مالیات کارت به کارت مالیاتی است که ثابت شود مبلغ واریز شده ماهیت درآمدی داشته و به واریزی های مرتبط به حسابهای تجاری تعلق می گیرد.
اگر به حساب تجاری مبلغی واریز شود ماهیت درآمدی داشته و به آن مالیات تعلق می گیرد. اما در حساب های غیر تجاری و شخصی چنانچه به دلیل تراکنشهای بالا حساب مشکوک شناخته شود، در حسابرسی مالیاتی به عنوان حساب تجاری انتخاب می شود، در نتیجه مبلغ واریز شده به این حساب نیز ماهیت درآمدی داشته و مشمول مالیات می گردد.
این مبالغ درآمدی برای هر کسب و کار ضرایب مختلف دارد، مبلغ درآمد در ضریب مالیاتی ضرب می شود و به عنوان ماخذ مالیاتی محسوب می گردد. این ضریب معمولا برای اشخاص حقیقی 25 درصد است.
در این خصوص سوالات زیادی مطرح شده که برای آگاهی بیشتر همین ابتدا مهمترین ها را پاسخ داده ایم:
آیا کارت به کارت مالیات دارد؟
بله کارت به کارت در حساب های تجاری یک نوع درآمد ورودی محسوب شده و مشمول مالیات می شود. اما برای حساب های غیر تجاری قانون مالیاتی وجود ندارد. مگر آنکه به دلیل تراکنش های بالا حساب مشکوک شناخته شده و از نظر دارایی حساب تجاری محسوب شود که آن حساب شخصی به دلیل تراکنش های بالا مشمول مالیات میگردد.
مالیات کارت به کارت ۱۰۰ میلیون چقدر است؟
بستگی به سود سالیانه داشته و مالیات نسبت به سود تعلق میگیرد ولی اگر کل 100 میلیون سود باشد بخشی از آن(396/000/000 ریال) معاف و به نسبت بقیه تا 500/000/000 ریال معادل 15 درصد و مابقی شامل 20 درصد مالیات خواهد بود.
چه تعداد کارت به کارت شامل مالیات میشود؟
مالیات به تعداد تراکنش بستگی ندارد و به مبلغ واریزی به حساب و سود کسب و کار بستگی دارد. گرچه حسابهای پرتراکنش از نظر دارایی بیشتر مورد توجه و بررسی قرار می گیرد.
مالیات کارت به کارت چند درصد است؟
مالیات کارت به کارت یک نوع درآمد محسوب شده و مشابه جدولی که در مقاله مالیات کارتخوان درج شده محاسبه می شود.
آیا استفاده از دستگاه کش لس مشمول مالیات می شود؟
دستگاه کش لس دقیقا مشابه کارت به کارت عمل میکند و واریزی آن به حساب تجاری شامل مالیات میشود.
در اطلاعیه جدید سازمان امور مالیاتی گفته شده اگر تعداد واریزی به همه حساب های یک فرد بیش از 200 تراکنش باشد و یا در ماه بیش از 1 میلیارد تومان به حساب های شخصی واریز شود، پرونده مالیاتی برای آن شخص تشکیل شده و حساب تجاری محسوب میشود.
فرمول نحوه محاسبه مالیات کارت به کارت (ماخذ مالیاتی x نرخ مالیاتی = مبلغ مالیاتی شما)
طبق قانون، هیچ گونه مالیاتی مبنی بر مالیات کارت به کارت در کشور ما وجود ندارد و برای کارت به کارتهای شخصی و معمولی هیچ گونه مالیاتی در نظر گرفته نمی شود. البته برای تراکنشها در حساب های تجاری مالیات در نظر گرفته می شود.
حساب های تجاری حساب هایی هستند که با آنها فعالیت اقتصادی انجام می شود. اما توجه داشته باشید که اگر تراکنش های شخصی شما بیش از حد معمول باشد به عنوان حساب تجاری محسوب می شود. ضمنا تمامی حساب های متصل به دستگاه های پوز و پرداخت الکترونیک به صورت پیش فرض حساب تجاری محسوب شده و طبق مقررات، مبالغ واریزی به حساب تجاری، درآمد محسوب می شود مگر اینکه برای اثبات درآمد نبودن آن مستندات ارائه شود.
مالیات کارت به کارت از اصلی ترین دغدغه های افراد محسوب می شود؛ چرا که مالیات در کشور ما یکی از روش های درآمد دولت است. از طرفی روز به روز کسب و کار ها در زمینه های مختلف در حال پیشرفت هستند و دولت قوانین مالیاتی بسیار دقیقی وضع کرده و با جزئیات هر بخش را مورد بررسی قرار داده است. طوری که باعث شده تا کسب و کارها به استفاده از روش های کارت به کارت روی بیاورند به عنوان مثال اگر برای خرید محصولی به فروشگاهی مراجعه کرده باشید؛ فروشنده از شما میخواهد که پول را کارت به کارت کنید و از دستگاه کارتخوان استفاده نکنید.
به عنوان مثال در برخی مشاغل مثل پزشکان، گاها از مراجعه کننده ها خواسته میشود که برای پرداخت وجه، کارت به کارت انجام دهند در صورتی که این واریزی نیز یک نوع درآمد محسوب شده و در این خصوص در مطلب مالیات پزشکان توضیحات کاملی داده شده است.
اهمیت مالیات کارت به کارت
از آنجایی که سازمان امور مالیاتی بر روی دستگاه های کارتخوان کسب و کار های مختلف، طبق قانون مالیات دریافت میکند، اکثر کسب و کار ها از مشتریان درخواست کارت به کارت دارند و در یک الی دو سال گذشته این کار شدت یافته است. اداره امور مالیاتی برای حل این مشکل و جلوگیری از فرار مالیاتی مودیان، دست به اقداماتی زده است که دیگر نمیتوان با استفاده از کارت به کارت از مالیات فرار کرد و آن را نادیده گرفت.
واریز به حساب یا همان کارت به کارت به حساب های تجاری، مشمول مالیات بر درآمد می شوند. دقت کنید که مالیات کارت به کارت، زیر مجموعه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی یا حقوقی است و خود به تنهایی مالیات مستقیمی ندارد.
در واقع اگر مودی مالیاتی قصد انجام این کار را داشته باشد، با توجه به اینکه حساب آن شخص جزو حسابهای مشکوک قرار میگیرد، به زودی مالیات بر روی حساب آن اخذ خواهد شد. اگر مودی مالیاتی هستید و نمیدانید که باید برای کاهش مالیات خود چه راهکارهایی را پیش بگیرید، کافیست تا با کارشناسان مالیاتی رایان محاسبان مشورت کنید.
مشمولین مالیات کارت به کارت
مشمولین مالیات کارت به کارت کسانی هستند که دارای حساب های تجاری بوده و به آن وجهی واریز می شود. این افراد به عنوان مشمول مالیات کارت به کارت یا همان مالیات بر درآمد از سوی دارایی شناخته میشوند. این افراد با استفاده از حساب های تجاری فعالیتهای اقتصادی خود را انجام داده و تمامی وجوهی که به این حساب ها واریز می شود، به عنوان درآمد تلقی می گردد. البته پس از کسر معافیت های مالیاتی و همچنین هزینه های آن کسب و کار، درآمد باقی مانده در این حساب مشمول مالیات بر درآمد می گردد.
چنانچه وجه واریزی به این حساب ها درآمد نباشد، مودی برای اثبات آن باید اسناد و مدارک خود را به اداره امور مالیاتی ارجاع داده و دلایل خود را مطرح کند. در غیر این صورت تمامی وجه طبق قانون جزء درآمد مشمول مالیات در نظر گرفته می شود. این نکته را هم در نظر داشته باشید که واریز به حساب تجاری صرفا از طریق کارت به کارت نیست و راه های دیگری همانند اتصال حساب به دستگاه های کارتخوان، پایانه های فروشگاهی و اینترنتی هم وجود دارد و تمامی این مبالغ به عنوان درآمد تلقی می شود که باید افراد به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.
یکی دیگر از افراد اعم از حقیقی و حقوقی که مشمول مالیات کارت به کارت می شوند، کسانی هستند که گردش حساب آن ها به یکباره افزایش پیدا میکند و میزان واریز و برداشتها معقول نمیباشد. برای مثال کارمندی که حساب آن در سال 3 میلیارد تومان گردش بانکی داشته باشد، جزء حساب های مشکوک اداره امور مالیاتی قرار گرفه و در پروسه رسیدگی مالیاتی قرار می گیرد.
اگر حساب شما از سوی کارشناسان امور مالیاتی به عنوان حساب مشکوک شناخته شود، برای رسیدگی مالیاتی به بخش مربوطه ارجاع داده می شود و دیگر یک حساب عادی نیست. این حساب بررسی خواهد شد و در صورت ثابت شدن درآمد، مشمول مالیات بر درآمد میگردد و مودی مالیاتی باید طبق قانون مربوطه آن را پرداخت کند. عموما حساب های مشکوک از دو راه حجم تراکنش و یا تعداد تراکنش قابل تشخیص هستند.
طبق بخش نامه های جدیدی که در سال 1402 از سوی اداره امور مالیاتی انتشار یافته، این بخش از قوانین کشور در حال برنامه ریزی های جدیدی است که تمامی فعالیت های کارت به کارت را زیر نظر گرفته و حساسیت بیشتری در این زمینه به خرج دهند. برای مثال تمامی کسانی که صاحب کسب و کار هستند، مبالغی که به حساب های مختلف آن ها واریز می شود، جزء درآمد های آن افراد محسوب شده و مشمول مالیات است.
نحوه محاسبه مالیات کارت به کارت
محاسبه مالیات کارت به کارت یا همان مالیات بر درآمد اشخاص، به نوع شخص حقیقی یا حقوقی، نوع شرکت و نحوه فعالیت و دیگر موارد بستگی دارد. در واقع طبق قانون مالیاتهای کشور، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و حقیقی بر اساس شاخصه های مختلف متفاوت است و نمیتوان نرخ ثابتی برای آن در نظر گرفت.
برای محاسبه مالیات کارت به کارت یا همان مالیات تراکنش بانکی باید توجه داشته باشید تا مبلغ 39.6 میلیون تومان معاف از مالیات و برای مبلغ درآمدی 39 تا 50 میلیون تومان معادل 15% و برای بالاتر از 50 میلیون تومان نرخ مالیات 20% و برای بیش از 100 میلیون تومان مالیات با نرخ 25% به صورت پلکانی محاسبه شود.
کسانی که طبق نظر اداره امور مالیاتی حساب آن ها جزء حساب های مشکوک است و در بخش رسیدگی مالیاتی به سر میبرد، پس از بررسی ها و طبق قانون ، مالیات شخص مشخص خواهد شد و افراد باید در موعد مقرر این مالیات را پرداخت کرده و یا اگر اعتراضی دارند با اسناد و مدارک ادعای خود را ثابت کنند.
در واقع بررسی مالیات کارت به کارت در 4 مرحله انجام می پذیرد که به شرح ذیل هستند:
- در مرحله اول حساب مشکوک توسط اداره امور مالیاتی پیگیری و بررسی شده و درآمدی بودن واریزی های آن اثبات میشود.
- در مرحله دوم باید نوع کسب و کار مشخص شود.
- در مرحله سوم با توجه به ضریب مالیاتی و میزان درآمد، ماخد مالیاتی محاسبه می شود و عدد دقیق آن به دست می آید.
- در مرحله چهارم نرخ مالیات با توجه به کسب و کار را مشخص کرده و در ماخذ مالیات ضرب می کنند. عددی که بدست می آید، میزان مالیاتی است که مودی مالیاتی باید پرداخت کند. عموما این نرخ محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی 25 درصد است.
پرداخت مالیات کارت به کارت ( شیوه و روش ها)
بر اساس بخش نامه های اداره دارایی، مالیات کارت به کارت یا همان مالیات بر درآمد از طریق سامانه دارایی قابل پرداخت است و افراد مشمول مالیات کارت به کارت با توجه به برگ تشخیص مالیاتی خود، طبق زمانی که این سازمان مشخص میکند، میبایست مالیات خود را پرداخت کنند. در صورت پرداخت نکردن مالیات در سامانه، ممکن است مودی مالیاتی جریمه شده و میزان مالیات آن افزایش یابد، که می تواند برای افراد مختلف متفاوت باشد.
افراد می توانند جهت اعترض برگ تشخیص مالیات، با ارائه اسناد و مدارک معتبر و مرتبط با ادعای خود به سازمان امور مالیاتی اعتراض خود را اعلام کنند. این اعتراض نیز در سامانه ثبت شده و فرایند بررسی و نتیجه نیز هم از طریق پیامک و هم از طریق وب سایت سامانه به مودی اطلاع رسانی می شود.
پس از ثبت نام در سامانه جامع مالیاتی و پر کردن اطلاعاتی از قبیل شماره حساب و اطلاعات بانکی مربوطه، اگر با بررسی های انجام شده مودی مشمول مالیات باشد، باید از طریق همان وب سایت امور خود را پیگیری کرده و طبق اظهارنامه و عملکرد مودی، مالیات محاسبه شده توسط کارشناسان مالیاتی را پرداخت نماید.
مالیات کارت به کارت در سال 1403
مالیات کارت به کارت سال 1403 به طور رسمی اعلام نشده اما بر اساس مصوبه لایحه بودجه سال 1403، در صورتی که مجموع مبالغ و دفعات واریز به حسابهای غیرتجاری هر شخص در ماه، از سقف معینی بیشتر باشد، صاحب حساب باید اثبات کند که این تراکنشها درآمدی نبوده است.
هنوز نرخ دقیق مالیات کارت به کارت برای تراکنشهایی که از سقف تعیین شده عبور میکنند، مشخص نشده است. اما برخی از احتمال اخذ مالیات 1 تا 5 درصد از تراکنشهای مشمول، برای سال 1403 صحبت می کنند.
این مصوبه هنوز نهایی نیست و ممکن است در مراحل بعدی تغییرات داشته باشد. هدف از این مصوبه، شناسایی و جلوگیری از فرار مالیاتی است و قرار نیست شامل همه افراد شود. تمرکز آن بیشتر بر تعداد واریزیهای به حساب بوده و روی دریافت و پرداختهای روزمره مردم عادی بحثی وجود ندارد.
محدودیت های جدید در تراکنش های بانکی
پیرو نامه ارسالی به رئیس بانک مرکزی مورخ 2 بهمن 1402 محدودیت هایی برای تراکنش های بانکی ایجاد شده که در صورت عبور حساب های افراد از این مبالغ و تعداد تراکنش، برای حساب های شخص مذکور پرونده مالیاتی تشکیل شود و حساب تجاری شود. در این نامه ذکر شده که اگر شخصی بیش از 10 میلیارد ریال (1 میلیارد تومان) یا 200 تراکنش دریافتی در ماه داشت و آن شخص پرونده مالیاتی نداشته باشد، خدمات بانکی به آن شخص ارائه نشود.