دیوانه وار با شما هستیم:
شرکتهای بازرگانی یکی از مهمترین و اصلیترین شرکتهای فعال در هر کشوری هستند. با توجه به نوع فعالیت شرکتهای بازرگانی، حسابداری آنها نیز حائز اهمیت بوده و حسابداری این شرکتها باید با رعایت موارد بسیار حساس و دقیقی انجام شود تا هیچ گونه خطایی به وجود نیاید. برای آشنایی با نحوه حسابداری شرکت های بازرگانی و نکات بسیار مهم مربوط به آنها، در این مقاله با ما همراه باشید.

شرکتهای بازرگانی
پیش از توضیح و ذکر ویژگیهای حسابداری شرکت های بازرگانی، بهتر است در ابتدا با تعریف شرکت بازرگانی آشنا شویم. شرکتهای بازرگانی به واحدهایی گفته میشود که برای کسب سود و فعالیت خود، بدون اینکه در پروسه تولید کالایی نقش داشته باشند، به خرید و فروش آن کالا در سطح بزرگی میپردازند. برخی اوقات شرکتهای بازرگانی با واردات یا صادرات کالاهایی خاص به فعالیت مشغول هستند. از آنجایی که بسیاری از شرکتهای بازرگانی، کالایی را از مقصد خریده و آن را در میان خریداران عمده فروش و یا تک فروش توزیع میکنند، حسابداری این شرکتها نیز اهمیت فراوانی داشته و باید نکات بسیار مهمی در نظر گرفته شود. علاوه بر خرید و فروش، شرکتهای بازرگانی کالاهایی را برای مدت زمانی در انبار خود نگهداری میکنند و پس از گذشت مدت زمانی معین، کالاها را توزیع میکنند. بنابراین حسابداری شرکت های بازرگانی باید علاوه بر رسیدگی به خرید و فروشهای انجام گرفته توسط شرکت، موجودی کالاهای انبار شده را نیز بررسی کند.
برخی از شرکتهای بازرگانی، روشهایی مانند خرید و فروش نسیه، خرید و فروش امانی و فروش نقدی را نیز در تجارت خود به کار میبرند. استفاده از این روشها باعث میشود تا حسابداری شرکت های بازرگانی، متفاوت از حسابداری سایر شرکتها باشد.

نحوه حسابداری شرکت های بازرگانی
با توجه به مواردی که در مورد شرکتهای بازرگانی ذکر شد، حسابداری این شرکتها، تفاوتهایی با حسابداری معمولی خواهد داشت. این شرکتها باید همواره برای انجام کارهای حسابداری خود از حسابداران باتجربه و ماهر بهره گیرند تا از بهوجودآمدن هرگونه مشکلی جلوگیری کنند. امروزه بسیاری از شرکتها از سیستمهای حسابداری برای ثبت اطلاعات خود استفاده میکنند. برخلاف گذشته، امروزه بسیاری از شرکتها، مبنای کار خود را سیستمهای ثبت و حسابداری قرار میدهند. سیستمهای مورد استفاده در شرکتهای بازرگانی به دو نوع مختلف ادواری و دائمی تقسیم میشود که در ادامه به توضیح هر یک از آنها میپردازیم.
سیستمهای ادواری
در این نوع سیستمها، موجودی کالاها و خرید و فروش آن در دفاتر و سیستمهای ثبتی، ثبت نشده و در طول مدت زمان معین، گردشی ندارد. در این نوع سیستمها، موجودی کالاها و میزان خرید و فروش در سیستمها در پایان سال تجاری و کاری ثبت شده و حساب میگردد. در این روش با شمارش کالاهای موجود شرکت و محاسبه بهای آنها، موجودی پایان دوره و یا موجودی ابتدای سال جدید، در دفاتر و ترازنامهها ثبت میشود.
سیستمهای دائمی
در این روش، حساب یک شرکت و حساب موجودی کالاها در یک شرکت در خرید و فروشها، بدهکار و بستانکار ثبت میشود. بدین ترتیب با فروش یک کالا و یا با برگشت آن به انبار، موجودی کالا بهروزرسانی شده و موجودی انبار به شکلی صحیح ثبت میشود.
هر یک از شرکتهای بازرگانی، میتوانند با بررسی شرایط و وضعیت موجودی کالاهای خود، سیستم مورد نظر خود را انتخاب کنند. وجود یک سری از اطلاعات برای حسابداری شرکت های بازرگانی مهم و ضروری است. مهمترین اطلاعاتی که برای حسابداری یک شرکت بازرگانی موردنیاز است، عبارتاند از:
- تعداد موجودی کالا
- قیمت تمام شده کالای به فروش رسیده
- قیمت تمام شده کالای خریداری شده
- میزان فروش
یک حسابدار کاردان و حرفهای است که میتواند با استفاده از اطلاعات ذکر شده، تمام حساب و کتابهای یک شرکت بازرگانی را به درستی بررسی کرده و آنها را تنظیم کند.
وظایف حسابداری بازرگانی
واحد حسابداری در یک شرکت بازرگانی وظایف و مسئولیتهای مختلفی دارد که باید این مسئولیتها و وظایف را با دقت و حساسیت بالایی انجام دهد. وظایف مهم و اساسی حسابداری در یک شرکت بازرگانی در ادامه مطلب آورده شده است:
- ثبت سند حسابداری شرکت بازرگانی
- تهیه صورتهای مالی
- تهیه ترازنامه مالی و مالیاتی
- تهیه سود و زیان شرکت
- تهیه صورت حسابها و گردش نقدینگی شرکت
- حساب حقوق و دستمزد کارکنان و کارگران مجموعه
یکی از مهمترین وظایفی که واحد حسابداری شرکت های بازرگانی دارند، بررسی موجودی کالاهای خریداری شده و کنترل قیمت تمام شده کالای خریداری شده و یا به فروش رسیده است. ثبت سند حسابداری نیز از دیگر وظایف مهم حسابداری شرکت های بازرگانی است. ثبت سند حسابداری به صورت روزانه در شرکتهای بازرگانی انجام شده و در سیستم ثبت میشود. محاسبه سود و زیان یک شرکت بازرگانی، امری بسیار پیچیده و مهم است که حسابداران و واحدهای حسابداری باید به آن دقت کنند.

تخفیفات رایج در شرکتهای بازرگانی
علاوه بر تمام نکاتی که در مورد شرکتهای بازرگانی گفته شد، اغلب شرکتهای بازرگانی برای رضایت مشتری یا فروش کالاها و محصولات خود، از تخفیفاتی حین فروش کالاهای انبارشده استفاده میکنند. آشنایی با این تخفیفات و نحوه ثبت تخفیفات در دفاتر ثبتی شرکتهای بازرگانی، یکی از مهمترین کارهایی است که یک حسابدار شرکت بازرگانی باید انجام دهد. در ادامه مطلب به معرفی و توضیح هریک از تخفیفات خواهیم پرداخت.
1: تخفیف تجاری
اکثر شرکتهای بازرگانی هنگام معامله به صورت عمده با شرکتهای تجاری، تخفیفاتی را برای آنها در نظر میگیرند. حتی برخی از شرکتهای بازرگانی تخفیفاتی را برای زمانهای ویژهای از سال در نظر میگیرند که به این نوع تخفیفات، تخفیفات تجاری گفته میشود. تخفیفات تجاری در هیچ کجا و هیچ سیستمی ثبت نمیشود و فقط مبلغ اصلی خرید کالا در حسابداری بازرگانی، لحاظ میشود.
2: تخفیف نقدی
برخی از فروشندههای شرکتهای بازرگانی هنگام فروش کالاهای خود، برای کسانی که مبلغ مورد نظر را زودتر از موعد مقرر تحویل دهند، تخفیفاتی در نظر میگیرند. در واقع این کار نوعی تشویق برای خریداران کالاها است و بدین طریق کالاهای بیشتری به فروش میرسد. به دلیل اینکه، این نوع از تخفیفات تا زمان معامله تعیین نشده و فقط هنگام خرید و فروش تعیین میشود؛ مبلغ تخفیف به عنوان بدهکار و مبلغ پرداخت شده به عنوان بستانکار در سیستم حسابداری ثبت میگردد. هنگامیکه مبلغ مورد نظر در موعد مقرر و حتی زودتر از آن پرداخت شود، مبلغ کلی پرداخت شده با تخفیف مورد نظر در سیستم ثبت میشود.
3: تخفیف توافقی
این نوع از تخفیف، به عنوان نوعی از چانهزنی تجاری نیز شناخته میشود. قبل از انجام معامله، تخفیف تجاری بین فروشنده و خریدار تعیین میشود و به همین دلیل مانند تخفیف تجاری در سیستم ثبت نمیشود. تخفیف توافقی نیز مانند تخفیف تجاری، اغلب در زیر فاکتور به ثبت میرسد.
4: تخفیف به دلیل عیب و نقص
برخی مواقع، خریدار، خواستار مرجوع بخشی از کالا به دلیل وجود عیب و نقص و یا عدم تطابق کالا با کالای مورد نظر میشود. در این شرایط تخفیفی برای خریدار در نظر گرفته و از مبلغ مورد نظر کالا کاسته میشود. این نوع تخفیف در سیستم ثبتی و حسابداری به ثبت میرسد.

رایان محاسبان؛ معتبرترین شرکت حسابداری بازرگانی
با توجه به حساس بودن حسابداری شرکتهای بازرگانی، برخی از مدیران شرکتهای بازرگانی ترجیح میدهند، حسابداری شرکت خود را برون سپاری کنند و از خدمات یک شرکت حسابداری معتبر و متخصص استفاده کنند. شرکت رایان محاسبان با داشتن 20 سال سابقه کاری و گردآوری حسابداران ماهر و متخصصان مالی حرفهای، انواع خدمات مالی، حسابداری، حسابرسی و خدمات مالیاتی را با بالاترین سرعت و بیشترین دقت انجام میدهد. رایان محاسبان با رعایت تمام قواعد و قوانین مالیاتی و مالی و بهروزبودن سیستمهای حسابداری توانسته رضایت مشتریان خود را جلب کرده و به فعالیت بپردازد.