مالیات رستوران ها نیازمند درک عمیق از قوانین مالیاتی و مقررات خاص هر کشور یا منطقه است. مهمترین مالیات رستوران ها مالیات بر ارزش افزوده است که در حال حاضر 9% است، اینکه چه رستوران هایی از این مالیات معاف هستند و انواع دیگر مالیات و تکالیف مالیاتی رستوران ها چیست را در این مقاله از رایان محاسبان بررسی می کنید، همراه با بمانید تا آخرین قوانین مالیاتی سال 1403 در خصوص مالیات رستوران ها و مالیات کافی شاپ ها را با هم مرور کنیم.
انواع مالیات رستوران
رستوران ها به عنوان یک کسب وکار فعال در حوزه خدمات، مشمول چندین نوع مالیات می شوند که در ادامه به بررسی این مالیات ها می پردازیم.
مالیات بر درآمد رستوران
درآمد خالص رستوران ها پس از کسر هزینه ها مشمول مالیات بر درآمد است. مالیات بر درآمد کسب وکارهای رستورانی، عوارضی است که بر سود خالص حاصل از فعالیت های این واحدهای اقتصادی اعمال می شود.
سود خالص، مبلغی است که پس از کسر کلیه هزینه های مرتبط با تولید و فروش محصولات غذایی و نوشیدنی (هزینه های قابل قبول مالیاتی ) از درآمد کل به دست می آید. میزان این مالیات، تابعی از ساختار حقوقی رستوران (اعم از شخصیت حقیقی یا حقوقی مالک) و همچنین مقررات مالیاتی حاکم بر منطقه جغرافیایی فعالیت آن است.
به عبارت دیگر، رستوران ها به عنوان بنگاه های اقتصادی، موظف به پرداخت سهمی از سود خود به دولت به عنوان مالیات بر درآمد هستند.
در ایران، نرخ مالیات بر درآمد به این شکل محاسبه می شود:
اشخاص حقیقی:
- تا 50 میلیون تومان درآمد مشمول 15٪ مالیات
- بین 50 تا 100 میلیون تومان مشمول 20٪
- بالای 100 میلیون تومان 25٪
اشخاص حقوقی:
شرکت های ثبت شده (از جمله رستوران ها) باید 25٪ از سود خالص خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند.
مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها
مالیات بر ارزش افزوده در رستوران ها به قیمت نهایی غذا و خدمات اضافه شده و توسط مشتری پرداخت می شود سپس رستوران ها موظفند این مالیات را جمع آوری و به دولت پرداخت کنند.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها 9% است و نرخ های ویژه برای نوشابه های قندی (گازدار و بدون گاز) تولید داخلی 16%
و نوشابه های وارداتی 36% محاسبه می گردد!
برخی از تازه کاران در حوزه اغذیه به اشتباه تصور می کنند که نداشتن کارت خوان باعث می شود از معافیت مالیاتی بهره مند باشند که این باور، ذهنیتی غلط است و با این تصور غلط، علاوه بر پرداخت مالیات، جریمه هم خواهند شد!
مبلغ مالیات بر ارزش افزوده هر سه ماه یک بار از طریق اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی پرداخت می گردد.
تاریخ ارسال اظهارنامه ارزش افزوده مالیات رستوران
- صاحبان رستوران باید در آخر هر فصل، به مدت پانزده روز، زمان دارند تا فرم سامانه مالیات بر ارزش افزوده را پر کنند.
- صاحبان کسب و کار مرتبط با مواد غذایی که شامل مالیات می شوند باید نخست اظهارنامه ارزش افزوده را تکمیل کرده و پس از آن مالیات را در دو فیش پرداخت نمایند.
- با توجه به مهلت زمان ارسال پانزده روزه، صاحبان رستوران می توانند در هر سه فصل سال، از آن بهره بگیرند، اما با توجه به این که پس از پایان فصل زمستان نزدیک به تعطیلات عید هستیم و این زمان با نوروز همزمان می شود، مهلت زمان ارسال افزایش پیدا کرده و تا پایان فروردین سال جدید است.
رستوران های معاف از مالیات بر ارزش افزوده کدامند؟
در پاسخی ساده باید بگوییم تقریبا هیچ رستورانی از مالیات معاف نیست اما طبق فراخوان مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها که از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام می گردد، برخی از اغذیه فروشی ها هنوز معاف از مالیات بر ارزش افزوده هستند.
تاریخچه فراخوان ها اینگونه بوده :
مرحله چهارم (01/07/1389): در این مرحله، تالارهای پذیرایی و رستوران هایی که غذا را در محل سرو می کردند، مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدند.
مرحله ششم (01/01/1394) : این مرحله شامل چلوکبابی ها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای با نام و نشان تجاری واحد بود.
مرحله نهم (01/04/1402) : از این تاریخ، کترینگ ها، آشپزخانه ها (خانگی و صنعتی) و کافی شاپ ها نیز به جمع مشمولان مالیات بر ارزش افزوده پیوستند، حتی اگر غذا را صرفاً به صورت بیرون بر عرضه کنند.
برخی کسب وکارها هنوز مشمول این فراخوان نشده اند و هنوز از مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها معافند شامل :
- جگرکی ها
- بریانی ها
- اغذیه فروشی ها
- آش و حلیم پزی ها
- ساندویچ و پیتزافروشی های کوچک و محلی
مالیات بر حقوق کارکنان
رستوران ها باید مالیات مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان خود را محاسبه و به اداره مالیات پرداخت کنند. این مالیات شامل بیمه تأمین اجتماعی و مالیات بر حقوق می شود.
جدول مالیات حقوق سال 1403 :
پله | مبلغ حقوق از (تومان) | مبلغ حقوق تا (تومان) | حقوق مشمول مالیات (تومان) | نرخ مالیات (%) |
اول | 1 | 120,000,000 | 0 | ۰.۰۰% |
دوم | 120,000,001 | 165,000,000 | 45,000,000 | ۱۰.۰۰% |
سوم | 165,000,001 | 270,000,000 | 105,000,000 | ۱۵.۰۰% |
چهارم | 270,000,001 | 400,000,000 | 130,000,000 | ۲۰.۰۰% |
پنجم | 400,000,001 | بیشتر | – | ۳۰.۰۰% |
مالیات بر املاک و دارایی ها
در صورتی که رستوران مالک ملک تجاری باشد، باید مالیات مربوط به املاک تجاری را پرداخت کند. حتی در صورت اجاره، مالیات های مرتبط با اجاره ملک ممکن است اعمال شوند.
مالیات کارتخوان رستوران ها
همه رستوران ها باید در سامانه امور مالیاتی کشور فرم خود را پر کرده و پرونده مالیاتی داشته باشند. درمورد مالیات کارتخوان رستوران هم موارد زیر اهمیت دارد:
- مالیات دستگاه کارتخوان رستوران ها، از هنگام پر کردن فرم و اخذ کد مالیاتی برآورد می شود.
- مالیات کارتخوان رستوران ها برای همه جاهایی که غذا عرضه می کنند، اعمال می شود.
- رستوران هایی باید از دستگاه کارتخوان برای تراکنشات استفاده کنند که کد مالیاتی اخذ کرده باشند. ( به همین دلیل اگر یک رستوران کد مالیاتی نداشته باشد و از دستگاه کارتخوان بهره بگیرد، خلاف قانون است)
روش محاسبه مالیات رستوران ها
برای محاسبه مالیات رستوران ۲ شیوه کلی وجود دارد که به شرح زیر تعریف می شوند:
روش علی الراس ، در این روش، مأمور مالیات با بررسی عوامل مختلفی مانند موقعیت جغرافیایی رستوران، نوع غذاهای سرو شده، میزان فروش تقریبی و سایر عوامل مرتبط، به صورت تخمینی مبلغ مالیات را تعیین می کند. این روش بسیار زمان بر و کم دقت است و ممکن است مالیات تعیین شده بیشتر از میزان واقعی باشد چراکه مبنای محاسبه مالیات به صورت دقیق مشخص نیست و ممکن است به دلایل مختلف، مبالغ متفاوتی برای رستوران های مشابه تعیین شود.
روش خوداظهاری : در این روش، رستوران دار موظف است تمام درآمدهای خود را به صورت دقیق ثبت کرده و اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کند. بر اساس اطلاعات ارائه شده در اظهارنامه، مالیات محاسبه می شود. با توجه به اینکه اطلاعات مالی توسط خود رستوران دار ارائه می شود، دقت محاسبات بیشتر است.
درواقع مبنای محاسبه مالیات مشخص بوده و رستوران دار به راحتی می تواند مراحل محاسبه را پیگیری کند. در این حالت مالیات بر اساس درآمد واقعی رستوران محاسبه می شود و از پرداخت مالیات بیشتر یا کمتر جلوگیری می شود اما تکمیل اظهارنامه مالیاتی نیاز به دانش حسابداری و مالی دارد و البته جمع آوری اطلاعات و تکمیل اظهارنامه زمان بر است.
مالیات رستوران های زنجیره ای و سفره خانه ها چقدر است؟
صاحبان رستوران های زنجیره ای در گروه اول مالیاتی قرار دارند و تکالیف مشخص و معینی در قانون برایشان تعیین گردیده که موظف به انجام آن هستند، اگر در خصوص گروه های مالیاتی اطلاعات بیشتری می خواهید به مقاله لینک شده بروید و مروری بر این گروه ها و تکالیف دقیق هر کدام داشته باشید.
بطورخلاصه، تکالیف مالیاتی رستوران های زنجیره ای شامل نگهداری دفاتر روزنامه و کل و دیگر دفاتراست خواه این دفاتر دستی باشند و یا ماشینی (مکانیزه یا الکترونیکی) ، برای پرداخت مالیات، صااحبان رستوران های زنجیره ای نیاز به مدارکی مانند شناسنامه، موجودی کالاها، صورت های مالی و اطلاعات شرکا دارد. برای مشاهده سوابق مالیاتی، با استفاده از کد ملی به سامانه my.tax.gov.ir مراجعه کرده و بدهی مالیاتی را بررسی و پرداخت می کنند بنابراین همانطور که واضح است ثبت نام در سامانه الزامی است.
سفره خانه های سنتی که به عنوان رستوران های سنتی نیز محسوب می شوند، با توجه به قوانین سازمان مالیاتی، باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کرده و شامل قوانین مالیاتی می شوند.
چالش های مالیاتی رستوران ها
رستوران ها به دلیل ماهیت فعالیت خود با دردسرهای خاصی در زمینه مالیات مواجه هستند. محاسبه دقیق مالیات بر ارزش افزوده برای اقلام مختلف منوی رستوران، تخفیفات و خدمات جانبی می تواند زمان بر و پرخطا باشد. از سوی دیگر درآمد رستوران ها معمولاً به فصل، روزهای هفته و شرایط اقتصادی وابسته است. این نوسانات می تواند برنامه ریزی مالیاتی را دشوار کند.
همچنین بسیاری از رستوران های کوچک فاقد سیستم های حسابداری پیشرفته هستند که این امر گزارش دهی صحیح به اداره مالیات را پیچیده تر می کند.
جرایم مالیاتی رستوران ها و تخلفات آن ها
عدم رعایت قوانین مالیات رستوران ها را به سوی پرداخت جریمه های سنگین سوق می دهد،
عدم صدور صورتحساب قانونی، جریمه 2 برابر مالیات دریافتی را در بر دارد و عدم ارسال اظهارنامه هم جریمه تأخیر معادل 2.5٪ مالیات متعلقه به ازای هر ماه تأخیر را به همراه خواهد داشت که اینها همه از چالشهای رستوران داری است!
همچنین کسب وکارهایی که مشمول مالیات نیستند که لیست آن ها را در همین متن به شما دادیم، اگر از مشتریان خود مالیات دریافت کنند، باید 2 برابر مبلغ مالیات دریافتی را جریمه بپردازند.
در برخی موارد هم، عدم ثبت کامل فروش یا تلاش برای فرار مالیاتی می تواند منجر به جریمه های سنگین تر و مشکلات قانونی و کیفری شود.
برای کاهش مالیات رستوران ها چه راه هایی وجود دارد؟
برای کاهش مالیات و بهینه سازی پرداخت ها، رستوران ها می توانند از راهکارهای قانونی استفاده کنند، دولت به سمتی پیش رفته که بهره بردن از شیوه های غیر قانونی را تشخیص داده و در اسرع وقت برخورد قانونی می کند، بنابراین بهتر است خود را به دردسرهای بزرگ نیاندازید و راه های قانونی و صحیح را پیش بگیرید:
استخدام مشاور مالیاتی می تواند شیوه مناسبی باشد، بهره گیری از یک مشاور مالیاتی متخصص می تواند به رستوران ها در درک قوانین مالیاتی و برنامه ریزی صحیح کمک کند.
استفاده از نرم افزارهای حسابداری مدرن می تواند فرآیند محاسبه، ثبت و گزارش دهی مالیات را ساده تر و دقیق تر کنند. البته اینکه شما بهترین نرم افزار را تهیه کنید کافی نیست، استقرار نرم افزار حسابداری به مراتب از خرید آن مهمتر است؛ اینکه نصب و راه اندازی، سفارشی سازی و آموزش دقیقاً برای رستوران شما انجام شود می تواند تا حد بسیار زیادی به کاهش مالیات و به صفر رساندن جرایم شما کمک شایانی داشته باشید، بنابراین با کمک مشاوران خبره نرم افزارهای مناسبی خریداری کرده و توسط معتبرترین شرکت های حسابداری که خدمات پشتیبانی فنی و تخصصی هم به شما ارائه می دهند، مراحل استقرار نرم افزار حسابداری را پیش ببرید.
آموزش کارکنان هم در روند کاهش مالیات نقش دارد؛ کارکنان بایستی در خصوص اهمیت ثبت دقیق فروش و مستندسازی مالی اطلاعات کامل داشته باشند.
برنامه ریزی مالی و ذخیره سازی برای مالیات ها هم شما را از چالش ها دور می کند؛ رستوران ها باید بخشی از درآمد خود را برای پرداخت مالیات ذخیره کنند تا در پایان دوره مالی با کمبود نقدینگی مواجه نشوند.
و ضمناً حتماً از تخلفات و فرار مالیاتی پرهیز کنید، گزارش دهی نادرست یا عدم پرداخت مالیات، می تواند عواقب جدی برای رستوران ها به دنبال داشته باشد. این عواقب شامل جریمه های مالی سنگین، تعطیلی کسب وکار و حتی پیگرد قانونی است. بنابراین، رعایت مقررات مالیاتی و همکاری با اداره مالیات باید یکی از اولویت های اصلی مدیران رستوران باشد.
حسابداری رستوران
یکی از کارهای مهم علاوه بر موارد گفته شده، حسابداری و مدیریت امور مالی رستوران هاست. همان طور که می دانید در یک رستوران طی شبانه روز، تراکنشات زیادی انجام می شود و هزینه های مختلفی را در پی دارد که باید تمام این موارد محاسبه شود. به همین دلیل خدمات حسابداری رستوران ها کاری تخصصی است که تمام معاملات را بررسی کرده و کارکرد آن ها را مشخص می کند.
در حسابداری رستوران تمام موارد مرتبط با امور مالی اعم از تجزیه و تحلیل ورودی ها، گردش پول، بررسی موجودی ها و قیمت تمام شده ارزیابی می شود و صورت حساب ها مشخص می گردد. حسابداری رستوران ها باید توسط شرکت های تخصصی انجام شود. رایان محاسبان صفر تا صد خدمات حسابداری رستوران و همین طور اعزام حسابدار جهت امور مالی و مالیاتی را ارائه می دهد.
استفاده نکردن از حسابداری رستوران چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
- عدم وارد کردن صحیح هزینههای مرتبط با غذا و نوشیدنیها و عدم طبقهبندی بهای آنها
- سهلانگاری در بحث رسیدگی به فاکتورهای فروشنده و انباشت آنها
- وارد کردن دادههای اشتباه به دلیل اشتباه در بخش دفترداری
- عدم پشتیبانگیری از دادههای نرمافزاری
- فراموشی مغایرتگیری حسابها
- عدم شمارش ادواری موجودی کالاها
- عدم تهیه لیست حقوقها به نحوی که بتوان به مدیریت صحیح هزینه نیروی کار پرداخت
- عدم ارائه به موقع گزارشهای مالی
چه رستوران هایی به حسابداری نیاز دارند؟
موضوعات مالی رستوران دارای پیچیدگیهای خاص خود است و حتی اگر مالک رستوران باشید نیز نمیتوانید بدون داشتن دانش و مهارت کافی مسئولیت مدیریت امور مالی را شخصا برعهده بگیرید. فرقی نمیکند که دامنه فعالیتی رستوران شما تا چه حدی است و فرقی میان رستورانی که سالانه 500 میلیون درآمد دارد و با رستورانی که بالغ بر0 میلیارد درآمد دارد، وجود نداشته و کلیه رستورانها موظف هستند برای تسلط بهتر بر امور مالی خود از تجربه یک متخصص مالی بهره ببرند. مطمئنا یک حسابدار آموزش دیده قادر است شما را از بار تحلیلهای مالی پیچیده و کارهای وقتگیر رها سازد.
حسابداران ما در هزینه غذا به عوامل و پارامترهای مختلفی همچون خریدها، موجودی اولیه و موجودی پایان یافته توجه داشته و در کنار آن هزینههایی همچون اجاره مکان، تبلیغات، دستمزد کارکنان، قبوض (برق، گاز و آب)، مواد اولیه و غیره را در نظر میگیرد تا در نهایت با تهیه صورت سود و زیان، مدیر رستوران دید عمیقتری به عملکرد مالی رستوران داشته باشد.
حسابداری در یک رستوران و کافه شامل موارد ذیل است:
- تنظیم گزارشهای مالی
- تسلط بر جریان نقدینگی
- رسیدگی به حسابهای پرداختی
- آنالیز وضعیت مالی رستوران و روشهای تامین سرمایه
- مباحث مرتبط با مالیات (تکمیل اظهارنامه، ارسال لایحه دفاعیه)
- تحلیل هزینههای اولیه و امور مرتبط با دستمزد کارکنان
- تحلیل هزینههای سربار و وضعیت بودجه
مزایای استفاده از حسابداری رستوران
فراهم شدن امکان برنامهریزی و استراتژی مالی : برای آن که رستوران رشد کند، یک برنامه مالی استراتژیک نیاز است تا به روشنی و با استفاده از پلنهایی همچون دریافت وام، حذف هزینههای حاشیهای و حتی جذب سرمایهگذار بتواند به شکل بهینه رشد کرده و به اهداف مالی خود دست پیدا کند.
طبیعتا با توجه به این واقعیت که بسیاری از فعالان حوزه تهیه غذا چندان تخصص کافی و لازم در ارتباط با طرحریزی نقشه راه مالی را ندارند، نمیتوانند به تنهایی از پس چنین کاری بربیایند و حتما باید از تجربه افراد خبره فعال که دارای تخصص کافی در زمینه ارائه خدمات رستوران هستند، کمک بگیرند.
شفاف سازی وضعیت مالی : هنگامی که قصد دریافت وام یا جذب یک سرمایهگذار را دارید باید مدارکی در دست داشته باشید که از پتانسیل لازم برای اقناع نمودن طرف مقابل برخوردار باشد. طبیعتا هنگامی که به سراغ دریافت خدمات حسابرسی رستوران میروید، حسابرس که فردی خارج از مجموعه تحت امر شماست، گزارشهای مالی را به دقت بررسی و صحتسنجی مینماید و به تائید آنها میپردازد.
وجود چنین تائیدیههایی بر اعتبار مالی کسبوکار شما افزوده و سرمایهگذاران را قانع میکند تا در جهت توسعه فعالیت رستوران منابع مالی مورد نیاز را در اختیارتان قرار دهند.
حسابرسی رستوران ها
حسابرسی به منظور بررسی مدارک و اسناد برای شفاف سازی انجام می شود. از طرفی بررسی سود و زیان کارها، برنامه ریزی و تعیین راهکارهای مالی به منظور بهبود کارکرد رستوران، تکمیل و بررسی فرم های مالی و … از جمله مواردی هستند که مالکان رستوران باید آن ها را تکمیل کنند؛ به همین منظور آن ها به خدمات حسابرسی نیاز دارند.
در زمینه حسابرسی رستوران ها، حسابدار و کارشناسان، به صورت دقیق هزینه ها و خریدها را ارزیابی کرده و سعی می کنند تا میزان نقدینگی را افزایش دهند و همین طور موارد مختلف به حساب های پرداختی را رسیدگی کنند.
مزایای دریافت خدمات حسابرسی رستوران و حسابداری از رایان محاسبان
با اعتماد به رایان محاسبان در این حوزه از برخی مزایا بهرهمند خواهید شد که مرور آنها در این بخش چندان خالی از لطف نخواهد بود:
هزینه مقرون به صرفه در مقایسه با دیگر مجموعه ها
هرچند که هزینه ارائه خدمت به عوامل مختلفی همچون ابعاد کاری و حجم کارها بستگی دارد، ولی از آنجایی که هنگام انعقاد قرارداد به طور دقیق کارها مشخص میشود، برخلاف حالت استخدام دائمی حسابدار و حسابرس، شما در ازای آنچه که میخواهید و لازم دارید هزینه پرداخت میکنید. طبیعتا همچون حالت استخدام دائمی با اتلاف منابع مالی مواجه نخواهید شد. به طور کلی سیاستهای مجموعه رایان محاسبان در ارائه خدمات با بهترین کیفیت و مقرون به صرفهترین هزینه بنا شده است.
دریافت مشاورههای مالی تخصصی
از مهمترین مزایایی که هنگام استفاده از خدمات حسابرسی ما از آن برخوردار خواهید شد، به مسئله دریافت مشاوره و راهنماییهای حرفهای مربوط میشود که در قرارداد همکاری به آن اشاره میشود. پس از انجام وظایف میدانی نوبت به طرح ریزی یک استراتژی منطقی رشد میرسد تا مدیریت امور قتصادی رستوران منطبق با اصول صحیح انجام گرفته و سرعت حرکت به سوی اهداف مالی بالا رود.
دریافت انواع گزارشهای دقیق مالی
تنوع انواع گزارش های مالی موجود در حوزه مالی رستوران داری تیم مجموعه ما به دقت نسبت به تهیه و تنظیم گزارشات فصلی و قانونی اقدام کرده و میتوانید از این گزارشات تهیه شده برای ارائه به مراجع قانونی، بانکها و افرادی که قصد سرمایهگذاری بر روی رشد مجموعه شما را دارند استفاده نمائید.
انواع گزارش و صورت های مالی رستوران
یکی از مواردی که بر ضرورت دریافت حسابداری برای یک رستوران افزوده، به مسئله تنوع موجود در انواع گزارشهای مالی مربوط میشود. البته لازم به ذکر است که حسابدار و حسابرس برای انجام وظیفه خود در زمینه تکمیل دقیق گزارشها به همکاری و تعامل شما نیاز خواهد داشت. حسابرس با استفاده از اطلاعاتی که مدیر رستوران در اختیار وی قرار میدهد، میتواند شاخصهای کلیدی را بررسی نموده و در ارتباط با وضعیت مالی موجود تصمیمگیری نماید. به طور کلی هر رستوران به گزارشهای مالی متنوعی برای دستیابی به یک استراتژی حرکتی درست نیاز دارد که این گزارشهای مالی به شرح زیر هستند:
گزارش درآمد کل رستوران
یکی از گزارشاتی که در رستوران توجه ویژه ایی نسبت به آن میشود، گزارش درآمد است که این گزارش در اصل درآمد مورد انتظار برای یک دوره معین و نحوه تقسیم درآمد میان غذا و نوشیدنیها را مشخص مینماید. مدیران رستورانها از گزارش درآمد به عنوان ابزاری برای پیشبینی میزان درآمد مورد انتظار در آینده کمک میگیرند و از آن برای تعیین اهداف واقعی فروش و ارزیابی سطح پیشرفت عملکرد بهره میبرند. به طور کلی، وجود گزارش درآمد نقش کلیدی را در تصمیمگیری در ارتباط با رشد و جذب سرمایه گذار ایفا میکند.
گزارش فروش روزانه
به خاطر داشته باشید که یکی از وظایف اصلی حسابدار رستوران، تهیه و تنظیم گزارش فروش روزانه است و منظور از آن گزارشی است که در پایان روز کاری، هزینهها، میزان فروش و همچنین میزان فروش آتی مورد انتظار را اندازهگیری و ارزیابی میکند. در این گزارش پارامترهای درآمدی (فروش، کارمزد کارت اعتباری، انعام و مالیات) با تسویه حساب (حسابهای دریافتی، تخفیفها و کوپنها و سپردههای نقدی و کارت اعتباری) تطبیق داده شده و در حالتی رستوران عملکرد خوبی خواهد داشت که نتیجه تطبیق این دو نزدیک به صفر باشد.
گزارش پیشبینی شرایط مالی رستوران
این گزارش مالی خاص رستوران کلیه اطلاعات مورد نیاز برای رسیدن به یک استراتژی مالی صحیح را در اختیار حسابرس و مدیریت قرار میدهد و منظور از آن تخمین تقریبی از میزان درآمد رستوران در آینده است. در گزارش پیشبینی شرایط مالی ، از درصد سود عملیاتی، کل درآمد موجود و سود ناخالص کمک گرفته میشود تا مشخص شود که چه میزان بودجه برای هزینههای قابل کنتر و غیرقابل کنترل خرج شده و در نهایت میزان سود باقی مانده چقدر است.
طبیعتا چنین گزارشی تصویری درست از آینده کسبوکار را در اختیارتان قرار میدهد و به شما کمک میکند تا از روندهای احتمالی موجود در آینده آگاه شده و به موقع برای همراه شدن با آنها تصمیم بگیرید. با توجه به اهمیت این گزارش در تنظیم استراتژیهای مالی، حسابرسان و حسابداران ما به دقت این گزارش را تنظیم میکنند تا مدیر رستوران اشراف کاملی به کلیه موانع و همچنین فرصتهای موجود داشته باشد.
گزارش هزینه های قابل کنترل
رستوران ها دارای هزینه های متفاوتی هستند، که بخش عمده این هزینه ها را هزینه های قابل کنترل شکل میدهند و همان طور که از نام آنها پیداست، منظور هزینههایی است که کنترل آنها در دست مدیر رستوران قرار دارد. کاربرد اصلی این گزارشها در ردیابی موجودی مواد غذایی، نوشیدنی و نیروی کار است. با استفاده از این نوع گزارش مالی رستوران قادر خواهید بود حاشیه هزینههای عملیاتی را تعیین کرده و هزینههای رستوران را برآورد نمائید.
چارت حسابهای مالی رستوران
تهیه چارت حسابهای مالی نیز از موارد مهم دیگری است که عموما حسابداران در نحوه ارائه خدمات مالی رستوران به آن توجه دارند. این چارتها گزارش کاملی از کلیه پولهای خرج شده و همچنین دریافت شده را در پیشروی شما قرار میدهد و حسابدار مکلف است در تهیه آن به ثبت دقیق دادههای مالی مهم نظیر بهای تمام شده کالاهای فروخته شده، داراییها، بدهیها و غیره بپردازد.
در ادامه به یک سری سوالات متداول در مورد مالیات رستوران پاسخ خواهیم داد:
- چرا رستوران ها باید مالیات بدهند؟
مالیات یکی از منابع اصلی دولت در برآورده سازی نیازهاست، کسب و کارهای مختلف باید در مقابل فعالیتی که انجام می دهند، مالیات بپردازند که رستوران ها هم شامل آن می شوند و باید مبالغی تحت عنوان مالیات رستوران پرداخت کنند.
- مالیات بر ارزش افزوده رستوران چیست؟
مالیاتی محسوب می شود که برای انجام خدمات و محصولات اخذ می کنند. درمورد رستوران ها باید بگوییم که رستوران ها با تهیه مواد اولیه و غذا، ارزش افزوده ایجاد کرده که از روی غذاهای ارائه داده شده به مشتریان از آن ها مالیات بر ارزش افزوده اخذ می نمایند.
- مالیات بر ارزش افزوده رستوران چقدر است؟
با توجه به قوانین اتحادیه این صنف، همه رستوران که میز و صندلی دارند و خدمات ارائه می دهند می توانند تنها 9% ارزش افزوده خود را از مشتریان اخذ کنند. لازم به ذکر است رستوران های بیرون بر نباید از مشتریان این مالیات را دریافت نمایند.
- بهترین روش برای رستوران ها در امور مالیاتی شان چیست؟
صاحبان رستوران برای بررسی امور مالیاتی خود می توانند از کارشناسان و پرسنل با تجربه رایان محاسبان بهره بگیرند که در زمینه مالیات رستوران تخصص و مهارت دارند.