انواع حسابداری

رایان محاسبان

انواع حسابداری

انواع حسابداری را میتوان در زمینه های فعالیت و مفاهیم مختلف طبقه بندی کرد و حسابداران آن رشته کارهای متفاوت از هم انجام می دهند. حسابداری با توجه به این که یکی از زیر رشته های اقتصاد است به کسب و کارهای مختلف کمک می کند تا امور مالی خود را بررسی کرده و آن ها را ارزیابی کنند. حسابداری کارهای اقتصادی و مرتبط با ورودی های مالی یک شرکت را بررسی کرده و داده های مرتبط با آن را به صورت گزارش در اختیار مدیران کسب و کار قرار می دهد.

حسابداری زیر مجموعه علوم مهندسی بوده و در حقیقت در حسابداری جمع آوری،تجزیه تحلیل، ثبت و طبقه بندی اطلاعات مالی انجام شده و در نهایت با ایجاد گزارش مدیران میتوانند تصمیمات مهمی در کسب و کار خود بگیرند.

حسابداری دارای شاخه های گوناگونی است که در ادامه با انواع آن آشنا می شویم.

بررسی انواع حسابداری

  • حسابداری مالی
  • حسابداری مالیاتی
  • حسابداری عمومی
  • حسابداری مدیریتی
  • حسابداری قانونی
  • سیستم های اطلاعات حسابداری
  • حسابداری هزینه ( قیمت تمام شده)
  • حسابداری دولتی
  • حسابداری شرکتی

حسابداری مالی

در حسابداری مالی روش کار به این شکل است که حسابدار اطلاعات مالی شرکت را جمع آوری، ثبت و طبقه بندی کرده و گزارشات مالی مثل صورتهای مالی تهیه میکنند. در این روش گزاراشاتی مثل ترازنامه و صورت زیان ایجاد میشود، که با آن مدیران و سهامداران میتوانند تصمیمات آتی گرفته و شرکت را به سمت توسعه و پیشرفت حرکت دهند.

یکی از انواع حسابداری مرتبط با حسابداری مالی است که در آن داده ها برای تکمیل و ارائه گزارشات مالی جمع آوری و بررسی می شوند. حسابدارانی که در این رشته فعالیت می کنند، به مدیران کسب و کار نیز برای استفاده از روش های مالی سودآور تر مشورت می دهند. همین طور آن ها وظیفه دارند تا در حسابداری مالی تمام کارهای مرتبط با امور مالی را در دفاتر کل ارزیابی و بررسی کنند و تمام فرآیندهای داخلی مرتبط در این زمینه را در نظر بگیرند. این کارها می تواند بررسی و ارزیابی دفاتر کل، حساب های دریافتی و پرداختی، مزایا، حقوق و دستمزد و … باشد. حسابداران مالی در واقع به تراکنشات مرتبط با امور مالی را بررسی، ارزیابی و ثبت می کنند.

حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی که تخصص یک حسابدار مالیاتی است، یکی دیگر از انواع حسابداری محسوب می شود که به شرکت های مختلف کمک کرده تا مدارک مالیاتی خودشان را بتوانند با توجه به ورودی مالی هماهنگ کنند. این حسابداران به مجموعه ها و شرکت های مختلف برای تکمیل و ارسال کردن اظهارنامه مالیاتی نیز کمک می کند تا بتوانند تکالیف مالیاتی خود را به خوبی انجام دهند. حسابداری مالیاتی با توجه به قوانین مالیات در کسب و کارهای مختلف اهمیت زیادی دارد و یک حسابدار فعال در این زمینه باید جدیدترین قوانین مالیاتی که در هر دوره مالیاتی تفاوت پیدا می کند، کاملا بررسی و ارزیابی کند. همین طور حسابداری مالیاتی انواع محاسبات مالیاتی، بدهی های مالیاتی و کارهای مرتبط با اظهارنامه و ….را نیز انجام می دهد. با توجه به اهمیت مالیات در حال حاضر و قوانین آن، حسابداری مالیاتی نقش پر رنگی در کسب وکارهای مختلف ایفا می کند.

حسابداری عمومی

حسابداری عمومی نوعی از انواع حسابداری است که با توجه به نیاز مشتریان انجام داده می شود. کسانی که در زمینه حسابداری عمومی فعال هستند، می توانند خدمات حسابرسی را هم ارائه دهند و یا این که به صورت مشاور حسابداری هم فعال باشند.

به عبارتی دیگر حسابداری عمومی می تواند از خدمات مالیاتی، حسابرسی و … هم برخوردار باشد و زمینه فعالیت آن به نسبت دیگر انواع حسابداری گسترده تر است. حسابداری عمومی می تواند از صورت های مالی تا گزارشات مالیاتی را انجام دهد. همین طور یکی از خدماتی است که معمولا شرکت ها از شکل برون سپاری آن استفاده می کنند. حسابداران خبره و با تجربه با توجه به زمینه ی گسترده ای که حسابداری عمومی دارد، در آن فعالیت می کنند.

حسابداری مدیریتی

هدف از حسابداری مدیریتی، برنامه ریزی، بررسی و دقت روی امور مالی یک شرکت است. اسناد و مدارکی که در حسابداری مدیریتی بررسی می شود معمولا محرمانه بوده و اطلاعات آن اهمیت زیادی دارد. حسابداران مالی با بررسی و مدیریت داده های مرتبط را ارزیابی می کنند و با مدیران آن ها را به تعامل گذاشته تا یک برنامه ریزی داشته باشند.

حسابدارای مدیریتی کمک زیادی به مدیران کسب و کار می کند و راهکارهای دراز مدت ارائه می دهد تا بتوانید از آن ها به خوبی بهره ببرند. حسابداری مدیریتی خود به تنهایی به انواع مختلفی تقسیم می شود که از جمله آن ها می توان به حسابداری اجرایی، حسابداری استراتژیک و مدیریت ریسک اشاره کرد.

حسابداری قانونی

حسابداری قانونی یکی از انواع حسابداری است که هدف آن بررسی، جمع آوری داده ها و اطلاعات مرتبط با اسناد می باشد. حسابداری قانونی بیشتر روی صورت های مالی تمرکز دارد و کسانی که در این زمینه دارای تجربه و مهارت زیادی هستند، روی پرونده های مرتبط با حسابداری کار می کنند. حسابداران این رشته مدارک مالی را جمع آوری کرده و با توجه به گزارشات به رسیدگی های قانونی مرتبط کمک می کنند. فعالیت حسابداری قانونی و اسناد و مدارک آن از اهمیت و حساسیت زیادی برخوردار است.

سیستم اطلاعات حسابداری

سیستم اطلاعات حسابداری به سیستمی گفته می شود که اطلاعات و ورودی های مالی را در زمان کارهای حسابداری جمع آوری و نگهداری می کند و سپس آن ها را با توجه به نیاز کسب و کار و مدیران مجموعه پردازش می کند و به صورت گزارش به مدیران ارائه می دهد. شرکت های حسابداری معمولا سیستم های اطلاعاتی حسابداری را بررسی و جمع آوری کرده و آن ها را ارائه می دهد. همان طور که می دانید شرکت های مختلف برای بخش های گوناگون نیاز به سیستم حسابداری دارند تا بتوانند از آن ها به خوبی بهره بگیرند. سیستم اطلاعات حسابداری در این زمینه فعالیت می کند که با توجه به گسترش استفاده از سیستم ها در شرکت های مختلف اهمیت زیادی پیدا کرده است.

حسابداری بهای تمام شده

بهای تمام شده یا همان قیمت تمام شده به مبالغی گفته می شود که برای تولید یک محصول پرداخت شده است که می تواند شامل دستمزد نیروی کار، مواد اولیه و مواد مصرفی و … باشد. حسابداری بهای تمام شده یکی از انواع حسابداری است که امروزه اهمیت زیادی دارد، چرا که هزینه های مرتبط با تولید محصول به صورت مستقیم و غیر مستقیم را بررسی می کند.

حسابداری بهای تمام شده که به حسابداری صنعتی نیز اشاره دارد، به شرکت ها و مجموعه های تولیدی مختلف کمک کرده تا با بررسی هزینه های محصولات عرضه شده، مالیات، استهلاک، موجودی ها و …. تصمیمات مختلف بگیرند. حسابداران این رشته مدل ها و برنامه های مالی دقیقی ایجاد می کنند که به کسب و کارهای مختلف کمک کرده تا کارهای خود را به خوبی مدیریت نمایند. در واقع حسابداری قیمت یا بهای تمام شده باعث می شود تا کارکرد ها بهتر گردد و هزینه ها کنترل و مدیریت شود. 

حسابداری دولتی

حسابداری دولتی به بررسی و برنامه ریزی منابع مالی مرتبط با قسمت های دولتی می پردازد. این رشته حسابداری در واقع روی اسنادی کار می کند که برای دولت های محلی است. این حسابداری با دیگر انواع حسابداری تفاوت هایی دارد که در آن نهادهای دولتی هزینه ها و مبالغ مرتبط را پیگیری می نمایند.

حسابداری شرکتی

یکی دیگر از انواع حسابداری که امروزه نام آن را زیاد می شنویم حسابداری شرکتی است. این نوع حسابداری با مدیریتی تفاوت هایی دارد. حسابداری شرکتی از نرم افزار برای انجام صورت های مالی و همین طور بررسی اطلاعات استفاده می کند تا بتواند کارکرد یک مجموعه را بررسی کند.

حسابداران شرکتی در واقع به بررسی و آماده کردن ترازنامه، حسابرسی، بررسی حقوق کارمندان، بررسی امور مالی شرکت و تهیه صورت های مالی و گردش حساب می پردازند. حسابداران شرکتی به مدیران کسب و کار کمک کرده تا در زمینه های مالی پیش بینی دقیق تری داشته باشند و ریسک های سودآور تری انجام دهند. همین طور حسابدار شرکتی به بررسی سود و زیان شرکت، تهیه دفاتر کل، گزارشگیری ورودی های مالی در زمان های مختلف و بررسی اسناد و فاکتورها نیز می پردازد.

انواع حسابداری از نظر کسب درآمد

شرکت ها برای کسب درآمد میتوانند فعالیت های متنوعی داشته باشند و هر کدام شیوه متفاوتی اجرا میکنند. که شامل حسابداری خدماتی، حسابداری بازرگانی و حسابداری تولیدی می شود.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه