مالیات رستوران و حسابداری آن

رایان محاسبان

مالیات رستوران و حسابداری آن

مالیات رستوران یکی از انواع مالیات است که صاحبان کسب و کارهای مرتبط با مواد غذایی، رستوران ها و فست فودی ها باید آن را پرداخت کنند. مالیات یکی از روش های درآمد دولت برای ایجاد زیرساخت ها و فراهم آوردن نیازها می باشد. مالکان رستوران ها نیز باید مانند دیگر کسب و کارها، اظهارنامه مالیاتی پر کنند و موارد مختلف به مالیات را پرداخت نمایند. پس از سال 1394، سازمان امور مالیاتی گروه های فعال در زمینه غذا را مستلزم به پرداخت مالیات و ثبت نام برای مالیات بر ارزش افزوده کرد. گروه های شغلی که در زمینه مواد غذایی فعالیت می کنند عبارتند از:

  1. رستوران ها
  2. سالن های غذا خوری
  3. سفره خانه های سنتی
  4. چلوکبابی ها
  5. اغذیه فروشی ها
  6. آشپزخانه ها

تاریخ ارسال اظهارنامه ارزش افزوده مالیات رستوران

  • صاحبان رستوران باید در آخر هر فصل، به مدت پانزده روز، زمان دارند تا فرم سامانه مالیات بر ارزش افزوده را پر کنند.
  • صاحبان کسب و کار مرتبط با مواد غذایی که شامل مالیات می شوند باید نخست اظهارنامه ارزش افزوده را تکمیل کرده و پس از آن مالیات را در دو فیش پرداخت نمایند.
  • با توجه به مهلت زمان ارسال پانزده روزه، صاحبان رستوران می توانند در هر سه فصل سال، از آن بهره بگیرند، اما با توجه به این که پس از پایان فصل زمستان نزدیک به تعطیلات عید هستیم و این زمان با نوروز همزمان می شود، مهلت زمان ارسال افزایش پیدا کرده و تا پایان فروردین سال جدید است.

رستوران های معاف از مالیات بر ارزش افزوده

با توجه به قوانین مالیاتی ارزش افزوده، رستوران ها، فست فودها و کترینگ هایی که سرویس های بیرون بر ارائه می دهند و محلی برای سرو غذا ندارند، نیازی نیست تا مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند. همین طور در بین رستوران ها، جاهایی که سرعت تهیه غذای زیادی دارند، نباید از مشتریان و مراجعه کنندگان، ارزش افزوده اخذ کنند، تنها فست فودها و رستوران هایی می توانند مالیات بر ارزش افزوده بگیرند که به شکل زنجیره ای کار می کنند.

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده رستوران ( روش ها)

با توجه به قوانین مالیاتی، رستوران هایی باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند که میز و صندلی برای ارائه خدمات به مشتریان دارند، یعنی رستوران هایی که بیرون بر هستند مشمول این مالیات نخواهند شد و اگر این کار را انجام دهند، دولت آن ها را جریمه می کند.

موردی که باید در مورد بررسی و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها بدانید، تمام هزینه فاکتور های فروش می باشد. یعنی این که 9% از تمام جمع هزینه های فروش فاکتور را به عنوان مالیات محاسبه می کند.

البته لازم به ذکر است که بعضی از مواد اولیه که برای تولید غذا استفاده می شوند، از معافیت مالیاتی برخوردارند؛ به همین دلیل ارزش افزوده ای که در مراکز توزیع و تهیه غذا اخذ می شوند، از روی تهیه مواد غذایی و خدمات آن ها دریافت می گردد.

تا قبل از تعریف قانون مالیات، با توجه به ماده 96 قانون مالیات، رستوران ها در دسته بندی دوم مالیات اشخاص حقیقی بودند، اما پس از انجام یک سری تغییرات و به روز رسانی ها، مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها با توجه به موارد زیر است، که عبارتند از:

  • میزان ورودی مالی
  • میزان فعالیت و سفارشات

به صورت کلی برای محاسبه مالیات رستوران از دو روش بهره می گیرند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. محاسبه خود اظهاری مالیات رستوران

در اولین روش، صاحبان رستوران باید یک سری مدارک و اسناد ارائه دهند که میزان ورودی مالی آن ها را مشخص می کند. آن ها باید فرم هایی را پر کرده و به اداره دارایی بدهند، در واقع صاحبان رستوران باید میزان کارکرد خود را در 12 ماه مطابق با قوانین اداره دارایی به شکل خود اظهاری به آن جا ارائه داده تا با توجه به آن مالیات رستوران محاسبه گردد.

2. محاسبه علی الراس مالیات رستوران

در روش دوم، نماینده ای از طرف شرکت مالیات به این محل برای مالیات رستوران اعزام می شود تا با توجه به تجربه از محل کار و شناخت نوع کسب و کار، هزینه ای را به عنوان علی الراس تعیین کند. این روش ممکن است خطا و اشتباه داشته باشد، بنابراین معمولا از روش اول استفاده می شود.

مالیات کارتخوان رستوران ها

همه رستوران ها باید در سامانه امور مالیاتی کشور فرم خود را پر کرده و پرونده مالیاتی داشته باشند. درمورد مالیات کارتخوان رستوران هم موارد زیر اهمیت دارد:

  • مالیات دستگاه کارتخوان رستوران ها، از هنگام پر کردن فرم و اخذ کد مالیاتی برآورد می شود.
  • مالیات کارتخوان رستوران ها برای همه جاهایی که غذا عرضه می کنند، اعمال می شود.
  • رستوران هایی باید از دستگاه کارتخوان برای تراکنشات استفاده کنند که کد مالیاتی اخذ کرده باشند. ( به همین دلیل اگر یک رستوران کد مالیاتی نداشته باشد و از دستگاه کارتخوان بهره بگیرد، خلاف قانون است)

مالیات سفره خانه

سفره خانه های سنتی که به عنوان رستوران های سنتی نیز محسوب می شوند، با توجه به قوانین سازمان مالیاتی، باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کرده و شامل قوانین مالیاتی می شوند.

نکات مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها

  • فست فودهای زنجیره ای تنها باید از مشتریان مالیات بر ارزش افزوده اخذ کنند.
  • مشتریان می توانند از رستوران ها مدرک یا گواهی مالیات بر ارزش افزوده را درخواست کنند.
  • چنان چه صورت حساب های مالیاتی رستوران صادر نشود، حریمه برای آن یک برابر مالیات خواهد بود.
  • کترینگ ها و جاهایی که به شکل برون بر هستند، نباید مالیات بر ارزش افزوده دریافت کنند و این کار خلاف قانون است.
  • رستوران ها و اغذیه فروشی ها زمانی باید مالیات بر ارزش افزوده اخذ نمایند که مواد اولیه را ترکیب کرده و یک غذا را آماده نمایند.
  • چنان چه عوارض های محاسبه شده و مالیات ها به صورت علی الراس از مالیاتی که صاحب رستوران اعلام کرده، بیشتر شود. مالیات محاسبه شده، برای جریمه رستوران به عنوان مبنا در نظر گرفته می شود.

حسابداری رستوران

یکی از کارهای مهم علاوه بر موارد گفته شده، حسابداری و مدیریت امور مالی رستوران هاست. همان طور که می دانید در یک رستوران طی شبانه روز، تراکنشات زیادی انجام می شود و هزینه های مختلفی را در پی دارد که باید تمام این موارد محاسبه شود. به همین دلیل خدمات حسابداری رستوران ها کاری تخصصی است که تمام معاملات را بررسی کرده و کارکرد آن ها را مشخص می کند.

در حسابداری رستوران تمام موارد مرتبط با امور مالی اعم از تجزیه و تحلیل ورودی ها، گردش پول، بررسی موجودی ها و قیمت تمام شده ارزیابی می شود و صورت حساب ها مشخص می گردد. حسابداری رستوران ها باید توسط شرکت های تخصصی انجام شود. رایان محاسبان صفر تا صد خدمات حسابداری رستوران و همین طور اعزام حسابدار جهت امور مالی و مالیاتی را ارائه می دهد.

استفاده نکردن از حسابداری رستوران چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

  • ‌ عدم وارد کردن صحیح هزینه‌های مرتبط با غذا و نوشیدنی‌ها و عدم طبقه‌بندی بهای آن‌ها
  • ‌ سهل‌انگاری در بحث رسیدگی به فاکتورهای فروشنده و انباشت آن‌ها
  •  وارد کردن داده‌های اشتباه به دلیل اشتباه در بخش دفترداری
  •  عدم پشتیبان‌گیری از داده‌های نرم‌افزاری
  •  فراموشی مغایرت‌گیری حساب‌ها
  •  عدم شمارش ادواری موجودی کالاها
  •  عدم تهیه لیست حقوق‌ها به نحوی که بتوان به مدیریت صحیح هزینه نیروی کار پرداخت
  •  عدم ارائه به موقع گزارش‌های مالی

چه رستوران هایی به حسابداری نیاز دارند؟

موضوعات مالی رستوران دارای پیچیدگی‌های خاص خود است و حتی اگر مالک رستوران باشید نیز نمی‌توانید بدون داشتن دانش و مهارت کافی مسئولیت مدیریت امور مالی را شخصا برعهده بگیرید. فرقی نمی‌کند که دامنه فعالیتی رستوران شما تا چه حدی است و فرقی میان رستورانی که سالانه 500 میلیون درآمد دارد و با رستورانی که بالغ بر0 میلیارد درآمد دارد، وجود نداشته و کلیه رستوران‌ها موظف هستند برای تسلط بهتر بر امور مالی خود از تجربه یک متخصص مالی بهره ببرند. مطمئنا یک حسابدار آموزش دیده قادر است شما را از بار تحلیل‌های مالی پیچیده و کارهای وقت‌گیر رها سازد.

حسابداران ما در هزینه غذا به عوامل و پارامترهای مختلفی همچون خریدها، موجودی اولیه و موجودی پایان یافته توجه داشته و در کنار آن هزینه‌هایی همچون اجاره مکان، تبلیغات، دستمزد کارکنان، قبوض (برق، گاز و آب)، مواد اولیه و غیره را در نظر می‌گیرد تا در نهایت با تهیه صورت سود و زیان، مدیر رستوران دید عمیق‌تری به عملکرد مالی رستوران داشته باشد.

حسابداری در یک رستوران و کافه شامل موارد ذیل است:

  • تنظیم گزارش‌های مالی
  •  تسلط بر جریان نقدینگی
  •  رسیدگی به حساب‌های پرداختی
  •  آنالیز وضعیت مالی رستوران و روش‌های تامین سرمایه
  •  مباحث مرتبط با مالیات (تکمیل اظهارنامه، ارسال لایحه دفاعیه)
  •  تحلیل هزینه‌های اولیه و امور مرتبط با دستمزد کارکنان
  •  تحلیل هزینه‌های سربار و وضعیت بودجه

مزایای استفاده از حسابداری رستوران

فراهم شدن امکان برنامه‌ریزی و استراتژی مالی

برای آن که رستوران رشد کند، یک برنامه مالی استراتژیک نیاز است تا به روشنی و با استفاده از پلن‌هایی همچون دریافت وام، حذف هزینه‌های حاشیه‌ای و حتی جذب سرمایه‌گذار بتواند به شکل بهینه رشد کرده و به اهداف مالی خود دست پیدا کند. طبیعتا با توجه به این واقعیت که بسیاری از فعالان حوزه تهیه غذا چندان تخصص کافی و لازم در ارتباط با طرح‌ریزی نقشه راه مالی را ندارند، نمی‌توانند به تنهایی از پس چنین کاری بربیایند و حتما باید از تجربه افراد خبره فعال که دارای تخصص کافی در زمینه ارائه خدمات رستوران هستند، کمک بگیرند.

شفاف سازی وضعیت مالی

هنگامی که قصد دریافت وام یا جذب یک سرمایه‌گذار را دارید باید مدارکی در دست داشته باشید که از پتانسیل لازم برای اقناع نمودن طرف مقابل برخوردار باشد. طبیعتا هنگامی که به سراغ دریافت خدمات حسابرسی رستوران می‌روید، حسابرس که فردی خارج از مجموعه تحت امر شماست، گزارش‌های مالی را به دقت بررسی و صحت‌سنجی می‌نماید و به تائید آن‌ها می‌پردازد. وجود چنین تائیدیه‌هایی بر اعتبار مالی کسب‌وکار شما افزوده و سرمایه‌گذاران را قانع می‌کند تا در جهت توسعه فعالیت رستوران منابع مالی مورد نیاز را در اختیارتان قرار دهند.

حسابرسی رستوران ها

حسابرسی به منظور بررسی مدارک و اسناد برای شفاف سازی انجام می شود. از طرفی بررسی سود و زیان کارها، برنامه ریزی و تعیین راهکارهای مالی به منظور بهبود کارکرد رستوران، تکمیل و بررسی فرم های مالی و … از جمله مواردی هستند که مالکان رستوران باید آن ها را تکمیل کنند؛ به همین منظور آن ها به خدمات حسابرسی نیاز دارند.

در زمینه حسابرسی رستوران ها، حسابدار و کارشناسان، به صورت دقیق هزینه ها و خریدها را ارزیابی کرده و سعی می کنند تا میزان نقدینگی را افزایش دهند و همین طور موارد مختلف به حساب های پرداختی را رسیدگی کنند.

مزایای دریافت خدمات حسابرسی رستوران و حسابداری از رایان محاسبان

با اعتماد به رایان محاسبان در این حوزه از برخی مزایا بهره‌مند خواهید شد که مرور آن‌ها در این بخش چندان خالی از لطف نخواهد بود:

هزینه مقرون به صرفه در مقایسه با دیگر مجموعه ها

هرچند که هزینه ارائه خدمت به عوامل مختلفی همچون ابعاد کاری و حجم کارها بستگی دارد، ولی از آنجایی که هنگام انعقاد قرارداد به طور دقیق کارها مشخص می‌شود، برخلاف حالت استخدام دائمی حسابدار و حسابرس، شما در ازای آنچه که می‌خواهید و لازم دارید هزینه پرداخت می‌کنید. طبیعتا همچون حالت استخدام دائمی با اتلاف منابع مالی مواجه نخواهید شد. به طور کلی سیاست‌های مجموعه رایان محاسبان در ارائه خدمات با بهترین کیفیت و مقرون به صرفه‌ترین هزینه بنا شده است.

دریافت مشاوره‌های مالی تخصصی

از مهم‌ترین مزایایی که هنگام استفاده از خدمات حسابرسی ما از آن برخوردار خواهید شد، به مسئله دریافت مشاوره و راهنمایی‌های حرفه‌ای مربوط می‌شود که در قرارداد همکاری به آن اشاره می‌شود. پس از انجام وظایف میدانی نوبت به طرح ریزی یک استراتژی منطقی رشد می‌رسد تا مدیریت امور قتصادی رستوران منطبق با اصول صحیح انجام گرفته و سرعت حرکت به سوی اهداف مالی بالا رود.

دریافت انواع گزارش‌های دقیق مالی

تنوع انواع گزارش های مالی موجود در حوزه مالی رستوران داری تیم مجموعه ما به دقت نسبت به تهیه و تنظیم گزارشات فصلی و قانونی اقدام کرده و می‌توانید از این گزارشات تهیه شده برای ارائه به مراجع قانونی، بانک‌ها و افرادی که قصد سرمایه‌گذاری بر روی رشد مجموعه شما را دارند استفاده نمائید.

انواع گزارش و صورت های مالی رستوران

یکی از مواردی که بر ضرورت دریافت حسابداری برای یک رستوران افزوده، به مسئله تنوع موجود در انواع گزارش‌های مالی مربوط می‌شود. البته لازم به ذکر است که حسابدار و حسابرس برای انجام وظیفه خود در زمینه تکمیل دقیق گزارش‌ها به همکاری و تعامل شما نیاز خواهد داشت. حسابرس با استفاده از اطلاعاتی که مدیر رستوران در اختیار وی قرار می‌دهد، می‌تواند شاخص‌های کلیدی را بررسی نموده و در ارتباط با وضعیت مالی موجود تصمیم‌گیری نماید. به طور کلی هر رستوران به گزارش‌های مالی متنوعی برای دستیابی به یک استراتژی حرکتی درست نیاز دارد که این گزارش‌های مالی به شرح زیر هستند:

گزارش درآمد کل رستوران

یکی از گزارشاتی که در رستوران توجه ویژه ایی نسبت به آن می‌شود، گزارش درآمد است که این گزارش در اصل درآمد مورد انتظار برای یک دوره معین و نحوه تقسیم درآمد میان غذا و نوشیدنی‌ها را مشخص می‌نماید. مدیران رستورانها از گزارش درآمد به عنوان ابزاری برای پیش‌بینی میزان درآمد مورد انتظار در آینده کمک می‌گیرند و از آن برای تعیین اهداف واقعی فروش و ارزیابی سطح پیشرفت عملکرد بهره می‌برند. به طور کلی، وجود گزارش درآمد نقش کلیدی را در تصمیم‌گیری در ارتباط با رشد و جذب سرمایه گذار ایفا می‌کند.

گزارش فروش روزانه

به خاطر داشته باشید که یکی از وظایف اصلی حسابدار رستوران، تهیه و تنظیم گزارش فروش روزانه است و منظور از آن گزارشی است که در پایان روز کاری، هزینه‌ها، میزان فروش و همچنین میزان فروش آتی مورد انتظار را اندازه‌گیری و ارزیابی می‌کند. در این گزارش پارامترهای درآمدی (فروش، کارمزد کارت اعتباری، انعام و مالیات) با تسویه حساب (حساب‌های دریافتی، تخفیف‌ها و کوپن‌ها و سپرده‌های نقدی و کارت اعتباری) تطبیق داده شده و در حالتی رستوران عملکرد خوبی خواهد داشت که نتیجه تطبیق این دو نزدیک به صفر باشد.

گزارش پیش‌بینی شرایط مالی رستوران

این گزارش مالی خاص رستوران کلیه اطلاعات مورد نیاز برای رسیدن به یک استراتژی مالی صحیح را در اختیار حسابرس و مدیریت قرار می‌دهد و منظور از آن تخمین تقریبی از میزان درآمد رستوران در آینده است. در گزارش پیش‌بینی شرایط مالی ، از درصد سود عملیاتی، کل درآمد موجود و سود ناخالص کمک گرفته می‌شود تا مشخص شود که چه میزان بودجه برای هزینه‌های قابل کنتر و غیرقابل کنترل خرج شده و در نهایت میزان سود باقی مانده چقدر است.

طبیعتا چنین گزارشی تصویری درست از آینده کسب‌وکار را در اختیارتان قرار می‌دهد و به شما کمک می‌کند تا از روندهای احتمالی موجود در آینده آگاه شده و به موقع برای همراه شدن با آن‌ها تصمیم بگیرید. با توجه به اهمیت این گزارش در تنظیم استراتژی‌های مالی، حسابرسان و حسابداران ما به دقت این گزارش را تنظیم می‌کنند تا مدیر رستوران اشراف کاملی به کلیه موانع و همچنین فرصت‌های موجود داشته باشد.

گزارش هزینه‌ های قابل کنترل

رستوران ها دارای هزینه های متفاوتی هستند، که بخش عمده این هزینه ها را هزینه های قابل کنترل شکل می‌دهند و همان طور که از نام آنها پیداست، منظور هزینه‌هایی است که کنترل آن‌ها در دست مدیر رستوران قرار دارد. کاربرد اصلی این گزارش‌ها در ردیابی موجودی مواد غذایی، نوشیدنی و نیروی کار است. با استفاده از این نوع گزارش مالی رستوران قادر خواهید بود حاشیه‌ هزینه‌های عملیاتی را تعیین کرده و هزینه‌های رستوران را برآورد نمائید.

چارت حسابهای مالی رستوران

تهیه چارت حساب‌های مالی نیز از موارد مهم دیگری است که عموما حسابداران در نحوه ارائه خدمات مالی رستوران به آن توجه دارند. این چارت‌ها گزارش کاملی از کلیه پول‌های خرج شده و همچنین دریافت شده را در پیش‌روی شما قرار می‌دهد و حسابدار مکلف است در تهیه آن به ثبت دقیق داده‌های مالی مهم نظیر بهای تمام شده کالاهای فروخته شده، دارایی‌ها، بدهی‌ها و غیره بپردازد.

در ادامه به یک سری سوالات متداول در مورد مالیات رستوران پاسخ خواهیم داد:

  • چرا رستوران ها باید مالیات بدهند؟

مالیات یکی از منابع اصلی دولت در برآورده سازی نیازهاست، کسب و کارهای مختلف باید در مقابل فعالیتی که انجام می دهند، مالیات بپردازند که رستوران ها هم شامل آن می شوند و باید مبالغی تحت عنوان مالیات رستوران پرداخت کنند.

  • مالیات بر ارزش افزوده رستوران چیست؟

مالیاتی محسوب می شود که برای انجام خدمات و محصولات اخذ می کنند. درمورد رستوران ها باید بگوییم که رستوران ها با تهیه مواد اولیه و غذا، ارزش افزوده ایجاد کرده که از روی غذاهای ارائه داده شده به مشتریان از آن ها مالیات بر ارزش افزوده اخذ می نمایند.

  • مالیات بر ارزش افزوده رستوران چقدر است؟

با توجه به قوانین اتحادیه این صنف، همه رستوران که میز و صندلی دارند و خدمات ارائه می دهند می توانند تنها 9% ارزش افزوده خود را از مشتریان اخذ کنند. لازم به ذکر است رستوران های بیرون بر نباید از مشتریان این مالیات را دریافت نمایند.

  • بهترین روش برای رستوران ها در امور مالیاتی شان چیست؟

صاحبان رستوران برای بررسی امور مالیاتی خود می توانند از کارشناسان و پرسنل با تجربه رایان محاسبان بهره بگیرند که در زمینه مالیات رستوران تخصص و مهارت دارند.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه