حسابدار مالیاتی کیست و حسابداری مالیاتی چگونه انجام میشود؟

رایان محاسبان

حسابدار مالیاتی

در گذشته تمام امور مالی یک کسب و کار تنها توسط صاحب کسب و کار انجام می‌ شد و یک فرد به تنهایی می‌توانست از پس تمام کارها بربیاید اما امروزه گسترده‌تر شدن کسب و کارها و پیچیده شدن مسائل و امور مالی مربوط به آن باعث شده تا تمام کسب و کارها برای انجام امور مالی و مالیاتی به افراد متخصص به نام حسابدار مالیاتی نیاز داشته باشند.

مالیات و امور مالیاتی یکی از مهم‌ترین مسائلی است که تمام کسب و کارها با آن مواجه هستند.این امور به گونه‌ ای هستند که در صورت انجام ندادن به موقع آنها دچار جریمه شده و موظف به پرداخت جریمه خواهید بود. البته قوانین و شرایط این امور نیز به قدری پیچیده است که هر کسب و کاری به تنهایی از عهده آن برنخواهد آمد و اکثر افراد دچار اشتباهات مالیاتی میشوند.

امروزه بیشتر کسب و کارها، از کسب و کارهای بزرگ گرفته تا کسب و کارهای کوچک، همگی اهمیت مسئله حسابداری را به خوبی درک کرده و در تلاش‌ اند تا این امور را به درستی انجام دهند و برای این کار از افراد متخصص در این زمینه استفاده می‌کنند.

ما در این مقاله از وبسایت رایان محاسبان قصد داریم شما را با وظایف و اهداف حسابدار مالیاتی آشنا کنیم. همچنان در ادامه قصد داریم شما را در جهت انتخاب بهترین و اینکه چگونه این کار را انجام دهید، مطالبی را در اختیارتان قرار دهیم؛ پس با ما همراه باشید.

در پاسخ به این سوال که حسابداری مالیاتی چیست؟ باید بگوییم حسابداری شاخه‌های متفاوتی دارد که حسابداری مالیاتی یکی از زیر شاخه‌های این رشته است. همان طور که از نام این نوع حسابداری پیداست، تنها به امور مالیاتی و مسائل مربوط به مالیات ربط دارد. به دلیل اینکه پس از گذشت یک دوره از فعالیت مشاغل و کسب و کارها باید پرداخت مالیات شود.

حسابداری مالیاتی چیست؟

از این رو اهمیت استفاده از حسابداری مالیاتی افزایش پیدا می‌کند. در واقع منظور از حسابداری مالیاتی، تمامی وظایف و فرآیندهایی هست که در راستای خدمات مالیاتی و جلوگیری از هرگونه ضرر و زیان مالی به افراد، موسسات و شرکت‌ها انجام داده می‌شود.

حسابداری مالیاتی یکی از شاخه‌ های حسابداری بوده و حسابدار مالیاتی فردی است که در زمینه حسابداری متخصص بوده و به طور اختصاصی در موضوع مالیات فعالیت می‌کند. این شخص با نام مشاور مالیاتی نیز شناخته می‌شود و فردی بسیار باتجربه در این زمینه است.

انجام امور مالیاتی یکی از مهم‌ترین امور هر کسب و کاری بوده و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از همین رو صاحبان کسب و کار همواره به دنبال افرادی با تجربه و متخصص در این زمینه هستند تا امور مالیاتی کسب و کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام داده و نتیجه خوبی به دست آورند.

حسابدار مالیاتی فردی است که با قوانین مالیاتی آشنایی کامل داشته و بتواند با انجام صحیح این امور از خسارات احتمالی وارد به کسب و کار جلوگیری کند. همچنین این فرد باید یک آشنایی نسبی نیز با مسائل حقوقی داشته باشد تا بتواند به راحتی از پس انجام امور مالیاتی بربیاید.

برخی از اصول و قوانینی که باید به آن آشنا باشید، عبارت‌اند از:

  • شناخت تکالیف مالیاتی و نحوه تشکیل پرونده
  • آشنایی با ساختار مالیات بر ارزش افزوده
  • آشنایی با مالیات بر درآمد اجاره و اظهارنامه ملک
  • آشنایی با قوانین اعتراض، تجدید نظر و مراجع بالاتر
  • آماده کردن مدارک به صورت کاملا اصولی و درست برای ارائه به سازمان‌های زیربط
  • اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر عملکرد

همان طور که مشاهده کردید، حسابدار مالیاتی باید به تمام موارد گفته شده در بالا و برخی از موارد دیگر آگاهی کامل داشته و بتواند در تمام این امور به نحو احسن عمل کند. همچنین این شخص باید به روز بوده و از تمام قوانین به روز در حوزه مالیات آگاهی داشته باشد تا کسب و کار مورد نظر در این زمینه دچار مشکل نشده و بتواند امور مالیاتی خود را به نحو احسن انجام دهد.

باید علاوه بر آشنایی با اصول حسابداری، بر امور مالیاتی نیز تسلط کامل داشته باشد؛ چرا که همچون یک محافظ برای سرمایه‌های یک شرکت یا یک فرد شناخته می‌شود. حسابدار مالیاتی وظایفی بر عهده دارد که شامل موارد زیر هستند:

  • تمامی اقدامات لازم برای تشکیل پرونده‌های مالیاتی را باید انجام دهد.
  • انواع اظهارنامه‌های مالیاتی را تهیه، تنظیم و ارسال کند.
  • تسلط کاملی روی کارهای مربوط به مالیات و عملکردهای ارزش بر افزوده داشته باشد.
  • توانایی تهیه انواع گزارشات از میزان درآمدها، هزینه‌ها، بدهی‌ها و طلب‌های شرکت به صورت‌های مختلف، مانند صورتحساب‌های ماهانه و سالانه را داشته باشد.
  • تمامی امور مربوط به چک‌های دریافتی، برگشتی، وصول نشده را اعلام و پیگیری کند.
  • ارائه راه حل‌ها و پیشنهادهای مناسب برای کاهش بدهی‌های مالیاتی جزو
  • موظف است تمامی دفاتر قانونی را ثبت و کنترل کند.
  • محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص چه به صورت حقوقی و چه حقیقی
  • باید حتما از تمامی قوانین مالیاتی، معافیت‌ها، بخشودگی‌ها و… اطلاع کامل داشته باشد.
  • باید توانایی پاسخگویی به مراجع و مسئولین مالیاتی را داشته باشد.
  • تحریر دفاتر

علاوه بر تمامی وظایف ذکر شده دفاع از پرونده‌های مالیاتی در هر مرحله از هیئت‌های حل اختلاف شورای عالی نیز بر عهده حسابدار مالیاتی است. در واقع باید این شخص لایحه‌های دفاعی را برای اینگونه مواقع به صورت تنظیم شده و آماده در اختیار داشته باشد. باید مهارت و تجربه بالایی در رسیدگی به امور مالیاتی داشته باشد؛ چرا که کوچک‌ترین بی‌توجهی و خطا، در انجام امور حسابداری ضررهای مالی فراوانی را برای شرکت به بار خواهد آورد.

ناگفته نماند به دلیل حساسیت کاری بالا و مهم حسابداری مالیاتی، قوانین واضحی وضع شده که باید شرکت‌های حسابداری حتما این قوانین را رعایت کنند.

هزینه‌ها و تعرفه‌های حسابدار ممکن است متغیر بوده و به عوامل مختلفی مرتبط با وکیل مالیاتی و محتوای خدمات ارائه شده، بستگی داشته باشند. در اینجا برخی از عواملی که ممکن است بر تعرفه‌ها و هزینه‌ها تأثیر بگذارند را ذکر می‌کنیم:

1 – نوع خدمات :

نوع خدماتی که از حسابدار درخواست می‌دهید می‌تواند بر تعرفه‌ها و هزینه‌ها تأثیرگذار باشد. برای مثال، تهیه اظهارنامه مالیاتی شخصی، تهیه اظهارنامه مالیاتی شرکتی، مشاوره مالیاتی، حسابرسی مالیاتی و غیره.

2 – پیچیدگی مالیات:

پیچیدگی مالیاتی میزان زمان و تخصص مورد نیاز برای انجام کار را تعیین می‌کند. مالیات‌های ساده تر ممکن است با تعرفه‌های کمتری همراه باشند، در حالی که موارد پیچیده‌تر نیاز به هزینه‌های بیشتری داشته باشند.

3 – تجربه و تخصص :

 تجربه و تخصص در زمینه مالیات می‌تواند بر تعرفه‌ها تأثیرگذار باشد. حسابداران مالیاتی با سابقه و تخصص بیشتر ممکن است هزینه‌های بیشتری دریافت کنند.

4 – منطقه جغرافیایی:

مکان شما و حسابدار مورد نظر نیز می‌تواند تأثیرگذار باشد. در شهرها و مناطق با هزینه‌های زندگی بالا، تعرفه‌ها ممکن است افزایش یابد.

5 – اندازه و نوع شرکت یا کسب‌ و کار:

اگر شما یک شرکت بزرگ دارید یا مشکلات مالیاتی پیچیده‌ای دارید، هزینه‌ها ممکن است بیشتر باشند تا اینکه یک شخص حقیقی با درآمد و مالیات ساده را مدیریت کند.

6 – زمان تحویل:

اگر نیاز به خدمات فوری دارید و حسابدار مالیاتی باید برنامه خود را تغییر دهد تا به شما کمک کند، این ممکن است به صورت اضافی هزینه داشته باشد.

7 – شهرت و اعتبار:

حسابداران مالیاتی با شهرت و اعتبار بالا ممکن است تعرفه‌های بیشتری داشته باشند.

با توجه به این عوامل، بهتر است با حسابدار مالیاتی مورد نظر خود تماس گرفته و در مورد تعرفه‌ها و هزینه‌ها مشاوره بگیرید تا قبل از همکاری، اطلاعات دقیقی در مورد هزینه‌ها و شرایط مالی کسب کنید. همچنین، مطمئن شوید که از یک شخص با تجربه و مورد اعتماد استفاده می‌کنید تا مسائل مالیاتی شما به درستی مدیریت شود.

وظایف حسابدار مالیاتی چیست

پس از اطلاع از اینکه حسابداری مالیاتی چیست؟ و وظایف آن‌ها چیست؟ شاید این سوال برایتان ایجاد شود که هدف حسابداری مالیاتی چیست؟ در ادامه مهم‌ترین اهدافی که در حسابداری مالیاتی دنبال می‌شوند را ذکر می‌کنیم.

1 – رعایت قوانین و مقرررات مالیاتی، اصلی‌ترین هدف حسابداران مالیاتی است!

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین اهدافی که در حسابداری مالیاتی دنبال می‌شود، رعایت و شناخت تمامی قوانین و مقررات مربوط به مالیات است. در واقع حسابداران مالیاتی باید برای تنظیم اظهارنامه‌های مالیاتی، طبق قوانین مالیاتی پیش بروند و بر اساس همین قوانین آن‌ها را تنظیم کنند‌.

2 – کم شدن بار مالیاتی

با کم کردن میزان بار مالیاتی که یکی از اهداف حسابداران مالیاتی است، وضعیت مالی شرکت، موسسه و یا یک فرد بهبود پیدا می‌کند؛ از این رو حسابداری مالیاتی با بهینه کردن بار مالیاتی در دست‌یابی به این هدف کمک شایانی می‌کند.

3 – انطباق بیشتر با مقررات مالی

حسابداران مالیاتی برای پرداخت مالیات باید با طریقه کار کردن و نحوه پرداخت مالیات‌ها به طور کامل آشنا باشند.

4 – ارائه اظهارنامه‌های دقیق به دستگاه‌های مالیاتی

از طریق اظهارنامه‌های مالیاتی، اطلاعات دقیقی از میزان مالیات پرداختی به شرکت‌های مرتبط با مالیات فرستاده می‌شود. حسابدار مالیاتی باید این حساب‌ها را به صورت دقیق و کاملاً درست و اصولی به این دستگاه‌ها ارائه دهد.

علاوه بر موارد ذکر شده، حفاطت از تمامی منافع مالی شرکت و یا یک فرد، از دیگر اهداف مهم حسابدارهای مالیاتی است. دست یابی به این هدف، باعث حفظ سرمایه سرمایه‌داران و سرمایه گذران در موسسات و شرکت‌ها می‌شود.

به طور کلی، هدف از انجام حسابداری مالیاتی، محاسبه، نظارت و مدیریت تمامی وجوه نقدی و غیر نقدی در قسمت‌های مختلف یک کسب و کار است. این عمل به منظور جلوگیری از بروز هرگونه خسارت و زیان مالی به افراد و شرکت‌های مد نظر و همچنین حفظ سرمایه‌ آن‌ها انجام می‌شود.

حسابداری و مالیاتی کسب و کار، از پیچیده‌ترین اموری هستند که مدیریت آن‌ها به علم و دانش بسیاری نیاز دارد. اگر یکی از مدیران کسب و کار بخواهد کسب و کار خود را در مسیر رشد و پیشرفت هدایت کند، باید امور حسابداری و مالیاتی خود را به یک کارشناس متخصص در این زمینه بسپارد.

زیرا تنها یک حسابدار مالیاتی متخصص می‌تواند این امور را به بهترین شکل بهینه‌سازی کند. شاید از خود بپرسید که امور حسابداری و مالیاتی چه اهمیت و کاربردی دارند که باید یک حسابدار مالیاتی در تهران برای مدیریت آن‌ها اختصاص داده شود؟

خدمات حسابداری و مالیاتی، عواملی هستند که مشکلات بزرگ و کوچک را از دوش مدیران کسب و کار برمی‌دارند تا آن‌ها بتوانند زمان و تمرکز بیشتری را برای حل مشکلات فنی و مدیریتی کسب و کار خود اختصاص دهند. در این صورت هیچ نیازی به حضور دائمی مدیر برای رسیدگی به مشکلات حسابداری و مالیاتی نیست.

انتخاب حسابدار مالیاتی مناسب به قدری مهم است که اگر در انتخاب این شرکت‌ها دقت نکنیم، علاوه بر ضرر و زیان‌هایی که ممکن است به شرکت و یا موسسه مد نظر وارد شود، حتی امکان از بین رفتن سرمایه‌ها نیز وجود دارد. در واقع در انتخاب حسابدار مالیاتی باید قبل از هر چیزی نوع فعالیت خود را مشخص کنید.

متناسب بودن نوع فعالیت شما با رزومه و سابقه فعالیت حسابدار مالیاتی باعث می‌شود که شما بهترین حسابدار را انتخاب کنید؛ به عنوان مثال، اگر شما به حسابداران مالیاتی در بخش کسب و کارهای اینترنتی نیاز دارید، بهتر است سراغ شرکت‌هایی بروید که در این زمینه فعالیت دارند.

علاوه بر انتخاب نوع فعالیت، نکات دیگری را باید در انتخاب حسابدارهای مالیاتی در نظر بگیرید که شامل موارد زیر هستند:

  • اعتبار و معتبر بودن شرکت حسابداری مالیاتی یکی از مهم‌ترین معیارهایی است که باید در انتخاب این شخص به آن دقت داشته باشید. بهتر است دقت کنید هنگامی که قصد دارید حسابداری امور مالیاتی را به شرکتی بسپارید تمامی مدارک و قسمت‌های مالی شما در اختیار این شرکت قرار می‌گیرد؛ پس شرکت مد نظر شما باید دارای اعتبار بوده و کاملاً امنیت داشته باشد.
  • تجربه و مهارت شرکت‌های حسابداری یکی از نکات مهم دیگری هستند که باید در انتخاب به آن دقت کنید. در واقع شما باید علاوه بر اطلاع از میزان تحصیلات و مدارک حرفه‌ای در زمینه حسابداری شرکت حسابداری به سابقه کاری و نوع آن نیز دقت کنید.

علاوه بر موارد ذکر شده، تعامل و ارتباط موثر بین شرکت‌های حسابداری مالیاتی با شرکت‌های طرف قرارداد و همچنین اطلاع از هزینه‌های دریافتی جزو مواردی هستند که در انتخاب بهترین شرکت حسابدار مالیاتی به شما کمک خواهند کرد.

همچنین در انتخاب حسابداران مالیاتی فراموش نکنید علاوه بر اینکه باید دارای سابقه و درخشان و رزومه بالایی باشند، لازم است اطمینان و امنیت حساب‌های مالی شما را تضمین کنند. پایین بودن هزینه‌های انجام فعالیت‌های شرکت‌ها نیز از موارد قابل توجهی است که باید آن را در نظر داشته باشید.

بهترین شرکت حسابدار مالیاتی

چه شرکت هایی به حسابدار مالیاتی نیاز دارند؟

با توجه به اهمیت امور مالیاتی امروزه تمام کسب و کار هایی که چه به صورت کوچک و چه بزرگ فعالیت می کنند، باید برای بررسی کار های مالیاتی و حساب و کتاب خود از حسابدار مالیاتی بهره بگیرند. البته لازم به ذکر است که امروزه مالیات اهمیت زیادی دارد و اگر محاسبات آن به درستی انجام نشود و کم و کاستی در ارسال اظهارنامه ها وجود داشته باشد برای شرکت ها و کسب و کار ها مشکلاتی ایجاد می کند، بنابراین وجود حسابدار مالیاتی با تجربه اهمیت زیادی دارد.

مهم ترین قوانینی که یک حسابدار باید بداند

حسابدار مالیاتی علاوه بر تجربه و مهارت باید یک سری قوانین را هم کاملا بداند تا با توجه به آن ها کارهای مد نظر را انجام دهد که این قوانین عبارتند از:

  1. تکالیف مالیاتی کسب و کارها
  2. نحوه تشکیل پرونده
  3. زمان و نحوه ارسال اظهارنامه و مفاد آن
  4. بررسی و تسلط روی جدید ترین تغییرات مالیات بر ارزش افزوده
  5. بررسی و ارسال درست و کامل مدارک
  6. تسلط به قوانین تجدید نظر و اعتراضات مالیاتی

چگونه حسابدار مالیاتی شویم؟

حسابداری مالیاتی یکی از شاخه های مهم حسابداری است و کسانی که در رشته حسابداری مشغول به کار هستند؛ می توانند در این زمینه فعال شوند اما باید یک سری مراحل را بگذرانند و دانش های مالیاتی را کسب کنند.

اگر قصد دارید تا در زمینه حسابداری مالیاتی فعالیت کنید، باید ابتدا موارد مالیاتی را به خوبی بدانید و همین طور به قوانین و مقررات مالیاتی، ابزار های مالیاتی، نگهداری داده های حسابداری و … تسلط کامل داشته باشد. همین طور شما به عنوان حسابدار مالیاتی باید قوانین مالیات های مستقیم و کتاب های مرتبط با ارزش افزوده را مطالعه کرده و بخشنامه های سازمان امور مالیاتی کشور را نیز بدانید.

همین طور برای این که حسابدار مالیاتی شوید، باید با تمام ثبت های حسابداری آشنایی داشته باشید و کدینگ ها را بدانید. باید به شما بگوییم که حسابداران مالیاتی با تجربه به نرم افزارهای این حوزه نیز تسلط کامل دارند.

بهترین شرکت حسابدار مالیاتی را بشناسید!

همان طور که در مطالب فوق اشاره کردیم، انتخاب این شخص از حساسیت بالایی برخوردار است؛ از این رو در انتخاب بهترین شرکت حسابداری مالیاتی نباید به هیچ وجه با عجله و بدون شناخت قبلی این کار را انجام دهید. در میان شرکت‌های حسابداری مالیاتی فراوانی که وجود دارند، نمی‌توان به تمامی آن‌ها اعتماد کرد؛ چرا که تمامی این مراکز از اعتبار و رزومه معتبری برخوردار نیستند.

چنانچه شما عزیزان قصد دارید، حسابدار مالیاتی را برای کسب و کار خود انتخاب کنید، می‌توانید به وبسایت رسمی رایان محاسبان مراجعه کنید. پل‌‌های ارتباطی که در ادامه برای شما قرار داده‌ایم، راه ارتباطی شما با مجموعه رایان محاسبان است که می‌توانید امور مالیاتی خود را با خیال راحت به این مجموعه بسپارید.

ویژگی های بهترین شرکت حسابدار مالیاتی

علاوه بر موارد گفته شده برای در نظر گرفتن بهترین شرکت مالیاتی بهتر است به یک سری ویژگی ها توجه کنید که عبارتند از:

  • تجربه و مهارت بالا
  • بهره گیری از حسابداران متخصص امور مالیاتی
  • تعرفه مناسب
  • روزمه کاری قوی
  • اطمینان به مدیران شرکت برای انجام دقیق کارها
  • کمک به صرفه جویی در هزینه ها

سوالات متداول

منظور از حسابداری مالیاتی چیست؟

منظور از حسابدار مالیاتی، تمامی فعالیت‌های است که یک شرکت یا یک فرد، برای انجام امور مربوط به مالیات، آن‌ها را انجام می‌دهد.

آیا رسیدگی به چک‌های شرکت جزو وظایف حسابدارهای مالیاتی است؟

بله، تمامی اقدامات مربوط به چک‌های شرکت جزو وظایف آن‌ها است.

بهترین شرکت حسابداری مالیاتی را چگونه انتخاب کنیم؟

ابتدا از اعتبار و معتبر بودن آن‌ها، اطمینان پیدا کنید؛ سپس رزومه و رضایت مشتریان قبلی را بسنجید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *