در دنیای امروز 80 درصد مردم ترجیح میدهند به بانکهای دیجیتالی مراجعه کنند تا اینکه برای انجام هر کاری مسیری طولانی بپیمایند و به صورت حضوری به بانکها مراجعه کنند. بانکداری آنلاین ساده، سریع و راحت است و در هر مکان و هر زمان قابل انجام است. با استفاده از درگاههای بانکی آنلاین شما تنها با چند کلیک میتوانید پرداخت خود را انجام داده و کالای سفارشی را درب منزل پرداخت کنید. از این رو امروزه بسیاری از کسب و کارها و تجارتها امکان پرداخت از طریق درگاههای بانکی را برای مشتریان خود فراهم میکنند.
سوالی که در اینجا برای برخی از کسب و کارها پیش میآید این است که آیا این درگاههای پرداخت بانکی مشمول مالیات میشوند؟ و اگر جواب مثبت است هزینه مالیاتی مربوط به آن چقدر است؟ در این مطلب به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد، پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

مالیات چیست؟
یکی از اصلیترین منابع درامد یک کشور، مالیاتها هستند. مالیات در واقع هزینهای ست که دولت از شهروندان خود دریافت میکند و آن را صرف بالا بردن رفاه جامعه و تقویت بنیادهای کشور میکند.
مالیاتها دو دسته هستند: مستقیم و غیرمستقیم. مالیاتی که به طور مستقیم با دارایی و درامد افراد ارتباط دارد از نوع مستقیم است اما یکسری از مالیاتها درصد پولی ست که به قیمت اجناس یا برخی خدمات افزوده میشود که جزو مالیاتهای غیرمستقیم به حساب میآیند. مالیات درگاه های بانکی از دسته مالیاتهای مستقیم است چراکه مستقل از درامد نیست.

مالیات درگاه های پرداخت
در قانون جدیدی که توسط دولت با هدف کارامدتر کردن نظام مالیاتی کشور وضع شده است، بسیاری از مشاغل اینترنتی و آنلاین که دارای یک درگاه بانکی هستند که به حساب بانکی آنها متصل است، بایستی بابت خدماتی که دریافت میکنند هزینهای را تحت عنوان مالیات درگاه های پرداخت بانکی متقبل شوند.
نحوهی تعیین مالیات به این صورت است که بانک مرکزی به هر درگاه بانکی یک کد منحصر به فرد اختصاص میدهد. با استفاده از این کد میتوان همهی فعالیتهای اقتصادی دارندهی کارت را زیر نظر گرفت سپس از روی تعداد تراکنشهای انجام شده توسط درگاه، میزان مالیات را تعیین کرد.
اما اگر درگاه پرداخت بانکی به یک حساب متصل نباشد و یا به هر دلیلی به تایید بانک نرسیده باشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ زمانی که درگاه بانکی به یک حساب متصل نباشد به این معناست که هیچ پرونده مالیاتی برای این درگاه تشکیل نشده و درنتیجه درگاه قطع میشود و صاحب درگاه نیز مشمول مجازات خواهد شد.
“میزان مالیات درگاه های بانکی رابطه مستقیمی با میزان درامد شخص دارد؛ بنابراین مالیات درگاه های پرداخت بانکی یک مالیات وابسته به درامد است که دارندگان این درگاه بر حسب نرخ درامدشان از درگاه آن را پرداخت میکنند.“

لزوم پرداخت مالیات توسط صاحبان مشاغل
پرداخت مالیات توسط صاحبان مشاغل باعث به رسمیت شناخته شدن کسب و کار آنها و صدور مجوز کسب توسط دولت خواهد شد.
لازم به ذکر است که برخی از مشاغل کوچک و نوپا که درامد سالانه آنها از یک سقف مشخص کمتر است شامل مالیات نمیشوند اما مشاغل بزرگتر و پردرامدتری که فعالیت اقتصادی آنها در بستر وب و اینترنت گسترده است برای ادامه فعالیتشان نیاز به ثبت نام، دریافت کدرهگیری مالیاتی و تشکیل پرونده مالیات درگاههای پرداخت اینترنتی از طریق سامانه مالیاتی خواهند داشت.
در نتیجه، همهی تراکنشهایی که از طریق حسابهای بانکی متصل به دستگاههای کارتخوان بانکی و نیز درگاه های پرداخت الکترونیکی صورت گرفته، به عنوان تراکنش های بانکی مرتبط با فعالیت شغلی صاحب کارت ثبت شده و اطلاعات این تراکنشها از طریق بانک مرکزی در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور، قرار میگیرد.
چه هنگام یک تجارت مشمول پرداخت مالیات میشود؟
زمانی که درامد سالانه یک کسب و کار از طریق درگاه های بانکی بیش از 48 میلیون تومان باشد مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. نرخ پرداخت مالیات اکنون (در سال 1401) به قرار زیر است:
- مبلغ بیش از چهل و هشت میلیون تومان تا نود و شش میلیون تومان (96-48): نرخمالیاتی ۱0درصد
- مبلغ بیش از نود و شش میلیون تومان تا یکصد و چهل و چهار میلیون تومان (144-96): نرخمالیاتی 15درصد
- مبلغ بیش از یکصد و چهل و چهار میلیون تومان تا دویست و شانزده میلیون تومان (216-144): نرخمالیاتی 20 درصد
- مبلغ بیش از دویست و شانزده میلیون تومان تا دویست و هشتاد و هشت میلیون تومان (288-216): نرخمالیاتی 25 درصد
- مبلغ بیش از دویست و هشتاد و هشت میلیون تومان تا سیصد و هشتاد و چهار میلیون تومان (384-288): نرخمالیاتی30 درصد
- مبلغ بیش از سیصد و هشتاد و چهار میلیون تومان: نرخمالیاتی 35 درصد
مراحل ثبت نام در سامانه کد رهگیری مالیاتی
لازم به ذکر است تمامی مراحل ثبت نام کد مالیاتی رایگان است و هیچ هزینهای ندارد:
1- برای دریافت کد مالیاتی ابتدا باید وارد سایت به آدرس اینترنتی tax.gov.ir شوید و پس از ورود به سایت روی گزینهی ثبت نام الکترونیک کلیک کنید. برای وارد شدن لازم است که حتما اطلاعات کاربری داشته باشید.
2- در ادامه پنجرهی جدیدی برای شما باز میشود و باید بر روی گزینهی ورود به پیش ثبت نام الکترونیک کلیک کنید. پس از اینکه به صفحهی پیش ثبت نام وارد شدید، فیلدهای خالی را پر کزده و اطلاعات خواسته شده را وارد کنید.
3- در فیلد اول عبارت موجود در تصویر را وارد کنید. در فیلد دوم نیز نوع مودی را از موارد لیست شده انتخاب کنید.
4- در این لیست موارد حقیقی، حقوقی، تبعه ی خارجی و تشکل قانونی وجود دارد. اگر تاکنون شرکتی به ثبت نرساندهاید و کسب و کارتان کاملا شخصی است، گزینه ی حقیقی و اگر از اتباع کشورهای خارجی هستید گزینهی تبعه خارجی را علامت بزنید.
5- شرکتهای رسمی و افراد حقوقی باید گزینهی حقوقی وسازمانهای مردم نهاد باید تشکل قانونی را انتخاب کنند. در فیلد پایینی کد ملی، شناسهی ملی یا کد فراگیر را با توجه به نوع مودی وارد کنید.
6- همان طور که افراد حقیقی باید در این فیلد کد ملی خود را وارد کنند.، اتباع خارجی نیز نیاز به داشتن کد فراگیر و مودیان حقوقی نیاز به وارد کردن شناسه ی ملی خود دارند.
و در نهایت بعد از وارد کردن تمام اطلاعات خواسته شده، بر روی گزینهی ورود به ثبت نام کلیک کنید.