به حسابداری که بتواند با شرکت در آزمون جامعه حسابداران رسمی ایران و قبولی در این آزمون دشوار به جمع جامعه حسابداران رسمی بپیوندد، حسابدار رسمی گفته می شود؛ پس از قبولی در این آزمون، حسابدار دارای مهر و امضای اختصاصی خود خواهد بود که تایید شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور است، حسابدار رسمی، در واقع حسابدار قسم خورده و مورد تایید وزارت امور اقتصادی و دارایی است.
این افراد می توانند در آزمون جامع حسابداران رسمی ایران شرکت کنند؟
- بایستی افراد، تبعه جمهوری اسلامی ایران باشند و عدم سابقه موثر کیفری را ارائه دهند.
- در زمینه های مالی و اداری سوء سابقه نداشته باشند.
- مدرک کارشناسی حسابداری و یا بالاتر از آن را اخذ کرده باشند.
- 6 سال سابقه کار تمام وقت به عنوان حسابدار در شرکت ها و ارگان های دولتی یا خصوصی داشته باشند. ( که دو سال آن حتما بایستی در کشور ایران باشد.) دقت داشته باشید سابقه کار باید حتما با بیمه همراه باشد و نمیتواند همزمان با تحصیل در نظر گرفته شود. سابقه تدریس رشته های حسابداری هم در صورت تاییدیه دانشگاه مورد قبول است.
شاید بخواهید بدانید که فردی با مدارک کارشناسی دیگر رشته ها در رشته حسابداری کارشناسی ارشد و یا دکترا گرفته باشد می تواند در این آزمون شرکت کند؟ بله اما از اخذ آخرین مدرک ، 6 سال سابقه کاری وی محاسبه خواهد شد، حتی اگر پیش از آن به مشاغلی در زمینه های انواع حسابداری مشغول بوده باشد، سابقه وی بعد از اخذ مدرک مرتبط با حسابداری محاسبه خواهد شد.
صفر تا صد آزمون جامعه حسابداران رسمی ایران
این آزمون در سامانه تشخیص صلاحیت حرفهای حسابداران رسمی (https://tsh2.mefa.ir/index) اعلام و برگزار می گردد، برای شرکت در این آزمون ابتدا باید در این سایت ثبت نام کرده و مدارک و اطلاعات درخواستی را ارائه دهید. در واقع ثبت نام در این سایت نقطه آغاز تبدیل شدن به حسابدار رسمی است. مجری برگزاری آزمون وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور است.
مدارک لازم برای ثبت نام آزمون حسابداری رسمی :
- تصویر عکس 3*4 با حداکثر حجم 150 کیلو بایت
- تصویر کارت ملی، کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی برای آقایان، تصویر شناسنامه همگی با فرمت های مجاز .jpg یا .bmp و یا .pdf
- تصویر آخرین مدرک تحصیلی مورد تایید مراجع رسمی کشور (مدارک معادل مورد پذیرش نیست)
- تصویر ریز نمرات با مهر تایید دانشگاه
- گواهی سوابق کاری مرتبط و تمام وقت
- تصویر گواهی بیمه تامین اجتماعی به مدت حداقل 6 سال
و اما آزمون حسابدار رسمی، خوب است همین ابتدا بدانید که قبولی در این آزمون که به عنوان سختترین آزمون حسابداری در ایران شناخته میشود، مستلزم برنامهریزی دقیق، مطالعه عمیق و تلاش مستمر است.
محتوای آزمون حسابدار سمی شامل : مهارتهای حسابداری، حسابرسی، قانون مالیاتهای مستقیم و غیر مستقیم، قوانین تجاری، مالی، محاسباتی و سایر قوانین مرتبط به آن است که باید به دقت مطالعه شود.
تعداد سوالات آزمون :
- 30 سوال در دفترچه حسابداری
- 25 سوال در دفترچه حسابرسی
- 25 سوال در دفترچه قانون مالیات ها
- 25 سوال هم در دفترچه قانون تجارت، محاسبات و سایر قوانین
آزمون دروس حسابداری، قانون مالیات ها و سایر قوانین کاملا تستی است و آزمون حسابرسی به صورت ترکیبی تشریحی و تستی برگزار می گردد.
زمان برگزاری ازمون حسابدار رسمی : این آزمون سالی یک بار و همواره بین یکم تا پانزدهم آذرماه برگزار می شود ؛ ثبت نام آزمون تا پایان تابستان امکان پذیر است؛ بنابراین تلاش کنید تا مدارک و اطلاعات خود را در طول تابستان جمع آوری کرده و در سایت مذکور بارگذاری نمایید.
مطالعه منابع آزمون را هم از مدت ها قبل آغاز کنید چراکه با آزمونی پیچیده و تخصصی روبه رو هستید، خوب است بدانید این آزمون بصورت سوالات تستی و تشریحی است و نمره منفی هم دارد، یعنی هر سه غلط، یک پاسخ صحیح را لغو می کند!
امکان بردن ماشین حساب ساده ( غیر مهندسی ) مجاز است و شما نهایتا باید امتیازی بالای 60% در این آزمون بدست آورید.
نکته مثبت اینجاست که اگر در آزمون قبول شوید می توانید نواقص پرونده خود را تکمیل کنید و نکته خوب دیگر اینکه اگر در هر یک از بخش های تستی و تشریحی نمره شما به حد نصاب نرسید می توانید فقط همان بخش مردودی را تا دو دوره بعد دوباره امتحان دهید و آزمون خود را تکرار کنید.
آزمون جامعه حسابداران ایران چند ساعت است؟ 16 ساعت!!! این آزمون در 4 روز برگزار می شود و هر روز 4 ساعت باید پاسخگوی سوالات باشید بنابراین با چالشی بسیار سخت روبه رو هستید.
هزینه آزمون حسابدار رسمی طبق آخرین اعلام 900 هزار تومان است که پس از پرداخت، قابل استرداد نیست حتی اگر در آزمون شرکت نکنید.
منابع آزمون حسابدار رسمی : قطعاً مانند هر آزمون دیگری، مطالعه سوالات سال های قبل می تواند بسیار موثر و مفید باشد، علاوه بر آن کتاب های زیر را بخوانید:
- آموزش حسابداری مقدماتی
- حسابداری مالی
- حسابداری صنعتی
- استانداردهای حسابداری ایران
- استانداردهای حسابرسی ایران
- مجموعه قوانین مالیاتهای مستقیم
- قانون برگزاری مناقصات
- قانون تجارت
- پرسش و پاسخ فنی کمیته فنی
- آیین رفتار حرفهای
- قانون دیوان محاسبات کشور
تفاوت حسابدار رسمی با سایر حسابداران چیست؟
واضح است که یک حسابدار رسمی که موفق به قبولی در آزمون دشوار مذکور شده ، دانش و مهارت خود را در حوزههای مختلف حسابداری، حسابرسی، مالیات، قوانین و مقررات و سایر مباحث مرتبط به اثبات رسانده و این سطح از تخصص، آنها را از حسابداران معمولی متمایز میکند و به گزینهای ایدهآل برای ارائه خدمات حسابداری و مالی پیچیده و تخصصی تبدیل میکند.
دامنه وظایف یک حسابدار رسمی، به مراتب گستردهتر از یک حسابدار ساده است. در حالی که حسابداران ساده بر ثبت و نگهداری اسناد مالی تمرکز دارند، حسابداران رسمی با اتکا به دانش عمیق و تخصص خود، وظایف کلیتر و تخصصیتر را بر عهده میگیرند.
حسابداران رسمی، متعهد به رعایت بالاترین سطح اخلاقیات حرفهای هستند. این تعهد، به معنی حفظ رازداری اطلاعات مالی، ارائه خدمات با صداقت و امانتداری کامل و عمل به اصول و ارزشهای حرفهای در تمامی سطوح فعالیت آنهاست.
تفاوت حسابدار رسمی و کارمند حسابداری نه تنها در سطح دانش و مهارت است، بلکه در جایگاه شغلی و تغییر وظایف آنها مشهود است. این عنوان، به حسابدار، اعتبار و منزلت ویژهای در نزد ذینفعان مختلف از جمله مدیران، صاحبان کسب و کار، سرمایهگذاران و مراجع دولتی میبخشد و فرصتهای شغلی ناب و تخصصی را در اختیارشان قرار میدهد.
اگر حسابدار هستید حتما می دانید که سازمانها، ادارات، شرکتها و واحدهای تولیدی، به دنبال افرادی با گواهینامه جامعه حسابداران رسمی هستند. اعتمادی که به تخصص و مهارت این افراد وجود دارد، فرصتهای شغلی گستردهتری را در اختیارشان قرار میدهد. در مقایسه با حسابداران ساده، تنوع و پویایی شغلی برای حسابداران رسمی به مراتب بیشتر است.
پس طبیعی است که میزان حقوق و پاداش حسابدار رسمی به طور قابل توجهی از حقوق پایه اعلام شده توسط وزارت کار فراتر باشد. چراکه این افراد در تمام سازمان ها و ادارات به عنوان مدیران مالی و سرپرستان سایر بخش های مالی استخدام می شوند.
خدمات حسابدار رسمی چیست؟
- حسابداری و حسابرسی: تهیه صورتهای مالی دقیق و مطابق با استانداردهای حسابداری، ارائه گزارشهای حسابرسی معتبر و جامع، انجام حسابرسیهای داخلی و خارجی، نظارت بر سیستمهای مالی و کنترلهای داخلی
- مشاوره مالی و مالیاتی: ارائه مشاوره تخصصی در زمینههای مختلف مالی و مالیاتی، طراحی و اجرای برنامههای مالی و سرمایهگذاری، ارائه راهکارهای بهینهسازی امور مالیاتی، کمک به اخذ معافیتها و تسهیلات مالیاتی
- خدمات حسابداری دولتی و عمومی: ارائه خدمات حسابداری و حسابرسی به نهادها و سازمانهای دولتی، تهیه گزارشهای مالی و بودجهای مطابق با قوانین و مقررات دولتی، انجام حسابرسی عملکرد و تطابق فعالیتها با قوانین و برنامهها
- خدمات ارزشگذاری:ارزشگذاری داراییها و بنگاههای اقتصادی، برآورد ارزش سهام و سهمالشرکه، ارائه گزارشهای ارزشگذاری برای اهداف مختلف، از جمله خرید و فروش، ادغام و تملک
- خدمات داوری و حل اختلاف: ارائه نظرات تخصصی در زمینههای حسابداری، مالی و مالیاتی در مراجع قضایی و داوری، کمک به حل اختلافات مالی بین اشخاص حقیقی و حقوقی، ارائه خدمات کارشناسی در دعاوی مربوط به امور مالی
- سایر خدمات: ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی در حوزه حسابداری و امور مالی، برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی، تألیف و ترجمه کتب و مقالات مرتبط با حسابداری و امور مالی