قرارداد حسابداری

رایان محاسبان

قرارداد حسابداری نوعی قرارداد کار موقت یا دائم است که بر اساس ماده 7 قانون کار نوشته شده و پذیرش می‌شود. بر اساس ماده 7 قانون کار «قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که بر اساس آن، کارگر در قبال دریافت حق السعی، کاری را به مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام می‌دهد».

قرارداد حسابداری

بر اساس قرارداد حسابداری، حسابدار برای مدت معلوم و یا موقتاً توسط کارفرما به‌کار گرفته می‌شود و بنابه ساعات کاری و حجم کاری خود، حق‌ الزحمه‌ خود را از سوی کارفرما دریافت می‌کند. در این قرارداد، تمام شرایط و مسئولیت‌ های حسابدار نوشته شده و امضا می‌شود.

صرف نظر از نوع کاری که قصد انجام آن را دارید، همیشه باید به فکر بستن قرارداد حسابداری باشید. این مزایا ممکن است به تصمیم گیری شما کمک کند:

مدت همکاری مشخص می شود
هر دو طرف دامنه مسئولیت های خود را درک می‌کنند
هیچ یک از طرفین در مورد هزینه های دریافتی گیج نمی‌شوند

بدون قرارداد حسابداری، شما و مشتریتان ممکن است یک یا چند مورد از این عواقب را تجربه کنید:

مشکل در دریافت حقوق، جدول زمانی نامشخص، استانداردهای کیفیت برآورده نشده، تغییرات غیرمنتظره و عدم توانایی برای درخواست در هنگام بروز مشکلات.

مهمترین مواردی که در قرارداد بایستی درج شود عبارت خواهد بود از:

نام و آدرس مشتری و حسابدار
موضوع قرارداد
حسابدار چقدر حقوق دریافت خواهد کرد
مهلت همکاری چقدر خواهد بود
تعیین وظایف حسابدار در شرکت
مسئولیت‌های کارفرما در شرکت
و ..

برای کسب اطلاعات بیشتر فرم را تکمیل نمایید تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند

یکی از مهم ترین اقداماتی که زمان شروع همکاری با شرکت ها و سازمان های در خصوص خدمات مالی مختلف از جمله شرکت های حسابداری باید مد نظر داشته باشید، تهیه و تنظیم قرارداد حسابداری است. در واقع قرارداد حسابداری یک نوع قرارداد است که بین کارفرما و مدیر مالی یا حسابدار به صورت موقت یا دائم بسته می شود.

در واقع با توجه به این که برخی شرکت ها صرفا در یک بازه زمانی مشخص و کوتاه نیاز به همکاری و استفاده از دانش و تجربه یک حسابدار دارند، لازم است که به صورت پاره وقت اقدام به تنظیم قرارداد حسابداری کنند تا با مشکلی در روند همکاری خود مواجه نشوند.

دلایل نیاز به قرارداد حسابداری

زمان شروع هر نوع همکاری بین سازمان ها یا افراد مختلف، لازم است که یک قرارداد جامع و کامل به منظور آشنایی و متعهد شدن دوطرف قرارداد تنظیم و امضا شود. در واقع در صورتی که در طول همکاری با اختلاف یا مشکلات دیگر مواجه شدید، امکان پیگیری های قانونی و مراجعه به مراجع قانونی کار زمان بر و دشواری است.

علاوه بر این، در صورتی که حسابدار مالی یا کارفرما به تعهدات خود پایبند نباشد، در اداره کار هم به عنوان مرجع رسیدگی به این نوع اختلافات قابل پیگیری نیست. همچنین با توجه به این که حسابداری یک شغل حساس و مهم است، برای جلوگیری از سوء تفاهمات آتی یا سوء استفاده از طرف دو طرف لازم است قرارداد حسابداری تعیین و امضا شود.

22 سال سابقه حسابداری رایان محاسبان

نکات مهم در قرارداد حسابداری

قبل از بستن قرارداد حسابداری باید کارفرما و حسابدار هر دو نکاتی را رعایت کنند تا از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری شود. در ادامه برخی از نکات مهم قراردادهای حسابداری را مطرح می‌کنیم.

  • قبل از بستن قرارداد باید تمام وظایف و شرایط کاری بین کارفرما و حسابدار مطرح شود.
  • موضوع قرارداد باید مشخص و کاملاً شفاف باشد و هیچ ابهامی در هیچ یک از بندهای قرارداد وجود نداشته باشد.
  • تاریخ و زمان دقیق آغاز کار حسابدار به طور صریح و واضح در قرارداد ذکر شود.
  • نام هر دو طرف قرارداد، یعنی کارفرما و کارگر، به طور کامل و شفاف در قرارداد ذکر شده و نام شرکت یا کسب‌وکار موردنظر نیز ذکر شود.
  • روش‌های فسخ قرارداد و حل مشکلات احتمالی در قرارداد ذکر شود.
  • وظایف، دستمزد و ساعات کاری حسابدار به طور کاملاً رسمی و واضح در قرارداد ذکر شود.
  • ضمانت‌های گرفته شده و لازم، برای حسن انجام کار در قرارداد ذکر شود.

مزایای قرارداد حسابداری

استفاده از قرارداد حسابداری برای هر حسابدار متخصص و خبره‌ ای، یکی از مهم‌ ترین اصل‌های کاری حسابداری محسوب می‌شود؛ زیرا علاوه بر مشخص شدن مسئولیت و وظایف حسابداران، تمامی شرایط به صورت مکتوب نوشته می‌شود و چنانچه در آینده هر گونه مشکل کاری پیش آید، حسابدار و کارفرما می‌تواند با استناد به قرارداد کاری حسابداری، مشکل به وجود آمده را رفع کند.

همچنین عقد قرارداد حسابداری باعث می‌شود تا هیچ گونه اتهام گریبان‌ گیر طرفین قرارداد حسابداری نشود. در صورت وجود قرارداد حسابداری و به‌وجود آمدن هر گونه مشکل و اختلافی، طرفین قرارداد می‌توانند با در دست داشتن قرارداد خود به یکی از مراجع قانونی مراجعه کرده و خواستار رسیدگی به حق و حقوق خود شوند.

یک قرارداد حسابداری خوب چه شرایطی باید داشته باشد؟

زمانی که قصد نوشتن و تنظیم قرارداد حسابداری را دارید، باید مد نظر داشته باشید که یک قرارداد کامل و خوب باید در آن مشخصات دو طرف قرارداد به صورت کامل درج شود. علاوه بر این، به منظور جلوگیری از بروز هر گونه خطا یا کم کاری و سوء استفاده های دیگر باید به کلیه جزئیات مختلف در مورد شرایط همکاری، مدت زمان همکاری، نوع همکاری (بلند مدت، پاره وقت، تمام وقت)، شرایط فسخ قرارداد، تاریخ انعقاد قرارداد، وظایف و مسئولیت های حسابدار، و همچنین تعهدات کارفرما در آن درج و نوشته شود.

قرارداد حسابداری در دو نسخه تهیه و تنظیم می‌شود و هر دو طرف قرارداد باید یک نسخه اصلی از قرارداد حسابداری نزد خود داشته باشند تا در صورت وجود هرگونه مشکلی میان طرفین، طرفین قرارداد بتوانند از حق خود دفاع کنند. برای اینکه هر دو نسخه قرارداد دارای ارزش قانونی باشد، باید هر دو قرارداد دارای مهر، امضا و اثر انگشت طرفین قرارداد باشد.

نمونه قرارداد حسابداری

ابتدا مشتری درخواست و انتظارات خود را به حسابدار تحویل می‌دهد، درصورت موافقت حسابدار توافقنامه‌ای با مفاد زیر به صورت کتبی بین آنها منعقد میشود:

این قرارداد حسابداری با موضوع  ______  در تاریخ ______________ ، توسط خانم/ آقا (کارفرما) ________  با آدرس_________________  ، و خانم/ آقا (حسابدار) _________________________________ با آدرس منعقد می شود.

  • جبران خسارت. طرفین توافق می کنند که حسابدار خدماتی را به صورت ماهانه و یا سالانه و یا به صورت فصلی به مشتری ارائه دهد.

خدمات با نرخ ساعتی ____ انجام خواهد شد. در صورت عدم پرداخت فاکتورها در مدت (30) روز، حسابدار حق دارد پنج درصد (5%) هزینه تأخیر دریافت کند.

  • مدت، اصطلاح. این توافقنامه همانطور که در بالا ذکر شد از تاریخ لازم الاجرا شدن شروع می شود و تا ___________ ادامه خواهد داشت.
  • مالکیت محصول کار. در نتیجه این توافقنامه، حسابدار وظایف و یا نتایجی را برای مشتری ایجاد می‌کند، در این هنگام تمام نتایج کار باید متعلق به مشتری باشد. حسابدار هیچ گونه حقی نخواهد داشت و پس از خاتمه قرارداد، تمام محصولات کاری را تحویل می‌دهد.
  • محرمانه بودن. در طول این قرارداد، ممکن است لازم باشد که مشتری اطلاعات اختصاصی، از جمله اطلاعات مالی، اسرار تجاری، دانش صنعت، و سایر اطلاعات محرمانه را با حسابدار به اشتراک بگذارد تا حسابدار بتواند خدمات را تکمیل کند. حسابدار هیچ یک از این اطلاعات اختصاصی را در هیچ زمانی به اشتراک نخواهد گذاشت. حسابدار همچنین در هیچ زمانی از هیچ یک از این اطلاعات اختصاصی برای منافع شخصی حسابدار استفاده نخواهد کرد. این بخش حتی پس از فسخ قرارداد با فسخ طبیعی آن یا فسخ زودهنگام توسط هر یک از طرفین به قوت خود باقی می ماند.
  • حسابرسی. حسابدار سوابق کاملی از کلیه امور تجاری انجام شده مربوط به خدمات و این قرارداد را حفظ خواهد کرد. سوابق حسابدار برای بازرسی و ممیزی کامل توسط مشتری و نهادهای دولتی برای مدت زمانی که طبق قانون لازم است در دسترس خواهد بود.
  • مهلت قرارداد. این قرارداد ممکن است در هر زمانی توسط هر یک از طرفین با اطلاع کتبی به طرف دیگر فسخ شود. مشتری مسئول پرداخت کلیه خدمات انجام شده تا تاریخ فسخ خواهد بود، به استثنای موارد نقض این قرارداد توسط حسابدار، که در آن حسابدار نتواند چنین تخلفی را در صورت اطلاع معقول برطرف کند. پس از فسخ، حسابدار باید تمام محتوا، مواد و محصول کاری مشتری را در اولین فرصت به مشتری بازگرداند.
  • نمایندگی ها و ضمانت نامه ها. هر دو طرف اظهار می دارند که به طور کامل مجاز به انعقاد این موافقتنامه هستند. حسابدار موافقت می کند که خدمات حسابداری را مطابق با استانداردهای اخلاقی تعیین شده توسط هیئت استانداردهای اخلاق بین المللی برای حسابداران انجام دهد. تمام تجزیه و تحلیل ها، سوابق، گزارش ها و پرونده ها مطابق با قوانین انجام می شود.
  • حل اختلافات احتمالی. هر یک از طرفین توافق می‌کنند چنانچه بر اثر وقوع شرايط خارج از كنترل، برطرف کردن مشکل غیر ممکن باشد و یا با تاخیر صورت گیرد، کارفرما و پیمانکار براي یافتن راه حل مناسب باید مشارکت کنند. سعی میشود که كليه اختلافات احتمالي ناشی از قرارداد ابتدا از طريق مذاكره رفع شود و در صورت عدم توافق طرفین به صورت قانونی پیگیری خواهد شد.
  • محدودیت مسئولیت. تحت هیچ شرایطی، هیچ یک از طرفین در قبال شخص دیگر یا شخص ثالثی در قبال خسارات ناشی از هر یک از بخش‌های این توافق‌نامه، از جمله، اما نه محدود به ضرر و زیان، مسئولیتی در قبال شخص ثالث ندارند. تحویل، که ربطی به یا نتیجه مستقیم سهل انگاری یا نقض یک طرف ندارد.
  • قرارداد قانونی. این موافقتنامه بین طرفین همانطور که در بالا ذکر شد قانونی و الزام آور است. این توافقنامه ممکن است هر یک از طرفین اظهار می دارند که صلاحیت انعقاد این موافقتنامه را دارند.
  • توافق. طرفین تصدیق و موافقت می کنند که این موافقتنامه نمایانگر کل توافق بین طرفین است. در صورتی که طرفین مایل به تغییر، افزودن یا تغییر هر یک از شرایط باشند، باید این کار را به صورت کتبی انجام دهند تا به امضای هر دو طرف برسد.

سپس طرفین با شرایط و ضوابط مندرج در بالا موافقت می کنند و رضایت خود را اعلام می‌کنند:

حسابدار

نام: _____________________________________

تاریخ: _____________________________________

امضاء: _____________________________________

مشتری

نام: _____________________________________

تاریخ: _____________________________________

امضاء: _____________________________________

قوانین و مقرارت قرارداد حسابداری شامل چه چیزهایی است؟

زمان شروع همکاری و مشخص نمودن وظایف یا برون سپاری حسابداری و …، قوانین و مقررات و شرایط مختلف وجود دارد که زمان عقد قرارداد باید در مورد آن ها اطلاعات و آگاهی کاملی داشته باشید. با توجه به قوانین و مقررات قرارداد حسابداری لازم است که طی تنظیم و نوشتن قرارداد به موارد مختلف زیر نیز دقت داشته باشید:

محل انجام کار در نمونه قرارداد کار حسابداری

با توجه به این که امکان همکاری حسابداری به صورت دورکار و همچنین به صورت حضوری وجود دارد؛ می توانید زمان تنظیم قرارداد محل انجام کار را در آن ذکر کنید. تعیین محل کار معمولا توسط کارفرما تعیین می شود و مشخص می کند که طی مدت زمان همکاری و تا زمان به اتمام رسیدن پروژه در چه مکانی همکاری و تعامل داشته باشید. در صورتی که اقدام به برون سپاری پروژه کرده اید، نیز باید محل دقیق و نوع همکاری در آن مشخص و نوشته شود. برای مثال در صورتی که به صورت دورکاری قصد همکاری دارید، در طی همکاری کارفرما را باید در جریان اقدامات انجام شده قرار دهید.

ساعت کاری نمونه قرارداد کار حسابداری

یکی از مهم ترین موارد دیگری که باید زمان تنظیم و نوشتن قرارداد کار حسابداری به آن توجه داشته باشید، مشخص کردن ساعت کاری جهت شروع همکاری است. درج و تعیین ساعت کاری در قرارداد باعث می شود که فرد با دقت و تعهد بیشتری در محل کار حاضر شده و به وظایف خود رسیدگی کند. در واقع معمولا درج ساعت کاری در قرارداد کار حسابداری معمولا برای کار حضوری نوشته می شود. اما برخی از کارفرمایان که به تعهد کاری کارمندان نیز اهمیت می دهند، برای کارمندان دور کار نیز ساعت کاری مشخص می کنند.

حق السعی در نمونه قرارداد کار حسابداری

بدیهی است که در هر نمونه همکاری یا قراردادی کارمند یا حسابدار باید از مزایا، حقوق و دستمزدی بهره مند شود. بنابراین کارفرما نیز باید طبق ساعت کاری، میزان تحصیلات حسابدار یا سابقه کاری و میزان مهارت او در انجام امور حسابداری و … حقوق و به اصطلاح حق السعی او را مشخص نماید. این کار علاوه بر افزایش اطمینان خاطر حسابدار، باعث افزایش تعهد کارفرما نیز در پرداخت و رعایت حقوق و دستمزد می شود. حسابدار نیز باید زمان امضا و مطالعه کردن شرایط قرارداد، از میزان حق السعی خود مطلع بوده و رضایت داشته باشد. همچنین در برخی موارد نیز لازم است که در صورت افزایش بهره وری، میزان پاداش حسابدار یا کارمند مشخص باشد.

5/5 - (2 امتیاز)