دیوانه وار با شما هستیم:
شاید با غیرحضوری شدن فرآیند اظهارنامه مالیاتی، انجام این کار تسهیل یافته باشد، اما همچنان تعداد زیادی از افراد در نحوه انجام این کار دچار مشکل میشوند. تعداد کثیری از افراد نیز با این اظهارنامه و هدف از انجام آن آشنایی ندارند. در بعضی مواقع، این عدم آشنایی و ارسال اظهارنامه مالیاتی اشتباه منجر به محرومیت از معافیتها و بخشودگیها میشود. موارد و محرومیتهای ذکر شده فقط بخشی از جرایم عدم ارسال اظهارنامه است و دیگر جرایم نیز در ادامه بررسی خواهند شد. برای اینکه با مفهوم این عبارت آشنا شوید و در نهایت برای خودتان اظهارنامه مالیاتی تنظیم کنید، بهتر است همراه ما باشید.

اظهارنامه مالیاتی چیست؟
به زبان ساده، اظهارنامه مالیاتی جزو اظهارنامههای رسمی است که مشمولین حقیقی و حقوقی مالیات، تنظیم میکنند. این اظهارنامه شامل کارنامه مالی یک فرد، شرکت یا سازمان است که باید به سازمان مالیاتی کشور تحویل داده شود. سالهاست که انجام این فرآیند به صورت اینترنتی انجام میپذیرد و نیاز به مراجعه حضوری و دریافت فرمهای مربوطه نیست.
اظهارنامههای مالیاتی، انواع مختلفی دارند و هر فرد باید بسته به شغل و فعالیت خود نسبت به تهیه و تنظیم این اظهارنامهها اقدام کند. در اظهارنامه مالیاتی باید تمامی هزینهها، سود، زیان و درآمد خود را به ترتیب تاریخ مشخص و به همراه مدارک قانونی ثبت و برای اداره مالیات استان خود ارسال کنید. پس از اتمام این فرآیند توسط شما، میزان مالیات پرداختی شما توسط اداره مالیات تعیین خواهد شد.

انواع اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامههای مالیاتی انواع مختلفی دارند و برای هر نوع از این اظهارنامهها، مهلت تنظیم و ارسال مخصوصی مشخص شده است که باید افراد مشمول به پرداخت مالیات، از این موارد مطلع باشند.
-
اظهارنامه مالیاتی حقیقی
نوع اول اظهارنامههای مالیاتی که تعداد کثیری از جامعه ایران را در بر میگیرد، اظهارنامه مالیاتی عملکرد حقیقی است. بر اساس نوع و گروهی که در آن فعالیت میکنید، نوع و مقدار مالیات پرداختی متغیر خواهد بود. آخرین زمان مشخص شده برای پرداخت مالیات سال مالی، 3 ماه پس از اتمام آن سال مالی است.
-
اظهارنامه مالیاتی حقوقی
دومین نوع اظهارنامه، اظهارنامه مالیاتی حقوقی است که شامل تمامی شرکتها، ادارات، اتحادیه و اصناف ثبت شده در اداره ثبت، میشود. مهلت ارسال این نوع اظهارنامهها نیز تا پایان تیرماه هر سال خواهد بود. همانند اظهارنامههای مالیاتی حقیقی، مهلت ثبت اظهارنامههای مالیاتی حقوقی نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا، تا دو ماه تمدید شده و مشمولان فرصت دارند تا پایان شهریور ماه هر سال، نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته اقدام کنند.
-
اظهارنامه مالیات بر ارث
نوع دیگری از اظهارنامههای مالیاتی که اکثر افراد از آن بیخبر هستند، اظهارنامه مالیاتی ارث است. این مالیات شامل افرادی میشود که به آنها ارثی رسیده باشد. این نوع از مالیات، به دو دسته مستقیم و مالیات بر دارایی تقسیم میشود که در جزئیات تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند و بهتر است در تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی به آنها دقت شود. یکی از نکاتی که در پرداخت این نوع از مالیات باید در نظر داشته باشید، عدم نیاز به پرداخت کامل مالیات ارث است و مشمولان میتوانند به صورت جدا نیز نسبت به پرداخت این نوع مالیات اقدام کنند. اظهارنامه مالیات بر ارث را میتوانید تا یک سال پس از فوت فرد پرداخت کنید. البته بهتر است در تهیه و تنظیم این نوع از اظهارنامهها تعلل نکنید. به این دلیل که عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر ارث در زمان معین، باعث اضافه شدن هزینههای کفن و دفن نیز خواهد شد.
-
اظهارنامه مالیاتی مشاغل خودرویی
اظهارنامه مشاغل خودرویی، همانطور که از نام آن پیدا است، شامل رانندگان تاکسی، اتوبوسها، کامیونها، خودروهای باربری و عمومی میشود. مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی خودرویی، تا پایان هر سال است.
-
اظهارنامه مالیاتی املاک
نوع دیگر داراییها که شامل مالیات میشود املاک و مستغلات هستند. افراد مشمول باید در تمامی مراحل معاملاتی مربوطه که شامل خرید، اجاره و فروش میشود، نسبت به تحویل اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند. در مورد این نوع از اظهارنامههای مالیاتی، شبهات زیادی وجود دارد که با مطالعه مطالب ذکر شده امیدواریم دچار مشکلی در این زمینه نشوید.
در مورد اجاره از نوع قراردادهای دسته اول، مالک باید نسبت به تنظیم اظهارنامه اقدام کند و درمورد قراردادهای دسته دوم، اجاره کننده باید این فرآیند را طی کند. اماکن و خانههای خالی از سکنه نیز از سال دوم شامل مالیات میشوند و در سال اول، نیازی به پرداخت مالیات نیست. مهلت ارسال این نوع از اظهارنامههای مالیاتی، تا پایان تیرماه آن سال است و درصورت عدم طی شدن این فرآیند، افراد با جریمه دیرکرد مواجه خواهند شد.
-
اظهارنامه مالیاتی بر انحلال شرکت
شرکتهایی که به هر دلیلی از سوی مدیران منحل شده باشند، شامل قوانین مالیاتی میشوند. مهلت پرداخت این نوع از مالیاتها، تا 6 ماه پس از انحلال شرکت است. اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت، الزاماتی دارد که باید رعایت گردند. ثبت و ارسال میزان درآمد، سود به دست آمده و مقدار زیان حاصل شده از این شرکتها در اظهارنامه مالیاتی اجباری است.
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چه عواقبی در پی دارد؟
بهتر است قبل از پرداختن به عواقب عدم ارسال اظهارنامه به فوایدی که ارسال اظهار نامه دارد، بپردازیم. با ارسال اظهارنامههای مالیاتی ذکر شده، ممکن است از معافیتهای مالیاتی، کاهش میزان جرایم قانونی و بخشودگی مالیات برخوردار شوید.
در صورت عدم تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی، علاوه بر محرومیت از تمامی موارد ذکر شده، نسبت به نوع و مقدار مالیات با شما مقابله خواهد شد. اولین اقدام صورت گرفته پس از کوتاهی در ارسال اظهارنامه، محاسبه مالیات شما به صورت علیالراس است. در موارد شدیدتر، مودی به پرداخت جریمه یا حبس محکوم خواهد شد. در نظر داشته باشید که تنها عدم ارسال اظهارنامه باعث این موارد نمیشود و تخلف و ارائه مدارک غیرواقعی نیز منجر به اجرای این مجازات خواهد شد.
ممنوع الخروج شدن نیز یکی دیگر از مجازاتهایی است که شامل این افراد میشود. تا زمانی که افراد مشمول نسبت به پرداخت و تصحیح اظهارنامه مالیاتی خود اقدام نکنند، حق خروج از ایران را نخواهند داشت. اکثر افرادی که سعی در فرار مالیاتی دارند، بخشی از اموال و املاک خود را به فرزندان یا همسر خود منتقل میکنند که اداره مالیاتی در صورت شناسایی فرد، میتواند اسناد انتقال را توسط مراجع قضایی باطل کند.


نحوه تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی
همان گونه که ذکر شد، قبل از سال 91، ارسال اظهارنامههای مالیاتی به صورت کاغذی انجام میگرفت که برای تسهیل و افزایش سرعت این فرآیند، تنظیم و ارسال اظهارنامههای مالیاتی به صورت مجازی در دستور کار قرار گرفت. حال مشمولان میتوانند با مراجعه به سامانه امور مالیاتی، نسبت به تنظیم و ارسال اظهارنامه مربوطه اقدام و کد پیگیری دریافت کنند. با کد پیگیری میتوانید از فرآیندهای انجام شده توسط اداره مالیات بر روی اظهارنامه خود اطلاعات کافی را کسب کنید.
توجه داشته باشید که ثبتنام و تنظیم اظهارنامه از طریق سامانه امور مالیاتی، باید به دقت انجام گیرد تا در هیچ یک از مراحل این فرآیند دچار مشکل نشوید. قابل ذکر است که آخرین مرحله از انجام فرآیند اظهارنامههای مالیاتی، مربوط به دریافت قبض مالیاتی و پرداخت از طرف مشمولین میشود.
شرکت رایان محاسبان، با بیش از 21 سال تجربه در زمینه انجام خدمات مالیاتی، حسابداری، حسابرسی و ثبتی، آمادگی دارد تا تمامی خدمات اظهارنامه مالیاتی کاربران عزیز را به بهترین صورت و به دقت تنظیم و ارسال نماید.