چه شرکت هایی مشمول حسابرسی بیمه هستند؟

رایان محاسبان

حسابرسی بیمه

حسابرسی بیمه به فعالیت هایی می گویند تامین اجتماعی که به منظور ارزیابی و تجزیه و تحلیل اسناد بیمه ی پیمانکاران و کارفرمایان انجام می شود. حسابرسی بیمه به این دلیل اهمیت دارد تا حق بیمه در زمان مشخص و معین پرداخت گردد.

همه شرکت ها و سازمان هایی که با اهداف مختلف و به منظور ارائه خدمات راه اندازی می شوند، قوانین و مقررات خاص خود را دارند. یکی از مهم ترین ملزوماتی که در همه سازمان ها و ادارات به آن اهمیت زیادی داده می شود، امور بیمه است.

به عبارتی دیگر پیگیری کردن پرداخت حقوق بیمه پرسنل و کارگران یکی از مهم ترین اهداف بیمه تامین اجتماعی محسوب می شود که باید به صورت دقیق به آن رسیدگی شود. در نتیجه کارگران باید از حقوق و مزایای خود اطلاعات کامل داشته باشند و به امور بیمه در شرکت ها به صورت کامل رسیدگی شود.

در صورت نیاز به هر نوع خدمات حسابرسی با ما در ارتباط باشید.

حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

حسابرسی بیمه یا حسابرسی بیمه تامین اجتماعی به این صورت تعریف می شود که به فرایند رسیدگی قانونی به دفاتر شرکت ها، اسناد کارفرمایان دارای کارگاه یا دفترو سپس تشکیل پرونده حسابرسی بیمه می گویند. در زمان تشکیل پرونده به کارفرما یک کد کارگاهی اختصاص داده می شود و کارفرما با استفاده از آن می تواند سایر پیگیری های لازم برای امور بیمه را از این طریق انجام دهد. در طی این فرایند که کارگران شناسایی می شوند، طی حسابرسی بیمه، حقوق بیمه ای کارگران تامین می شود. خدمات حسابرسی بیمه به بررسی و ارزیابی تمامی این امور می پردازد.

پیش حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

پیش حسابرسی بیمه روندی است در آن اسناد و مدارک شرکت بازبینی شده و مورد ارزیابی قرار می گیرد تا قبل از ورود و بررسی حسابرسان هر گونه مشکل یا خطای احتمالی در آن به صورت کامل حل شود. هدف از انجام پیش حسابرسی بیمه نیز این است که با ارزیابی مدارک، هر دلیلی که باعث جریمه شدن بیمه ای یا افزایش بیمه کارگران می شود، را حذف کرد و برطرف نمود. علاوه بر این، با این روش می توان تا حد قابل توجهی و در صورت امکان حق بیمه را کاهش داد.

حسابرس بیمه یا کارشناس بیمه کیست؟

حسابرس یا کارشناس بیمه فردی تعیین شده از طرف سازمان تامین اجتماعی است که وظیفه ارزیابی کردن دفاتر قانونی و اسناد مالی کارگاه ها را بر عهده دارد. کارشناس بیمه اسناد و مدارک را بررسی و ارزیابی می کند تا از حقوق بیمه ای کارگران اطمینان حاصل کند. در واقع کارشناس با توجه به اصول حسابرسی استاندارد، مدارک را بررسی کرده و در صورت لزوم اخطاریه های لازم را ابلاغ می کند تا حق و حقوق کارگران ضایع نگردد و به صورت کامل پرداخت شود.

حسابرسی بیمه به چه شرکت ها و افرادی تعلق می گیرد؟

  • کلیه مواردی که به عنوان حق‌ الزحمه به اشخاص حقوقی و حقیقی توسط بیمه پرداخت شده باشد.
  • تمام مواردی که در قالب حقوق و مزایای قانونی به کارگران شرکت ها و موسسات پرداخت شده است.
  • کلیه اموری که به پیمانکاران برای اجرا نمودن قراردادهای پیمان کاری پرداخت شده باشد.
  • در صورتی که این موارد به پیمانکاران بر اساس ماده 38 قانون پرداخت نشده باشد.

مدارک لازم برای حسابرسی بیمه:

  • اسناد مالی (اظهارنامه مالیاتی)
  • دفاتر قانونی (برگه های تشخیص و قطعی مالیاتی)
  • صورت های مالی (فیش پرداخت حق بیمه)
  • لیست کارکنان و فیش پرداخت حق بیمه و حقوق آن ها (ترازنامه 4 ستونی شال حساب کل، حساب معین، و تفضیلی)
  • برگه های حقوق و مزایا
  • کاربرگ های حسابرسی بیمه
  • قراردادها (مفاصا حساب های مربوطه) (مفاصا به معنی تسویه نهایی تعهدات پیمانکاران به سازمان تامین اجتماعی به ‌اندازه مبلغ ناخالص کارکرد قرارداد آن ‌ها است.)

در حسابرسی بیمه چه مواردی مهم است؟

در حسابرسی بیمه یک سری موارد مد نظر قرار می گیرد که عبارتند از:

  • جست و جو و رسیدگی ریسک ها و روش های مدیریت کردن آن ها
  • در نظر گرفتن صحت اطلاعات مالی و صورت‌ های مالی شرکت مورد نظر
  • تجزیه و تحلیل سیاست ها و روش های حسابداری و مدیریت مالی
  • رفع مشکلات و نقص هایی که در اطلاعات و صورت های مالی ایجاد شده است.
  • بازبینی و اطمینان از این که آیا قوانین و مقررات مالیاتی رعایت شده است یا خیر؟

همین طور در حسابرسی بیمه یک سری آیتم ها بررسی می شود که مهم ترین آن ها به شرح زیر است:

  • میزان هزینه ها
  • حقوق و دستمزد کارکنان
  • دارایی های ثابت مالیات تکمیلی
  • سایر معاملات با اشخاص ثالث
  • تراز کردن حساب ها با دفاتر و صورت های مالی
  • صورت گردش مالی مواد اولیه، کالاها، و قیمت تمام شده خدمات و کالاها
  • صورت کامل واردات و صادرات (در صورت لزوم)
  • تعدیلات سنوات

حسابرسی بیمه چطور انجام می شود؟

برای انجام این امور نمایندگی هایی در شهرهای مختلف ایران وجود دارند و روند حسابرسی بیمه به صورت کلی به ترتیب زیر است:

  1. در مرحله اول درخواست انجام حسابرسي بیمه ای از شعبی که پرونده شرکت در آن به پرونده ها رسیدگی قرار شود، صادر می‌ گردد.
  2. مدارک مربوط به حسابرسی به موسسات و از جمله بیمه تامین اجتماعی ارسال می شود.
  3. فرم های مخصوص برای انجام حسابرسی بیمه، به شرکت بیمه مورد نظر ارسال می گردد. پس از آن این اطلاعات به دفاتر قانونی و اظهارنامه های مالیاتی ثبت می شود.
  4. شرکت حسابرسی یا شرکت بیمه، مدارک و فرم های دریافتی را به صورت دقیق مورد بررسی قرار می دهد. سپس آن را به شعب ذی ربط یا موسسات حسابرسی تامین اجتماعی ارسال می کند.
  5. موسسات حسابرسی از طرف سازمان تامین اجتماعی، مدارک را بررسی می کند. سپس نتایج را در فرم های مخصوص وارد کرده و آن را به شعب پرونده مطالباتی شرکت حسابداری، ارسال می نماید.
  6. شعب پس از دریافت کردن گزارشات، میزان بدهی حسابرسی بیمه شرکت را محاسبه کرده و به آن ها اعلام می کند.

نرخ جریمه حق بیمه چقدر است؟

با توجه به ماده 102 قانون بیمه، در صورتی که کارفرما یا نماینده او از اقدامات بازرسان سازمان جلوگیری کند. همچنین در صورتی که دفاتر و مدارک مربوط و رونوشت و عکس آن ها را به بازرس ارائه نکند، به جزای نقدی از 1 تا 20 میلیون ریال محکوم خواهد شد.

همین طور، بر اساس ماده 103 قانون بیمه، کارفرمایانی که به صورت عمدی وجوه زائد بر میزان مقرر در قانون بیمه را به عنوان حق بیمه از مزد یا حقوق و مزایای بیمه شده، برداشت کنند؛ علاوه بر لزوم استرداد وجوه ذکر شده، به جنس جنحه ( به حد متوسط جرایم) از از 61 روز تا 6 ماه محکوم می شوند.

ضمنا در صورتی که کارفرما شخص حقوقی باشد، مسئولیت جزایی مقرر، بر عهده مدیر عامل شرکت یا هر شخص دیگری است که برای ارائه مدارک لازم برای حسابرسی بیمه اقدام نکرده و باعث ضرر و زیان برای سازمان و بیمه شدگان شده است.

اهداف حسابرسی بیمه

حسابرسی بیمه اهداف مختلفی دارد که یکی از مهم ترین آن ها بررسی حساب ‌های هزینه‌ ای مربوط به اسناد مالی کارگاه ‌ها است؛ چرا که با این روش می توان از پرداخت حق و حقوق بیمه کارگران توسط شرکتی که کارگر در آن کار می کند، اطمینان حاصل کرد.

 همین طور به منظور حسابرسی بهتر بیمه می توان از نرم افزارهای محاسبه حقوق و دستمزد نیز استفاده کرد. در کنار حسابرسی بیمه یک سری اهداف دیگر هم دارد که عبارتند از:

  • اطمینان حاصل کردن از پرداخت حقوق بیمه ای کارگران:

سازمان حسابرسی بیمه که به آن بیمه تامین اجتماعی هم می گویند، لیست بیمه و حتی لیست مالیات شرکت‌ ها را با کمک حسابرسان مورد بررسی قرار می دهد. هدف از این کار بررسی و اطمینان حاصل کردن از پرداخت حقوق بیمه کارگران طبق ماده 29 قانون است.

  • اجرای درست و دقیق قوانین مربوط به قرادادها و حق الزحمه‌ ها

در برخی موارد ممکن است که کارمندان به صورت دورکاری یا پروژه ای با شرکت همکاری کنند. بر اساس قانوناین افراد هم مشمول دریافت بیمه هستند. بنابراین حسابرسان بیمه تامین اجتماعی قراردادهای این افراد را نیز بر اساس ماده 38 قانون مورد بررسی قرار می دهد. سپس بر اساس ماده 47 قانون تامین اجتماعی، از صورت حساب های دارای کارمزد، و حق الزحمه ها اطمینان حاصل می کند. ماده 38 قانون تامین اجتماعی مربوط به پرداخت حق بیمه نیروهای قراردادی و پروژه است. بر اساس این قانون کارفرمایان موظف به بیمه کردن افراد هستند.

بر اساس تعاریف ذکر شده در مورد حسابرسی بیمه، می توان گفت که انجام این امور مزایای مختلفی برای سازمان ها، شرکت ها و همچنین کارگران دارد که عبارتند از:

  • بررسی و شناخت هزینه های مرتبط با کار
  • شناخت و بررسی کارگران و حقوق و مزایای آن ها
  • نظارت و اطمینان کامل از اجرای از قانون قراردادها و حق الزحمه ها
  • بهره مندی کامل کارگران از بیمه تامین اجتماعی

تفاوت حسابرسی بیمه ای و حسابرسی مالیاتی

حسابرسی بیمه ای با حسابرسی مالیاتی با یک دیگر تفاوت های مهمی دارند  و برخی از افراد به اشتباه آن ها را مشابه می دانند. حسابرسی بیمه ای به بررسی و تجزیه و تحلیل هزینه ها می پردازد؛ در صورتی که در حسابرسی مالیاتی درآمدها ارزیابی می شود.

به عبارتی دیگر؛ در حسابرسی بیمه ای هزینه های مربوط به کار و نیروی انسانی را مورد بررسی قرار می دهد. علاوه بر این، در این حسابرسی دفاتر قانونی که مربوط به بخش هزینه های مرتبط با کار است، ارزیابی می گردد و به باقی هزینه ها ارتباطی ندارد. در صورتی که در حسابرسی مالیاتی درآمدهای و ورودی های مالی یک مجموعه ارزیابی می گردد و از هزینه های آن کم می شود.

3 نکته مهم در مورد حسابرسی بیمه

برای انجام کارهای مرتبط با حسابرسی بیمه ها یک سری نکات مهم است که عبارتند از:

1. بازرسی اولیه از کارگاه ها

با توجه به این که اولین لیست ارسالی بیمه کارگاه باید ازهر جهت با گزارش بازرس مطابقت داشته باشد، بازرسی اولیه از کارگاه اهمیت زیادی دارد. در این بازرسی تعداد دقیق کارکنان همراه با نام و مشخصات، تاریخ شروع به کار، شغل و میزان حقوق و دستمزد قانونی آن ها در یک لیست تهیه می شود.

علاوه بر این، برای رسیدگی هر چه بهتر به امور حسابرسی بیمه، می توانید پس از چند روز به شعب بیمه مراجعه کرده و سپس درخواست کنید که فرم لیست تهیه شده را به صورت پرینت شده، دریافت نمایید.

2. گزارش حسابرسی بیمه ای

زمانی وجود دارد که کارگر و کارفرما با هم دیگر دچار اختلاف می شوند، به همین دلیل دومین نکته مهم در این زمینه ارائه گزارش حسابرسی بیمه ای به مراجع مختلف مثل اداره کار یا شورای حل اختلاف است. در چنین مواقعی از گزارش حسابرسی بیمه می توان به عنوان یک منبع استفاده کرد.

3. همکاری و ارائه اطلاعات دقیق به بازرسان بیمه

اگر می خواهید تا با جریمه های سنگین رو به رو نشوید؛ بهتر است با بازرسان بیمه همکاری لازم را انجام دهید، یعنی هر گونه اسناد و مدارک مورد نیاز به آن ها ارائه داده شود؛ چرا که در غیر این صورت ممکن است کد کارگاهی شما قطع شده یا جرایم سنگینی برایتان در نظر گرفته شود.

صفر تا صد خدمات حسابرسی بیمه

با توجه به موارد گفته شده، بیمه هم برای کارفرمایان و هم کارگران اهمیت زیادی دارد و در این زمینه ممکن است با هم دیگر دچار اختلاف شوند. شرکت های خدمات حسابرسی بیمه صفر تا صد بررسی امور بیمه را انجام می دهند و به مجموعه های مختلف در این زمینه کمک می کنند تا خدمات را به صورت کامل انجام دهند. شرکت رایان محاسبان جزء معدود شرکت هایی است که بهترین خدمات حسابرسی و امور بیمه را ارائه می کند. همین طور در این زمینه مشاوره نیاز انجام می دهد.

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه