لزومه داشتن یک حافظه مالیاتی، شماره شناسنامه است.
این صورتحساب، لازمه اصلی کار با سامانه مودیان محسوب میشود. زمانی که با سامانه مودیان کار میکنید، حتما با این صورتحساب زیاد برمیخورید. این صورتحساب یک شماره منحصر به فرد مالیاتی دارد که بر روی آن درج شده است. معمولا اطلاعات صورتحساب الکترونیکی و مشخصات کسبوکار شما توسط سازمان مشخص میشود. در درگاه پرداخت الکترونیکی یا دستگاه کارتخوان، رسید هم ارز با صورتحساب الکترونیکی است.
به طور کلی صورتحسابهای الکترونیکی سه نوع هستند:
1- صورتحساب الکترونیکی نوع اول
صورتحساب نوع اول، صورتحسابی بوده که به اطلاعات فروشنده و خریدار یعنی هر دو طرف معامله نیاز دارد. این صورتحساب به اطلاعات زیر نیاز دارد:
2- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
در این صورتحساب فقط اطلاعات فروشنده و سایر اطلاعات مربوط به کالا ذکر میشود. بنابراین نیازی به درج اطلاعات خریدار ندارید. از آنجایی که صورتحسابهای نوع دو، نوعی معامله نقدی در نظر گرفته میشود، بنابراین هیچ مبلغ مالیات بر ارزش افزوده برای آن در نظر نمیگیرند.
3- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم که همان رسید پرداختی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداختی الکترونیکی هستند که به عنوان نوعی پایانه فروشگاهی استفاده میشوند. این نوع صورتحساب به عنوان اعتبار مالیاتی قابل احتساب نیستند و شامل موارد زیر هستند:
مهمترین عملیاتی که باید انجام دهید، ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی است. بنابراین لازم است بدانید که نحوه ارسال صورتحساب سامانه مودیان چگونه است؟ برای ارسال صورتحساب الکترونیکی، میتوانید این کار را با سه روش انجام دهید:
تاریخ لازمالاجرا شدن سامانه مودیان چه زمانی است؟ معمولا این تاریخ برای گروهها و شرکتهای مختلف متفاوت است و به اصطلاح فراخوان سامانه مودیان به نوع کسبوکار و شرکت بستگی دارد. طبق قانونی که در مجلس به تصویب رسید، قانون سامانه مودیان به طور همزمان برای همه شرکتها قابلیت اجرایی ندارد. در واقع هر شرکت با توجه به دسته بندی خاص خود، میتواند در تاریخ معینی در سامانه مودیان ثبت نام کند و صورتحساب الکترونیکی خود را صادر کند. بنابراین زمان ثبت نام در سامانه مودیان را شرکت و کسبوکار شما تعیین میکند.
قانون گذاران برای شرکتها و کسبوکارهایی که قانون سامانه مودیان را رعایت نمیکنند، جرائم سنگینی را در نظر گرفته است. در صورتی که هر فرد حقیقی یا حقوقی هر یک از تخلفات زیر را انجام دهد، موظف است مبلغی حدود بیست میلیون ریال را به عنوان جریمه پرداخت کند.
توجه داشته باشید که جریمه مهمتر از معافیت و نرخ صفر بوده که در قانونهای مالیات تقسیم وجود دارد. این امر به مراتب خسارات جبران ناپذیری را به مودیان مالیاتی وارد میکند. برخی از اقدامات دیگر هم میتوانند با جرائم سنگینی همراه باشند. برای مثال اگر صورتحساب چاپی خریدار، در زمان مقرر تحویل داده نشود، فرد باید حدود دو درصد از فروش انجام شده یا بیست میلیون ریال را به سازمان مالیاتی پرداخت کند.
شاید دوست دارید بدانید که دلایل اهمیت ثبت نام در سامانه مودیان چیست؟ اگرچه شاید در ابتدا ثبت نام برای شما وقت گیر و کسل کننده باشد، اما باید در خصوص فواید و مزایای استفاده ار سامانه مودیان بدانید. در واقع با این کار به مراتب فرآیند ارسال اطلاعات و مکاتبات شما با سازمان امور مالیاتی به مراتب بسیار کوتاهتر از قبل میشود. از جمله مزایای ثبت نام در سامانه مودیان به شرح زیر است:
یکی از مهمترین خاصیتهای سامانه مودیان مالیاتی این است که بخاطر بهره گیری از اینترنت و در واقع مجازی بودن آن، یک هماهنگی با سرعت بالا بین بخشهای مختلف سامانه امور مالیاتی ایجاد میکند. همین کار سرعت رسیدگی به کار را تا حد زیادی افزایش میدهد و میتوانید به صورت غیر حضوری کارهای خود را انجام دهید.
در سامانه مودیان با توجه به دسته بندی دقیق پروندهها، کاهش خطای رسیدگی حدودا به صفر میرسد. در حقیقت میتوان گفت که امکان به وجود آمدن خطاهای دستی در رسیدگی به امور در سامانه مودیان کاهش پیدا میکند.
یکی از مهمترین بهانههای افراد برای فرار از دادن مالیات، حضور در سازمان مالیاتی و وقتگیر بودن این کار بود. سامانه مودیان امکان دسترسی شما به صورت غیر حضوری و همچنین مکاتبه مستقیم با سازمان امور مالیاتی را برای شما فراهم میکند. از سمت دیگر باعث میشود که در زمان کم اطلاعیههای مهم را دریافت کنید.
همانطور که نحوه ثبت نام و وارد شدن به سامانه مودیان در بالاتر به شما توضیح دادیم، اگر این مراحل را به صورت دقیق انجام دهید، فرایند پاسخ دهی و بررسی حساب شما به راحتی صورت میگیرد و دیگر نیازی به مراجعه حضوری و صرف هزینه و وقت اضافی نخواهید داشت.
اطلاعات زیادی در سامانه مودیان وجود دارد. در سامانهای که صاحبان مشاغل مختلف صورتحسابها و تمامی اطلاعات مالی و هویتی خود را وارد میکنند، باید آنقدر مطمئن و ایمن باشد تا از سرقت این اطلاعات جلوگیری کند. امنیت بالای سامانه مودیان از دیگر مزایای آن است.
در سامانه مودیان، کارپوشه که با مجوز سازمان امور مالیاتی تشکیل میشود، میتواند صورتحساب و همه موارد مالی و هویتی شما را به ثبت برساند. در واقع کارپوشه سامانه مودیان نوعی صفحه است که این سامانه در اختیارتان قرار میدهد تا همه موارد مربوط به سازمان امور مالیاتی را در آن به ثبت برسانید.
اهمیت استفاده از کارپوشه در سامانه مودیان مالیاتی در ارسال سریع و راحت صورتحسابها و بهینه سازی مالیاتها است.به طور مثال ابتدا باید فروشنده فاکتور خرید را ارسال کنند و خریدار با مراجعه به کارپوشه مخصوص خود فاکتور را تایید و یا رد کند.
فاکتورهایی که از طریق کارپوشه در سامانه مودیان بارگذاری میشوند، نیازی به رسیدگی بیشتر نخواهند داشت. اگر غیر از این روش صورت گیرد، کاربر مشمول بخشودگیهای مالیاتی نمیشود و همچنین شامل جریمههای پیش بینی در قانون پایانههای فروشگاهی ( که در بالاتر در خصوص جریمههای مشمول صحبت کردیم) میشود. اگر هر فرد حقیقی یا حقوقی کارپوشه اختصاصی در سامانه مودیان نداشته باشد، با مشکلات و جرایم مالیاتی سنگینی رو به رو خواهد شد.
اگر بخواهیم درباره قانون جدید سامانه مودیان صحبت کنیم، باید بگوییم که این قوانین جدید در شش بخش تالیف شده:
شرکت حسابداری رایان محاسبان شرکتی است که از سال 1379 فعالیت خود را در زمینه امور حسابداری، حسابرسی و مالیاتی آغاز کرد. اکنون با کسبوکارهای زیادی برای پیگیری این امور از طریق کارشناسان حرفهای خود در ارتباط است. همانطور که میدانید ثبت نام در سامانه مودیان و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی به دانش کافی نیاز دارد. پس اگر میخواهید با خیالی راحت و مطابق قوانین این کار را انجام دهید، کافی است امور مالی و مالیاتی خود را به کارشناسان ما در رایان محاسبان بسپارید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید یا فرم موجود در سایت را کامل کنید.
با شنیدن سامانه مودیان، اولین سوالی که برای هر کس پیش میآید این است که سامانه مودیان چیست؟ این سامانه تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی بوده و کارها و امور خود را با توجه به کارپوشههای اختصاصی انجام میدهد.
هر کسبوکاری ضروری است که در این سامانه ثبت نام کند و طبق قوانین اداری پیش رود. در صورت تخلف، جرایم سنگینی برای این افراد در نظر گرفته شده است. شما میتوانید به عنوان مودیان مالیاتی از راههای مختلفی با این سامانه در ارتباط باشید. اگر هم با قوانین پرداخت مالیات، سامانه مودیان و ثبت نام در آن آشنایی ندارید، کافی است با کارشناسان ما در رایان محاسبان در ارتباط باشید.